

Toimitus suosittelee
Perussuomalaiset karsastavat vasemmiston hallitseman jättiyhtiön ravintolashoppailua: ”Sakeata ja rumaa”
Ravintola-alaa kurittavat korona ja Sanna Marinin hallituksen siunaamat sulkutoimet ja rajoitukset. Samaan aikaan SDP:n ja vasemmistoliiton johtamalle Tradeka-osuuskunnalle kuuluva ravintolayhtiö Restel Oy laajentaa toimintojaan ostamalla hädässä olevia yrityksiä itselleen ja pois markkinoilta. Perussuomalaisten kansanedustajien Lulu Ranteen ja Jani Mäkelän mielestä kuvio näyttää kyseenalaiselta. – On syytä huomata, että muita aloja ei ole valtion toimin rajoitettu näin voimakkaasti kuin ravintola-alaa, Mäkelä sanoo.
Suomen suurimpien ravintolayhtiöiden joukkoon kuuluva Restel Oy on korona-aikaan tehnyt useita yrityskauppoja hankkiessaan omistukseensa yksityistä ravintolaliiketoimintaa.
Koronashoppailuun on nyt otollinen aika, sillä ravintola-alan kriisi on viime viikkoina syventynyt entisestään. Sanna Marinin (sd) vasemmistohallituksen siunaamilla ravintolatoiminnan liiketoiminnan estämisillä ja rajoittamisilla monen ravintolapalveluja tarjoavan yrityksen tulovirta on hidastunut tai katkennut. Suomen Uutiset kertoi asiasta maanantaina.
Viime viikolla Restel ilmoitti ostaneensa Hangon Makaronitehtaan ja Classic Pizza -ravintolaketjut. Kaupassa Restelille siirtyy 23 ravintolaa. Jo ennestään Restel omisti yli 200 ravintolaa ympäri Suomen. Restel omistaa esimerkiksi Burger King ja Taco Bell -pikaruokaravintolat sekä baarit Hemingway’s ja O’Learys.
Restel Oy on osa Tradeka-osuuskuntaa, jota on kutsuttu ”punapääoman linnakkeeksi”. Tradekan edustajistossa ja hallituksessa toimii useita vasemmistoliiton ja SDP:n poliitikkoja, käytännössä jokaisella Tradekan hallituksen ja edustajiston jäsenellä on kytkentä joko demareihin tai vasemmistoliittoon.
Demarikansanedustajalla tuplarooli kulisseissa
Tradekan hallituksessa istuvat esimerkiksi vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki sekä eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd).
Ojala-Niemelä toimii kaksoisroolissa, samaan aikaan hän muotoilee eduskunnan perustuslakivaliokunnassa linjauksia ravintolatoiminnan aukiolon rajoituksista. Osuuskunta Tradekan hallituksen jäsenyydestä Ojala-Niemelä saa palkkioita 10 200 euroa vuodessa.
Ensimmäisenä koronakeväänä 2020 hallitus päätti koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi sulkea määräajaksi kahvilat, ravintolat ja yökerhot. Tuolloin Ojala-Niemelän johtama eduskunnan perustuslakivaliokunta esitti eduskunnan talousvaliokunnalle lausunnon, jossa suositeltiin taloudellisia tukitoimia ravintolayrityksille.
Sittemmin hallitus esittikin ravintola-alalle 150 miljoonan euron korvauspakettia. Restel Oy:lle heltisi rahoista 1,5 miljoonaa euroa. Restelin toimitusjohtajan Mikael Backmanin mukaan puolet rahoista meni yritykselle ja toinen puoli koko- ja osa-aikaisesti lomautetulle henkilöstölle.
Kiertoteitse tukirahoja päätyy myös poliitikoille
Perussuomalaisten kansanedustajat Lulu Ranne ja Jani Mäkelä pitävät kyseenalaisena menettelyä, jossa vasemmistovetoinen toimija haalii markkinoilta liiketoimintaa, joka on ajettu ahtaalle vasemmistohallituksen päätöksillä.
Ranne nostaa esille myös hallituksen vallassa olevan tukipolitiikan. Kansanedustaja huomauttaa, että kiertoteitse tukia on aiemmin päätynyt myös poliittiseen toimintaan.
Tradeka on aiemmin avokätisesti jakanut tukia paitsi vasemmistopoliitikoille, myös vasemmistoa lähellä oleville järjestöille ja säätiölle, jotka edelleen rahoittavat puolueita ja vaaleissa ehdolla olevia henkilöitä.
Ranne kaipaa tukipolitiikkaan ja tukien käytön seurantaan lisää läpinäkyvyyttä.
– Olisi myös hyvä nähdä laajempi selvitys ja vertailu tukia saaneista yrityksistä, ovatko esimerkiksi tuet kasautuneet tietyille tahoille ja onko jossain muualla tukien saaminen ollut tiukempaa.
Laajemmin kokonaisuutta, johon kuuluu tukien jakaminen, ravintolayritysten liiketoimintaan kohdistuvat rajoitukset sekä vasemmiston vallassa olevan Restel Oy:n yrityskaupat Ranne kuvaa ”sakeaksi ja rumaksi”.
Kansanedustajan mukaan rajoitustoimet, jotka kohdistuvat tällä hetkellä ravintoloihin, eivät muutenkaan näytä johdonmukaisilta, sillä esimerkiksi koulut pysyvät auki.
– Suurin tuho tulee siitä, että tällä hetkellä estetään yrittäjyyttä ja elinkeinotoimintaa, vaikka sillä ei ole juurikaan toivottua hyötyvaikutusta kokonaisuuteen. Sen sijaan yksityinen liiketoiminta ja ihmisten hyvinvointi kärsii. Ravintola-ala ja tapahtuma-ala on tuhoutumassa.
Leviääkö korona vasta iltakuuden jälkeen?
Tällä hetkellä rajoitukset määräävät, että ravintoloissa anniskelun tulee päättyä kello 17 mennessä ja kaikki ravintolat tulee sulkea kello 18.
Jani Mäkelä toteaa, että ravintoloihin kohdistuvat rajoitustoimet eivät ole oikeudenmukaisia tai järkeviä.
– Sellaisessa ajattelutavassa ei ole tolkkua, että korona alkaisi leviämään vasta kello 18 jälkeen. Koska rajoitustoimet kohdistuvat nyt korostetusti ravintola-alaan, niin voi tietysti miettiä, onko taustalla tarkoitushakuista toimintaa.
Mäkelä kertoo, että hän jutteli äskettäin erään ravintolayrittäjän kanssa, joka on nyt joutunut lopettamaan yrityksensä toiminnan.
– Yrittäjä oli kohtuullisen turhautunut siihen, että ravintolaa vastapäätä tien toisella puolella on iso ruokakauppa, jossa juoksee päivittäin satoja tai tuhansia ihmisiä, monet ilman maskeja. Samaan aikaan kyseinen yrittäjä oli joutunut nostamaan oman ravintolansa tuolit pöydälle ja lukitsemaan ovet. On ymmärrettävää, että tällainen tilanne turhauttaa. On myös syytä huomata, että valtion toimin muita aloja ei ole rajoitettu näin voimakkaasti kuin ravintola-alaa.
– Pienillä yrityksillä toiminta ei sitä kestä, kun kassavirta katkeaa, eikä edes valtion jakama tuki kompensoi menetyksiä. Viime kädessä taloudelliset tappiot katetaan henkilökunnan lomautuksina. Loput maksaa yrittäjä omasta lompakostaan. Isoilla yrityksillä, kuten Restel Oy:lla, luonnollisesti on paremmat edellytykset jopa kärsiä hetken aikaa taloudellisia tappioita, Mäkelä sanoo.
Korjaus 25.2.2022 klo 10.57: Paavo Arhinmäki ei ole enää kansanedustaja. Hän luopui tehtävästä 2021 siirryttyään Helsingin apulaispormestariksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- yrityskaupat palkkiot shoppailu Restel Tradeka koronarajoitukset konkurssit lomautukset Johanna Ojala-Niemelä ravintolat elinkeinotoiminta yrittäjät Jani Mäkelä Lulu Ranne valtion tuki Vasemmisto Paavo Arhinmäki perussuomalaiset SDP korruptio
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vieläkö ihmettelet, miksi Saarikko ja Marin saavat runsaasti puheaikaa vaalitenteissä? – Näin paljon hallitus jakoi medialle mieluisaa tukirahaa viime vuonna

Puolueiden saama tuki paisuu sote-uudistuksessa – Purra: Raha tulee valumaan vaali- ja kampanjatoimintaan

Ongelmana liialliset poliittiset kytkökset ja hyvävelikapitalismi – korporaatiososialismi sotkee yritysmaailman ja politiikan

Halla-aho: Puolueet ovat kuin mafiaperheitä, jotka keskenään taistelevat hillotolpista – ”Vaalien voittaja pääsee neljäksi vuodeksi jakamaan kavereilleen suojatyöpaikkoja tai julkista rahaa”

Rantanen esittää ravintolarajoituksista, koronapassista ja hoitajien pakkorokotuksista luopumista

Tynkkynen haluaa rajat presidenttiehdokkaiden jättilahjoituksille – lakialoite asettaisi vaalitukeen enimmäisrajan
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää