Tiistaina pidetyssä eduskunnan täysistunnossa käsiteltiin opposition välikysymystä arvokkaasta ikääntymisestä ja vanhushoidon tilanteesta. Kansanedustaja Mira Nieminen korosti perussuomalaisten ryhmäpuheessa, että on väärin väittää hallituksen hylänneen vanhuspalvelut.
– Valtion talousarviosta noin kolmasosa ohjataan hyvinvointialueille. Hallitus on vastannut väestön ikääntymisestä seuraaviin haasteisiin muun muassa henkilöstön saatavuutta ja taloudellista kestävyyttä parantavilla sekä toiminnan sisältöjä kehittävillä toimilla. Lisäksi olemme käynnistäneet toimenpiteitä, joilla kohdennetaan resursseja sinne, missä tarve on suurin.
– Esimerkiksi digitaalisten ratkaisujen hyödyntäminen ja ennaltaehkäisevien palveluiden vahvistaminen vähentävät raskaampien hoivapalveluiden tarvetta tulevaisuudessa, Nieminen painotti.
Oppositiopuolueet eivät ymmärrä soten laajuutta
Perussuomalaiset kiittävät välikysymyksestä, koska se paljastaa oppositiopuolueiden heikon ymmärryksen siitä, kuinka sote-järjestelmä toimii.
– Irrotatte yhden sektorin kokonaisuudesta ja teette siitä välikysymyksen. Sote on kuin palapeli, jossa jokainen pala – palvelut, rahoitus, henkilöstö, infrastruktuuri ja lainsäädäntö – vaikuttavat toisiinsa. Jos keskittyy vain yhteen osaan, kokonaisuus hämärtyy ja ratkaisut voivat jäädä puutteellisiksi tai jopa pahentaa muita ongelmia, Nieminen totesi.
Nieminen muistutti, että sosiaali- ja terveyspalvelut ovat laaja ja erilaisia tarpeita kattava kokonaisuus. Tätä oppositio ei tunnu sisäistävän.
– Sote kattaa sekä sosiaalipalvelut että terveydenhuollon, jotka molemmat palvelevat erilaisia tarpeita. Terveydenhuolto keskittyy sairauksien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn, kun taas sosiaalipalvelut tukevat esimerkiksi vanhuksia tai vammaisia henkilöitä arjessa. Näiden tarpeet ja resurssit eroavat merkittävästi, joten yhden linssin läpi katsominen ei anna kokonaiskuvaa.
”Keskustan oma vastuu on murskaava”
Nieminen muistutti, että keskusta itse siunasi mittavat leikkaukset, jotka osuivat myös hoitajiin ja vanhuksiin. Leikkaukset myös kohdistuivat juuri kaikkein heikoimmin suoriutuville sote-alueille.
– Keskustan oma vastuu vanhusten hoivan tilasta on murskaava. Te olette aluevaltuustoissa leikkaamassa sieltä, missä hauraimmat tarvitsevat eniten. Keski-Suomessa teidän siunaamanne 53 miljoonan euron sopeutukset – joista osa osuu suoraan hoitajiin ja vanhusten arkeen – eivät ole mikään vahinko, vaan tietoinen valintanne.
– Te olitte rakentamassa sote-mallia, joka oli jo syntyessään alirahoitettu, ja nyt aluevaltuustoissa jatkatte samaa linjaa: nostatte kokouspalkkioita ja ryhmärahoja ja leikkaatte hoivasta. Tämä on teidän kädenjälkenne, ettekä te voi pestä sitä pois selittelemällä, Nieminen luetteli.
Sote-alueilla mahdollisuus paikallisiin ratkaisuihin
Perussuomalaiset korostavat, että hyvinvointialueilla on merkittävä vastuu palveluiden järjestämisestä. Nieminen totesi, että hallitus antaakin alueille mahdollisuuden löytää paikalliset ratkaisut. Samalla hän haastoi opposition esittämään vaihtoehtonsa.
– Välikysymyksessä peräänkuulutetaan leikkausten perumista, mutta kysymme vastavuoroisesti: mistä opposition mielestä rahat palveluiden rahoittamiseen ja tarvittava henkilöstö otetaan, jos emme tee rakenteellisia uudistuksia?
– Kun nähdään, että terveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin panostetaan riittävästi – esimerkiksi henkilöstön palkkaamiseen, koulutukseen ja välineisiin – se luo uskoa järjestelmän kantokykyyn. Jos budjettileikkaukset tai resurssipula hallitsevat keskustelua, epävarmuus kasvaa. Toistuvilla välikysymyksillänne pyritte ruokkimaan epävarmuutta, Nieminen peräänkuulutti.
Perussuomalaiset kiittävät hyvinvointialueilla tehtyä hyvää työtä.
– Alueilla tehdään hyvää työtä, esimerkkinä ikääntynein maakuntamme Etelä-Savo. Ikäihmisten kotiin vietäviä palveluja ja perhekotipaikkoja on lisätty. Alueelle on rakennettu lisää yhteisöllistä asumista. Kuluvan kuukauden puolivälissä Etelä-Savossa oli jonossa ympärivuorokautiseen hoivaan vain kuusi asiakasta, Nieminen totesi.
PS seisoo arvokkaan vanhuuden takana
Hallitus ei ole kääntänyt selkäänsä ikäihmisille. Toimivat palvelut vaativat tässä tilanteessa kuitenkin rakenteellisia uudistuksia. Tavoitteena on turvata palveluiden toimivuus ja jatkuvuus.
– Hallitusohjelman keskeinen tavoite on, että jokainen suomalainen voi luottaa siihen, että apua on saatavilla, kun sitä tarvitaan. Tämä edellyttää sekä rahoituksen priorisointia että palvelujärjestelmän uudistamista.
Perussuomalaiset ovat avoimia rakentavalle keskustelulle.
– Perussuomalaiset ovat valmiita tekemään töitä tämän tavoitteen eteen – myös yhteistyössä opposition kanssa, Nieminen tiivisti.