

LEHTIKUVA
Perussuomalaiset huolissaan: Hävittääkö hallitus yleiset tiet?
Perussuomalaiset panivat hallituksen seinää vasten eduskunnan kyselytunnilla teiden pidosta. Kysymys kuului: hävittääkö hallitus maantiet, kun se karsii tienpidon määrärahoja.
Hallitus päätti kehysriihessään vähentää tienpidon määrärahoista 100 miljoonaa euroa. Juha Väätäinen kysyi tästä kyselytunnin alkajaisiksi.
– Tieliikenteestä on tullut valtavan suuri veronmaksaja. Vuonna 2013 se tuotti 17,7 miljardia euroa valtiolle. Suurin osa, 2,6 miljardia tuli polttoaineverosta. Hallitus ei lakkaa lyömästä autoilijoita: polttoainevero sekä henkilöauto- ja pakettiautojen ajoneuvovero kasvavat. Taksien ja muuttoautojen autoveronalennuksesta luovutaan. Kaiken tämän jälkeen tienpidosta leikataan 100 miljoonaa euroa. Millaista helpotusta tarjoatte autoilijoille? Väätäinen kysyi.
Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) totesi, että leikkauksilla ja veronkorotuksilla hallitus haluaa pelastaa suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan ja julkisen talouden.
Polttoainevero on tasavero
Väätäinen vetosi vielä Suomen maantieteeseen: tieliikenteen verotus on kyllä helppoa, kun useimmille suomalaisille autoilu on välttämätöntä ja bensiiniä on pakko ostaa, maksoi se mitä hyvänsä. Mutta onko se oikein eläkeläisille ja köyhille, sillä polttoainevero on tasavero?
– Kuinka turvaatte, ettei liikkuminen vie asumisen ohella suurinta osaa pienituloisen tuloista? Väätäinen kysyi.
Urpilainen puolustautui, ettei hallitus nostanut arvonlisäveroja, joka heikentäisi talouskasvua ja työllisyyttä ja heikentäisi pienituloisten ostovoimaa.
Perussuomalaisten Ari Jalonen muistutti polttoaineveron koskevan myös raskasta liikennettä.
– Todellakin tätä voi sanoa tasaveroksi, Jalonen painotti.
Tossavainen: Huono säästö
Perussuomalaisten Reijo Tossavainen moitti tieliikenteestä säästämistä todella huonoksi ideaksi: se kääntyy päämääräänsä vastaan.
– Asiantuntijoiden mukaan yhden euron säästö tietöissä aiheuttaa kolmen euron vahingon. Siltojen kohdalla se on jopa viisi euroa. Siksi pitäisi kunnossapitoa lisätä, jotta vältyttäisiin vahingoilta. Hallitus vähentää kuitenkin 100 miljoonaa korjauksista. Miksi toimitte hölmöläisten tavoin?
Vastaamaan joutui pääministeri Jyrki Katainen (kok.), joka arveli puhemies Eero Heinäluoman tulkinneen kysymyksen koskevan häntä.
Katainen puolusti säästöjä velkaantumisen pysäyttämisellä. Urpilainen vetosi myöhemmin hallituksen harkintaan, että se käynnistää jo aiemmin päätetyt sovitut hankkeet, mutta säästää 100 miljoonaa euroa perustienpidosta ja myöntää samalla kasvupakettiin 50 miljoonaa liikenneinvestointeihin.
Tiemäärärahoihin menee hänen mukaansa 990 miljoonaa euroa ja noin 600 miljoonaa menee perustienpitoon. 100 miljoonaa euroa otettiin siitä.
Käveltiinkö eduskunnan yli?
Keskustan Mirja Vehkaperä syytti hallituksen kävelevän eduskunnan yli, kun yhdessä oli jo päätetty nostaa tienpidon määrärahoja 100 miljoonalla eurolla vuonna 2016. Hän peräsi myös infra-rahastoa hoitamaan tieinvestointeja.
Pääministeri Katainen lyttäsi infrarahaston teoreettisena: jos ajatellaan, että teitä rakennetaan ulkopuolisella rahastolla, yhtä hyvin voidaan antaa sote-asiat rahastolla hoidettaviksi – “eikä raha kesken lopu”.
– Infra on hyvä ajatus, mutta ei sieltä ilmaista rahaa tule, Katainen muistutti.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä poistui salista jo keskustelun alkuvaiheessa.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

Tynkkynen: “On vain ajan kysymys, milloin Li Anderssonin EU-varojen käyttö menee tutkintaan”
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) oudoksuu oikeuden langettamaa kieltoa, joka estää Marine Le Penin osallistumisen Ranskan presidentinvaaleihin 2027. Le Pen menetti vaalikelpoisuutensa EU-varoihin liittyvien epäselvyyksien takia. EU-avustajien palkkaamiseen tarkoitettuja varoja oli tuomioistuimen mukaan käytetty Le Penin puolueen toimintaan, mikä on kiellettyä. Samalla Tynkkynen huomauttaa, että europarlamentaarikko Li Andersson järjesti alkuvuonna Suomessa festivaalin, jonka rahoitukseen hän käytti mepin viestintäavustustaan.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

Purra avasi Saabin puolustustarviketehtaan Tampereella: Suomen puolustusteollisuudella on suuri kasvupotentiaali
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra sai kunnian avata puolustusteollisuusyhtiö Saab Finlandin uuden tuotantolaitoksen Tampereella.

Tuhannet palestiinalaiset Gazassa vaativat mielenosoituksissa Hamasia ulos Gazasta
Tuhannet palestiinalaiset osoittivat tiistaina mieltään Gazassa Hamasin terroristeja vastaan Pohjois-Gazassa Beit Lahian kaduilla. Mielenosoittajat vaativat sodan lopettamista ja israelilaisten panttivankien vapauttamista.

Saksan armeijaa halutaan varustaa sodan varalta – 1 000 miljardilla saa aseita ja ammuksia, mutta mistä sotilaita?
Saksan armeijan komentajan mukaan Saksaan ja Eurooppaan kohdistuu todellinen sotilaallinen uhka. Venäjä olisi hyökkäyskykyinen saksalaisarvioiden mukaan vuonna 2029. Saksa aikoo panostaa puolustukseensa jopa yli 1 000 miljardia euroa ja laskee kuluja myös siltä varalta, jos USA jättää puolustusliiton.

Antikainen: Elokapina tulee lakkauttaa
Keskiviikkona eduskunnassa käsiteltiin kansalaisaloitetta, jossa vaaditaan ympäristöjärjestö Elokapinan lakkauttamista sekä sitä rahoittavan Elonvaalijat ry:n toiminnan kieltämistä. Kansalaisaloitteessa esitetään myös, että tuomioistuin määrittelisi Elokapinan rikollisryhmäksi. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen antoi aloitteelle vahvan tukensa ja korosti puheenvuoroissaan Elokapinan aiheuttamaa haittaa suomalaiselle yhteiskunnalle.

Purra Ylen puheenjohtajatentissä: Tärkeintä on turvallinen Suomi – ”Maahanmuuton aiheuttamat ongelmat ratkaistaan kiristämällä maahanmuuttopolitiikkaa”
Ylen alue- ja kuntavaalien kolmannessa puheenjohtajatentissä kohtasivat torstai-iltana perussuomalaisten Riikka Purra, vihreiden Sofia Virta ja Liike Nytin Harry Harkimo.
Uusimmat

Purra: Suomalaisen turvallisuuden ja puolustuksen suuri päivä

Junnila: Tämä ei ole aprillia – jalkaväkimiinat palaavat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää