Perussuomalaiset väläyttää Yle-verosta luopumista: Ohjelmat maksukortin taakse
Perussuomalaisten tuoreessa media- ja kulttuuripoliittisessa ohjelmassa käsitellään myös verorahoitteisen Yleisradion asemaa. Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Riikka Purra toteaa, että Yleisradion asema on viime aikoina muuttunut.
Ylellä on perinteisesti ollut tehtävä laadukkaiden dokumenttien, Euroopan yleisradioiden yhdessä tuottaman ohjelmasisällön ja musiikki- ja muiden taideohjelmien tarjoajana. Myös suomalaisen kulttuurin ja kielen vaalijana Ylen rooli on ollut merkittävä.
Valitettavasti tämä ideaali ei ole enää pitkään aikaan toteutunut käytännössä.
– Perussuomalaisia joskus täysin perusteetta syytetään siitä, että haluaisimme puuttua journalistisiin sisältöihin. Emme halua. Peräänkuulutamme riittävän objektiivista ja neutraalia uutisointia. Kyse ei ole toimittajien puoluesidonnaisuuksista. Ammattitaitoinen journalisti osaa tehdä työnsä. Kuten ammattitaitoinen tutkijakin, Riikka Purra sanoo.
– Kyse on siitä, että tietynlainen arvotus, painotukset, suosiminen, puolueellisuus, ennakkoasetelmat, mieltymykset ja vääristymät näkyvät median toiminnassa. Tässä tapauksessa Yleisradion toiminnassa.
Yksipuolista uutisointia
Purra arvostelee Yleisradiota yksipuolisuudesta. Kritiikkiä ei kuitenkaan pidä käsittää väärin.
– Me emme halua ”perussuomalaista” uutisointia ja mediaa. Meillä on oma puoluelehti sitä varten, kuten kaikilla muillakin puolueilla. Yhdysvaltojen polarisoitunut mediatodellisuus ei ole ihanteemme.
– Journalismin normatiivisuudella viittaan sellaisiin tuotettua tietoa kuvaaviin ja määrittäviin tekijöihin, jotka jollain tapaa ottavat kantaa siihen, mikä on oikein, hyvää, tavoiteltavaa ja mikä toisaalta väärin, pahaa tai vastustettavaa. Oikeasti kriittinen media kykenee tarkastelemaan asioita moniulotteisemmin, Purra painottaa.
Toiminnassa liikaa ilmaa
Laajemmassa katsannossa Purra jakaa myös kehuja tiedotusvälineille.
– Median taso yleisesti on parantunut viime vuosina. Monille nykyisen hallituksen kannattajille on tullut selvästi järkytyksenä, että media iskee toisinaan jopa vihreitä. Niin paha tilanne ei ilmeisesti sentään vielä ole, että vihreiden pitäisi harkita puoluelehtensä palauttamista – kyllä valtamedia hoitaa myötämielisen uutisoinnin ja puolueelle tärkeiden teemojen jatkuvan ja yleensä kritiikittömän esilläpidon.
– Mitä tulee Yleen, yhtiöllä on edelleen, verorahoitteisena toimijana, aivan liian paljon ilmaa toiminnassaan – mikäli tuotos on tällainen niin uutis- ja ajankohtaispuolella kuin muutenkin, mainoskanavien kanssa kilpaillessa.
Maksuhalukkaille Yle-kortti
Perussuomalaiset ovat ehdottaneet, että mikäli tilanne ei muutu, pakollisesta Yle-verosta tulee määräajan jälkeen siirtyä vapaaehtoiseen Yle-maksukorttiin.
– Tällöin maksuhalukkaat palveluiden käyttäjät ostaisivat katseluoikeuden Ylen tv-tuotantoon lunastamalla erillisen maksukortin. Näin ollen Yle olisi budjettitalouden alainen vain radiotoiminnan osalta, kun taas televisiotoiminnan rahoitus perustuisi yksityisten kansalaisten maksukorttien lunastuksesta syntyville tuloille, Purra sanoi lopuksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Unohtuiko jotain, Ylen A-studio?
Halla-aho YLE:llä: media on luopunut perinteisestä tehtävästään – perussuomalaiset on vallan vahtikoira
Yle vaikeni kiusallisesta ilmastotutkimuksesta – suomalaismiesten enemmistö pitää ilmastokeskustelua tarpeettomana vouhotuksena
PS-kansanedustajat Ronkainen ja Immonen: Ylen Isis-uutisointi räikeää mielipidemuokkausta
Ylen hallintoneuvoston Ronkainen ja Immonen Ylen toimittajan epäillystä törkeästä kunnianloukkauksesta: ”Louhimiehen ajojahti meni överiksi”
Perussuomalaiset valmiita leikkaamaan Ylen jättibudjettia: ”Suomalaisten hyvinvoinnin kannalta toissijainen rahareikä”
Perussuomalaiset: Brexit aiheutti paniikin – ”Jopa Ylen pölyttyneet kirjeenvaihtajat on täytynyt hälyttää uutisoimaan EU-myönteisiä juttujaan suomalaisille”
Tasapuolisuus taustalla – ruotsidemokraatit ja kokoomus vaativat Ruotsin yleisradiota tiukempaan kontrolliin
Uuden lakiesityksen mukaan Yle ei saisi enää pääsääntöisesti julkaista tekstiä ilman liikkuvaa kuvaa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää