

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Pasi Holm esittelemässä tutkimusta hallituksen ilmastotoimien kustannuksista kotitalouksille. / MATTI MATIKAINEN
Perussuomalaiset haluaa vahvistaa kotitalouksien ostovoimaa alentamalla sähkön ja polttoaineiden veroja 25 prosentilla – “Tämäkin on arvovalinta”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra esittää, että 25 prosentin veronalennuksilla helpotettaisiin merkittävästi eläkeläisten, pieni- kuin keskituloisten palkansaajien sekä ennen kaikkea lapsiperheiden jokapäiväistä arkea. Verokertymävaikutus olisi vajaa miljardi euroa.
Aluevaaleihin on enää kaksi kuukautta. Vaalit ovat rahamäärältään ja alueille siirtyvien tehtävien kannalta erittäin tärkeät.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi Tuumaustunnilla, että valitettavasti koko uudistus ja vaalit yritetään saada vaikuttamaan teknisiltä ja uuvuttavilta.
– Luulen, että tämä on tarkoituskin. Mitä vähemmän kansalaiset äänestävät, sitä helpommin vanhat puolueet, etenkin se yksi, pääsee tekemään silmänkääntötemppujaan.
Perussuomalaiset julkaisee aluevaaliohjelmansa joulukuun alussa. Puoluejohto jatkaa myös Suomen kiertämistä jokaisena viikonloppuna.
– Perussuomalaiset ei puolusta tulevissa vaaleissa puolueiden hillotolppia vaan kansalaisen palveluita, veronmaksajan rahoja ja suomalaisen terveyttä ja henkeä, Purra vakuuttaa.
Hallitus ilmastokurjistaa ja tekee haittaa maan asukkaille
Tällä hetkellä maailman kunnianhimoisimman ilmastokurjistamisen hallitus tekee innolla toimia, joista ei ole ilmastolle mitään hyötyä, mutta joista on merkittävää haittaa sille ainoalle asialle, jota hallituksen pitäisi puolustaa, eli maallemme ja sen asukkaille.
– Yksikään muu puolue lisäksemme ei puhu näiden toimien kustannuksista, kokonaisuudesta ja konkreettisista seurauksista. llmastopolitiikka nostaa autoilun ja asumisen hintaa, ruoan hintaa, muun liikkumisen hintaa, yrittämisen hintaa, teollisuuden hintaa.
– Aluevaalien jälkeen keväällä tulemme näkemään hallituksen uusia ilmastotoimia, niin sanotusti ”tutkimukseen ja asiantuntijatietoon perustuen”. Tämä johtuu siitä, että hallitus jäi budjettineuvotteluissa vihreiden vangiksi, koska papereihin kirjattiin varauma uusista toimista, mikäli tarvittaviin päästövähennyksiin ei vihreiden nimittämien asiantuntijoiden mielestä ole päästy, Purra sanoo.
Samaan aikaan EU painaa yhä kiihtyvällä vauhdilla ilmastotoimia. Purra huomauttaa, että unionin valtavassa ”Fit for 55”-ilmastopaketissa on useita esityksiä, jotka ovat vahingollisia Suomelle.
– Pelkästään ilmastopaketin esityksistä yksi, päästökaupan laajentaminen, nostaa suomalaisten yritysten ja kotitalouksien kustannuksia puolellatoista miljardilla vuodessa. Suomesta karkaava teollisuus ei vähennä globaaleja päästöjä, se lisää niitä.
– Vaikutukset tieliikenteen ja rakennusten lämmityksen osalta kohdistuvat voimakkaasti pieni- ja keskituloisiin kotitalouksiin. EU:n ilmastotoimia viedään tismalleen samaan suuntaan kuin mihin kertaluonteiseksi ja tarkkarajaiseksi väitetty elpymispaketti meitä ohjasivat – fiskaaliunioniin. Suomalaiselle tulee yhä enemmän maksettavaa, ensin omat kasvaneet laskut, sitten vielä päälle eurooppalaisten laskuja.
Ilmastokurjistaminen etenee, kun ostovoima heikkenee
Ilmastotoimin nouseva autoilun ja lämmittämisen hinta asettaa kansalaiset keskenään epätasa-arvoiseen asemaan, koska korotukset vaikuttavat erityisesti työssäkäyviin ja syrjäseuduilla asuviin.
– Vaikka liikenne etenee voimakkaasti sähköiseen suuntaan, ei suurella osalla ihmisistä ole minkäänlaisia mahdollisuuksia hankkia uutta vähäpäästöisellä teknologialla varustettua autoa. He eivät myöskään hyödy hallituksen sähköautoilijoille annettavista kannusteista ja verohelpotuksista. Ilmastokurjistaminen etenee, kun ostovoima heikkenee.
– Perussuomalaiset puolustaa kansalaisen toimeentuloa ja veronmaksajan asemaa. Kokonaisveroasteemme on jo liian korkea – ei sitä voi nostaa enempää ilmastotoimilla. Hallituksen kunnianhimo lisää kansalaisen kustannuksia, kiristää verotusta ja lisää velkaa. Samalla se lisää kustannuksia monenlaisille yrityksille, jotka eivät ole saamapuolella vihreässä siirtymässä, Purra sanoo.
Vaikka rahat ovat loppu ja epävarmuus kasvaa, koskaan ei mene niin huonosti, ettei hallitus pitäisi kiinni maailman kunnianhimoisimmasta hiilineutraalisuustavoitteestaan. Purra kuitenkin huomauttaa, että asetetut aikataulut ovat mahdottomia, koska ne nostavat energian hinnat, erityisesti sähkön ja fossiilisten polttoaineiden hinnat, korkeammalle kuin kansalaisten ja teollisuuden maksukyky sallivat.
Perussuomalaiset vaatii, että tavoitteita maltillistetaan.
– Hiilineutraalisuustavoite on siirrettävä vuoteen 2050 eli samaan vuoteen kuin EU:n tavoite. Aikataulun asettaminen samaksi kuin kilpailijamaissa parantaisi huomattavasti Suomen suhteellista kilpailukykyä, Purra toteaa.
Suomen hyvinvointi perustuu menestyvään teollisuuteen
Purra korostaa, että vaikka hallitus ei sitä millään halua tunnustaa, hyvinvointimme perustuu pitkälti monipuoliseen, elinvoimaiseen ja menestyvään teollisuuteen. Tämä mahdollistaa hyvinvoinnin rahoittavat työpaikat ja yksityisten ja julkisten palvelujen kehittämisen.
– Vihreään osaamiseen ja ilmastovientiin syntyy toki uusia työpaikkoja, etenkin julkisen rahan voimakkaasti kannustamana, mutta tämä yksin ei riitä. Meidän on huolehdittava perusvientisektoreidemme mahdollisuuksista toimia ja kilpailla.
– Siirtämällä hiilineutraalisuustavoite uuteen tavoitevuoteen 2050 saadaan liian nopeaan siirtymään suunniteltuja miljardeja ohjattua sähkö- ja polttoaineveron alentamiseen. Näin saamme kuljetuskustannuksia kilpailijamaiden tasolle ja kohennamme merkittävästi perheiden ostovoimaa, kun arjen elinkustannuksiin vaikuttavat sähkön, bensan sekä dieselin hinnat laskevat. Tämä rauhoittaisi myös palkkapaineita ja helpottaisi pienituloisia. Kipurajan ylittänyt autoilun hinta tekee myös työnteosta entistä kalliimpaa eikä ainakaan kannusta ottamaan työtä vastaan.
Perussuomalaiset katsoo, että kotitalouksien ostovoimaa voidaan kohentaa laskemalla sähkö- ja polttoaineiden veroja.
– Jos veron alennus olisi 25 prosenttia, sen verokertymävaikutus olisi vajaa miljardi euroa. Veronalennuksilla helpotettaisiin merkittävästi eläkeläisten, pieni- ja keskituloisten palkansaajien sekä ennen kaikkea lapsiperheiden jokapäiväistä arkea. Tämäkin on arvovalinta – suomalainen ensin vai maailman parantaminen ja poseeraus.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hiilineutraalisuustavoite ilmastokurjistaminen vihreä siirtymä verokertymä asuminen ja liikkuminen polttoaineiden hinta työpaikat pieni- ja keskituloiset veronmaksajat hyvinvointi elinkustannukset Riikka Purra Eläkeläiset perussuomalaiset hallitus verotus Teollisuus EU lapsiperheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Sote-uudistus syöksee kunnat entistä suurempaan ahdinkoon – Purra: Keskustan eloonjäämiskamppailu tulee kansalaisille kalliiksi

Puisto: EU:n sosiaalinen ilmastorahasto on torjuttava – “Emme voi lähteä mukaan eurooppalaisen sosiaaliturvan maksamiseen”

Lulu Ranne: Veroja kevennettävä, suomalaisten hyvinvoinnin kannalta epäoleellisista ja vahingollisista toiminnoista ja menoista on luovuttava

Purra: Suomen hiilineutraalisuustavoite siirrettävä vuoteen 2050 – ”Hallitus ei saa hyväksyä uusia EU-tukipaketteja”

Purra: Perussuomalaiset haluaa tehdä sellaista politiikkaa, joka hyödyttää ja auttaa suomalaisia – ennen kuin rahaa lykätään mihinkään muualle

Purra: Seuraava yhteisvastuullinen, tulonsiirtoihin ja velkaan perustuva EU-paketti syötetään ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun teemalla – ”Suomalaisten tehtävä on maksaa”

Hallitus ajautui taas riitaan maakuntaverosta – perussuomalaisilla selkeän kielteinen linja uuteen verotuksen tasoon: ”Verokarhu on kyltymätön”

Ruotsin valtiopäivät hyväksyi opposition budjetin: Liikennepolttoaineiden ja ansiotulojen verotusta kevennetään – kansalaisten turvallisuutta lisätään

Ruotsi näyttää jälleen Suomelle mallia – Koponen: “Meillä hallitus jatkaa työntekoa vähättelevää ja kansalaisia kurjistavaa linjaa”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää