MATTI MATIKAINEN
Perussuomalaiset haluaa parantaa suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia sekä korjata julkista taloutta – Purra: ”Tavoittelemme paikkaa vain sellaisessa hallituksessa, jossa saamme edistettyä näitä asioita”
Hallitusneuvottelut ovat viime viikkoina edenneet hektisesti – toisinaan usein jopa myöhään iltaan. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra jakaa kiitosta neuvottelupöydissä olleille perussuomalaisille ja muistuttaa, että perussuomalaisilla on takanaan äänestäjien vahva tuki edistää asioita hallituksessa. – Me saavutimme vaaleissa huikean voiton. Ylivoimaisesti tämän puolueen parhaan tuloksen ikinä. Saimme siis äänestäjiltä vahvan mandaatin edistää juuri niitä asioita, joista me julkisesti, avoimesti ja periksiantamattomasti kerromme.
Tällä viikolla perussuomalaisten aloitteesta hallitusneuvotteluissa on keskitytty maahanmuutto- ja ilmastopolitiikkaan. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kuvaa viime päiviä hektisiksi.
– Neuvottelijat ilmasto- ja maahanmuuttokokonaisuuksista ovat istuneet pitkiä päiviä, välillä puheenjohtajapöydästä väliaikatietoja ja evästystä hakien. Muut neuvottelijat, perussuomalaisilla yhteensä yli 60 henkilöä, ovat lepuuttaneet istumalihaksiaan ja osa ainakin myös hermojaan, Purra sanoo.
Hän puhui tänään perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä.
Vaikeat asiat on kohdattava
Hallitusneuvotteluita on käyty 25 päivää. Hallituksen kasaamisen jatko riippuu nyt täysin RKP:n päätöksestä – siis siitä hyväksyykö puolue hallitusneuvotteluissa saavutetut linjaukset maahanmuutosta ja ilmastopolitiikasta. Tänään kokoontuva puolueen eduskuntaryhmä joko hyväksyy tai hylkää neuvottelujen yhteislinjaukset.
On yleinen neuvottelutaktiikka, että erimielisiä osapuolia ensin sitoutetaan sellaisiin asioihin, joista yhteistä kosketuspintaa löytyy, ennen kuin edetään vaikeita asioita kohti.
Purra toteaa, että yhteisen liiman ja helppojen asioiden edistämisen kautta tapahtuva eteneminen voi olla perusteltua, mutta näin ei voi jatkaa liian kauan.
– Vaikeat asiat on lopulta kohdattava. Ei ole yhdenkään puolueen tai tämän maan edun mukaista eikä poliittisesti mielekästä käyttää viikkotolkulla aikaa neuvotteluihin, jos saavutukset kuitenkin hajoavat riittävän pitkälle päästyä.
Tavoitteena paikka hallituksessa
Purra huomauttaa, että perussuomalaisten kynnyskysymykset eivät voi tulla kenellekään yllätyksenä.
– Olen puheenjohtajaksi valinnastani asti, elokuusta 2021, kertonut julkisesti perussuomalaisten oleellisesta kynnyskysymyksestä maahanmuuttopolitiikkaan liittyen. Olen toistanut tätä siitä asti. Koko vaalikampanjan ajan, sen jälkeen, kaikissa virallisissa ja epävirallisissa yhteyksissä muiden puolueiden kanssa ja Säätytalolla. Se ei ole voinut tulla kenellekään yllätyksenä. Ainakaan mikäli poliitikon puhe ylipäätänsä otetaan tosissaan.
Perussuomalaiset tavoittelee paikkaa hallituksessa – ei kuitenkaan hinnalla millä hyvänsä.
– Perussuomalaiset haluaa tehdä ohjelmansa ja linjansa mukaista politiikkaa, me haluamme muuttaa Suomen suuntaa, korjata maamme ongelmia. Me haluamme parantaa suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia, korjata julkista taloutta, palauttaa niiden monien kansalaisten uskoa, jotka kokevat olevansa toisen luokan kansalaisia omassa maassaan. Meidän mielestämme ihmiset eivät tarvitse valtiota tai ketään muutakaan päättämään puolestaan. Kunnioitamme vapautta olla ja päättää. Haluamme, että Suomessa on työtä, se kannustaa ja sillä elää, jopa vaurastuu, jos niin mielii. Haluamme vaalia suomalaisuutta ja turvata ja vahvistaa sitä hyvää, jota tähän maahan on rakennettu
– Mutta me tavoittelemme paikkaa vain sellaisessa hallituksessa, jossa me saamme näitä asioita edistettyä. Emme kaikkia tavoitteitamme, mutta osaa. Emme jokaista, mutta tärkeimpiä.
Perussuomalaisilla myös kädenojennushalukkuutta
Purra huomauttaa, että perussuomalaisilla on takanaan äänestäjien vahva tuki edistää asioita hallituksessa.
– Me saavutimme vaaleissa huikean voiton. Ylivoimaisesti tämän puolueen parhaan tuloksen ikinä. Saimme äänestäjiltä vahvan mandaatin edistää juuri niitä asioita, joista me julkisesti, avoimesti, periksiantamattomasti kerromme.
Hallitusneuvottelut ovat viime viikkoina ja päivinä edenneet hektisesti – toisinaan jopa myöhään iltaan. Purra jakaa kiitosta neuvottelupöydissä olleille perussuomalaisille.
– Perussuomalaiset neuvottelijat ovat jo nyt tehneet erittäin hyvää työtä. Luulen, että moni työtä seurannut on yllättynyt. Perussuomalaisilla on vankkaa asiantuntemusta, perehtyneisyyttä, hyvät neuvottelutaidot, kompromissi- ja kädenojennushalukkuutta, hyvä henki, uskomattomat hermot ja sinnikkyys – ja isänmaa sydämessä. Kokemattomuutemme tulee kompensoiduksi eikä idealismi, eli aito ja vilpitön halu ja palo korjata tämän rakkaan maan ongelmia, tarkoita sinisilmäisyyttä.
Puolueilla neuvotteluissa myös paljon yhteistä
Mediassa mielellään korostetaan yhteisten näkemysten löytämisen vaikeutta ja sitä, että kompromissien hakeminen vaatii kovaa työtä. Purra kuitenkin huomauttaa, että puolueilla on paljon myös yhteistä.
– Perussuomalaisilla, kokoomuksella, RKP:llä ja KD:lla on yhteisiä tavoitteita ja suuntaviivoja, samanlaisia painotuksia. Osapuolet tietävät, mikä on tämän koalition vaihtoehto. Mutta on lisäksi paljon erimielisyyttä, myös ilmasto- ja energia- sekä maahanmuuttopolitiikan ulkopuolella. Erimielisyydet eivät ole symmetrisiä. Perussuomalaiset ja RKP ovat joissain asioissa myös samalla puolella.
– Neuvotteluissa on takana ja edessä – ehkä – paljon sellaista päätettävää, joka ei ole kenellekään helppoa. Julkisen talouden karmaiseva tila edellyttää sopeuttamistoimia, leikkauksia, joista jokaisesta jokin taho huutaa ja jota vastustaa, säästöjä, jotka osuvat aina johonkin. Mutta kun on pakko. Edellisellä hallituksella ei ollut – ja siksi nyt on vielä entistäkin vaikeampaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Kynnyskysymykset hyvinvointi Riikka Purra Hallitusneuvottelut ilmastopolitiikka KD Turvallisuus perussuomalaiset RKP Kokoomus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Maahanmuutto- ja ilmastopolitiikasta esitykset valmiina – huomenna selviää, jatkuvatko hallitusneuvottelut samalla kokoonpanolla
Hallituksen kasaamisen jatko riippuu nyt RKP:n päätöksestä – tänään selviää hyväksyykö puolue hallitusneuvottelujen linjaukset maahanmuutosta ja ilmastopolitiikasta
Vihreä paikallispoliitikko kannattaa autoilun tahallista hankaloittamista Helsingissä
Ruotsi tiukentaa kansalaisuuden saamisen ehtoja: toimeentulovaatimus ja pitempi asumisaika
Purra hauskuutti ja vertasi perussuomalaisia euroviisuedustaja Käärijään: ”Vaikka ammattilaisraadin pisteet eivät riitä mitalisijoille, kansalaisten äänin me nousimme kakkoseksi”
RKP esittää muutoksia maahanmuuttopaperiin, haluaa jatkaa keskusteluja – Purra: ”Maahanmuuttoryhmän neuvottelut eivät missään nimessä enää jatku”
Perussuomalaiset valitsi jäsenet puoluehallitukseen
Yhteisymmärrys löytyi – Purra: ”Tulevaan hallituskauteen vaikuttava maahanmuuttopolitiikan kiristys ei ole muuttunut”
Purra ei usko vuoden 2035 ilmastotavoitteen toteutumiseen: ”Ilmasto- ja energiapolitiikkaa pitää tehdä muista lähtökohdista kuin etukäteen jäädytetyistä vuosiluvuista”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää