MATTI MATIKAINEN
Perussuomalaiset haluaa parantaa suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia sekä korjata julkista taloutta – Purra: ”Tavoittelemme paikkaa vain sellaisessa hallituksessa, jossa saamme edistettyä näitä asioita”
Hallitusneuvottelut ovat viime viikkoina edenneet hektisesti – toisinaan usein jopa myöhään iltaan. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra jakaa kiitosta neuvottelupöydissä olleille perussuomalaisille ja muistuttaa, että perussuomalaisilla on takanaan äänestäjien vahva tuki edistää asioita hallituksessa. – Me saavutimme vaaleissa huikean voiton. Ylivoimaisesti tämän puolueen parhaan tuloksen ikinä. Saimme siis äänestäjiltä vahvan mandaatin edistää juuri niitä asioita, joista me julkisesti, avoimesti ja periksiantamattomasti kerromme.
Tällä viikolla perussuomalaisten aloitteesta hallitusneuvotteluissa on keskitytty maahanmuutto- ja ilmastopolitiikkaan. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kuvaa viime päiviä hektisiksi.
– Neuvottelijat ilmasto- ja maahanmuuttokokonaisuuksista ovat istuneet pitkiä päiviä, välillä puheenjohtajapöydästä väliaikatietoja ja evästystä hakien. Muut neuvottelijat, perussuomalaisilla yhteensä yli 60 henkilöä, ovat lepuuttaneet istumalihaksiaan ja osa ainakin myös hermojaan, Purra sanoo.
Hän puhui tänään perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä.
Vaikeat asiat on kohdattava
Hallitusneuvotteluita on käyty 25 päivää. Hallituksen kasaamisen jatko riippuu nyt täysin RKP:n päätöksestä – siis siitä hyväksyykö puolue hallitusneuvotteluissa saavutetut linjaukset maahanmuutosta ja ilmastopolitiikasta. Tänään kokoontuva puolueen eduskuntaryhmä joko hyväksyy tai hylkää neuvottelujen yhteislinjaukset.
On yleinen neuvottelutaktiikka, että erimielisiä osapuolia ensin sitoutetaan sellaisiin asioihin, joista yhteistä kosketuspintaa löytyy, ennen kuin edetään vaikeita asioita kohti.
Purra toteaa, että yhteisen liiman ja helppojen asioiden edistämisen kautta tapahtuva eteneminen voi olla perusteltua, mutta näin ei voi jatkaa liian kauan.
– Vaikeat asiat on lopulta kohdattava. Ei ole yhdenkään puolueen tai tämän maan edun mukaista eikä poliittisesti mielekästä käyttää viikkotolkulla aikaa neuvotteluihin, jos saavutukset kuitenkin hajoavat riittävän pitkälle päästyä.
Tavoitteena paikka hallituksessa
Purra huomauttaa, että perussuomalaisten kynnyskysymykset eivät voi tulla kenellekään yllätyksenä.
– Olen puheenjohtajaksi valinnastani asti, elokuusta 2021, kertonut julkisesti perussuomalaisten oleellisesta kynnyskysymyksestä maahanmuuttopolitiikkaan liittyen. Olen toistanut tätä siitä asti. Koko vaalikampanjan ajan, sen jälkeen, kaikissa virallisissa ja epävirallisissa yhteyksissä muiden puolueiden kanssa ja Säätytalolla. Se ei ole voinut tulla kenellekään yllätyksenä. Ainakaan mikäli poliitikon puhe ylipäätänsä otetaan tosissaan.
Perussuomalaiset tavoittelee paikkaa hallituksessa – ei kuitenkaan hinnalla millä hyvänsä.
– Perussuomalaiset haluaa tehdä ohjelmansa ja linjansa mukaista politiikkaa, me haluamme muuttaa Suomen suuntaa, korjata maamme ongelmia. Me haluamme parantaa suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia, korjata julkista taloutta, palauttaa niiden monien kansalaisten uskoa, jotka kokevat olevansa toisen luokan kansalaisia omassa maassaan. Meidän mielestämme ihmiset eivät tarvitse valtiota tai ketään muutakaan päättämään puolestaan. Kunnioitamme vapautta olla ja päättää. Haluamme, että Suomessa on työtä, se kannustaa ja sillä elää, jopa vaurastuu, jos niin mielii. Haluamme vaalia suomalaisuutta ja turvata ja vahvistaa sitä hyvää, jota tähän maahan on rakennettu
– Mutta me tavoittelemme paikkaa vain sellaisessa hallituksessa, jossa me saamme näitä asioita edistettyä. Emme kaikkia tavoitteitamme, mutta osaa. Emme jokaista, mutta tärkeimpiä.
Perussuomalaisilla myös kädenojennushalukkuutta
Purra huomauttaa, että perussuomalaisilla on takanaan äänestäjien vahva tuki edistää asioita hallituksessa.
– Me saavutimme vaaleissa huikean voiton. Ylivoimaisesti tämän puolueen parhaan tuloksen ikinä. Saimme äänestäjiltä vahvan mandaatin edistää juuri niitä asioita, joista me julkisesti, avoimesti, periksiantamattomasti kerromme.
Hallitusneuvottelut ovat viime viikkoina ja päivinä edenneet hektisesti – toisinaan jopa myöhään iltaan. Purra jakaa kiitosta neuvottelupöydissä olleille perussuomalaisille.
– Perussuomalaiset neuvottelijat ovat jo nyt tehneet erittäin hyvää työtä. Luulen, että moni työtä seurannut on yllättynyt. Perussuomalaisilla on vankkaa asiantuntemusta, perehtyneisyyttä, hyvät neuvottelutaidot, kompromissi- ja kädenojennushalukkuutta, hyvä henki, uskomattomat hermot ja sinnikkyys – ja isänmaa sydämessä. Kokemattomuutemme tulee kompensoiduksi eikä idealismi, eli aito ja vilpitön halu ja palo korjata tämän rakkaan maan ongelmia, tarkoita sinisilmäisyyttä.
Puolueilla neuvotteluissa myös paljon yhteistä
Mediassa mielellään korostetaan yhteisten näkemysten löytämisen vaikeutta ja sitä, että kompromissien hakeminen vaatii kovaa työtä. Purra kuitenkin huomauttaa, että puolueilla on paljon myös yhteistä.
– Perussuomalaisilla, kokoomuksella, RKP:llä ja KD:lla on yhteisiä tavoitteita ja suuntaviivoja, samanlaisia painotuksia. Osapuolet tietävät, mikä on tämän koalition vaihtoehto. Mutta on lisäksi paljon erimielisyyttä, myös ilmasto- ja energia- sekä maahanmuuttopolitiikan ulkopuolella. Erimielisyydet eivät ole symmetrisiä. Perussuomalaiset ja RKP ovat joissain asioissa myös samalla puolella.
– Neuvotteluissa on takana ja edessä – ehkä – paljon sellaista päätettävää, joka ei ole kenellekään helppoa. Julkisen talouden karmaiseva tila edellyttää sopeuttamistoimia, leikkauksia, joista jokaisesta jokin taho huutaa ja jota vastustaa, säästöjä, jotka osuvat aina johonkin. Mutta kun on pakko. Edellisellä hallituksella ei ollut – ja siksi nyt on vielä entistäkin vaikeampaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Kynnyskysymykset hyvinvointi Riikka Purra Hallitusneuvottelut ilmastopolitiikka KD Turvallisuus perussuomalaiset RKP Kokoomus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Maahanmuutto- ja ilmastopolitiikasta esitykset valmiina – huomenna selviää, jatkuvatko hallitusneuvottelut samalla kokoonpanolla
Hallituksen kasaamisen jatko riippuu nyt RKP:n päätöksestä – tänään selviää hyväksyykö puolue hallitusneuvottelujen linjaukset maahanmuutosta ja ilmastopolitiikasta
Vihreä paikallispoliitikko kannattaa autoilun tahallista hankaloittamista Helsingissä
Ruotsi tiukentaa kansalaisuuden saamisen ehtoja: toimeentulovaatimus ja pitempi asumisaika
Purra hauskuutti ja vertasi perussuomalaisia euroviisuedustaja Käärijään: ”Vaikka ammattilaisraadin pisteet eivät riitä mitalisijoille, kansalaisten äänin me nousimme kakkoseksi”
RKP esittää muutoksia maahanmuuttopaperiin, haluaa jatkaa keskusteluja – Purra: ”Maahanmuuttoryhmän neuvottelut eivät missään nimessä enää jatku”
Perussuomalaiset valitsi jäsenet puoluehallitukseen
Yhteisymmärrys löytyi – Purra: ”Tulevaan hallituskauteen vaikuttava maahanmuuttopolitiikan kiristys ei ole muuttunut”
Purra ei usko vuoden 2035 ilmastotavoitteen toteutumiseen: ”Ilmasto- ja energiapolitiikkaa pitää tehdä muista lähtökohdista kuin etukäteen jäädytetyistä vuosiluvuista”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää