

MATTI MATIKAINEN
Perussuomalaiset haluaa parantaa suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia sekä korjata julkista taloutta – Purra: ”Tavoittelemme paikkaa vain sellaisessa hallituksessa, jossa saamme edistettyä näitä asioita”
Hallitusneuvottelut ovat viime viikkoina edenneet hektisesti – toisinaan usein jopa myöhään iltaan. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra jakaa kiitosta neuvottelupöydissä olleille perussuomalaisille ja muistuttaa, että perussuomalaisilla on takanaan äänestäjien vahva tuki edistää asioita hallituksessa. – Me saavutimme vaaleissa huikean voiton. Ylivoimaisesti tämän puolueen parhaan tuloksen ikinä. Saimme siis äänestäjiltä vahvan mandaatin edistää juuri niitä asioita, joista me julkisesti, avoimesti ja periksiantamattomasti kerromme.
Tällä viikolla perussuomalaisten aloitteesta hallitusneuvotteluissa on keskitytty maahanmuutto- ja ilmastopolitiikkaan. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kuvaa viime päiviä hektisiksi.
– Neuvottelijat ilmasto- ja maahanmuuttokokonaisuuksista ovat istuneet pitkiä päiviä, välillä puheenjohtajapöydästä väliaikatietoja ja evästystä hakien. Muut neuvottelijat, perussuomalaisilla yhteensä yli 60 henkilöä, ovat lepuuttaneet istumalihaksiaan ja osa ainakin myös hermojaan, Purra sanoo.
Hän puhui tänään perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä.
Vaikeat asiat on kohdattava
Hallitusneuvotteluita on käyty 25 päivää. Hallituksen kasaamisen jatko riippuu nyt täysin RKP:n päätöksestä – siis siitä hyväksyykö puolue hallitusneuvotteluissa saavutetut linjaukset maahanmuutosta ja ilmastopolitiikasta. Tänään kokoontuva puolueen eduskuntaryhmä joko hyväksyy tai hylkää neuvottelujen yhteislinjaukset.
On yleinen neuvottelutaktiikka, että erimielisiä osapuolia ensin sitoutetaan sellaisiin asioihin, joista yhteistä kosketuspintaa löytyy, ennen kuin edetään vaikeita asioita kohti.
Purra toteaa, että yhteisen liiman ja helppojen asioiden edistämisen kautta tapahtuva eteneminen voi olla perusteltua, mutta näin ei voi jatkaa liian kauan.
– Vaikeat asiat on lopulta kohdattava. Ei ole yhdenkään puolueen tai tämän maan edun mukaista eikä poliittisesti mielekästä käyttää viikkotolkulla aikaa neuvotteluihin, jos saavutukset kuitenkin hajoavat riittävän pitkälle päästyä.
Tavoitteena paikka hallituksessa
Purra huomauttaa, että perussuomalaisten kynnyskysymykset eivät voi tulla kenellekään yllätyksenä.
– Olen puheenjohtajaksi valinnastani asti, elokuusta 2021, kertonut julkisesti perussuomalaisten oleellisesta kynnyskysymyksestä maahanmuuttopolitiikkaan liittyen. Olen toistanut tätä siitä asti. Koko vaalikampanjan ajan, sen jälkeen, kaikissa virallisissa ja epävirallisissa yhteyksissä muiden puolueiden kanssa ja Säätytalolla. Se ei ole voinut tulla kenellekään yllätyksenä. Ainakaan mikäli poliitikon puhe ylipäätänsä otetaan tosissaan.
Perussuomalaiset tavoittelee paikkaa hallituksessa – ei kuitenkaan hinnalla millä hyvänsä.
– Perussuomalaiset haluaa tehdä ohjelmansa ja linjansa mukaista politiikkaa, me haluamme muuttaa Suomen suuntaa, korjata maamme ongelmia. Me haluamme parantaa suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia, korjata julkista taloutta, palauttaa niiden monien kansalaisten uskoa, jotka kokevat olevansa toisen luokan kansalaisia omassa maassaan. Meidän mielestämme ihmiset eivät tarvitse valtiota tai ketään muutakaan päättämään puolestaan. Kunnioitamme vapautta olla ja päättää. Haluamme, että Suomessa on työtä, se kannustaa ja sillä elää, jopa vaurastuu, jos niin mielii. Haluamme vaalia suomalaisuutta ja turvata ja vahvistaa sitä hyvää, jota tähän maahan on rakennettu
– Mutta me tavoittelemme paikkaa vain sellaisessa hallituksessa, jossa me saamme näitä asioita edistettyä. Emme kaikkia tavoitteitamme, mutta osaa. Emme jokaista, mutta tärkeimpiä.
Perussuomalaisilla myös kädenojennushalukkuutta
Purra huomauttaa, että perussuomalaisilla on takanaan äänestäjien vahva tuki edistää asioita hallituksessa.
– Me saavutimme vaaleissa huikean voiton. Ylivoimaisesti tämän puolueen parhaan tuloksen ikinä. Saimme äänestäjiltä vahvan mandaatin edistää juuri niitä asioita, joista me julkisesti, avoimesti, periksiantamattomasti kerromme.
Hallitusneuvottelut ovat viime viikkoina ja päivinä edenneet hektisesti – toisinaan jopa myöhään iltaan. Purra jakaa kiitosta neuvottelupöydissä olleille perussuomalaisille.
– Perussuomalaiset neuvottelijat ovat jo nyt tehneet erittäin hyvää työtä. Luulen, että moni työtä seurannut on yllättynyt. Perussuomalaisilla on vankkaa asiantuntemusta, perehtyneisyyttä, hyvät neuvottelutaidot, kompromissi- ja kädenojennushalukkuutta, hyvä henki, uskomattomat hermot ja sinnikkyys – ja isänmaa sydämessä. Kokemattomuutemme tulee kompensoiduksi eikä idealismi, eli aito ja vilpitön halu ja palo korjata tämän rakkaan maan ongelmia, tarkoita sinisilmäisyyttä.
Puolueilla neuvotteluissa myös paljon yhteistä
Mediassa mielellään korostetaan yhteisten näkemysten löytämisen vaikeutta ja sitä, että kompromissien hakeminen vaatii kovaa työtä. Purra kuitenkin huomauttaa, että puolueilla on paljon myös yhteistä.
– Perussuomalaisilla, kokoomuksella, RKP:llä ja KD:lla on yhteisiä tavoitteita ja suuntaviivoja, samanlaisia painotuksia. Osapuolet tietävät, mikä on tämän koalition vaihtoehto. Mutta on lisäksi paljon erimielisyyttä, myös ilmasto- ja energia- sekä maahanmuuttopolitiikan ulkopuolella. Erimielisyydet eivät ole symmetrisiä. Perussuomalaiset ja RKP ovat joissain asioissa myös samalla puolella.
– Neuvotteluissa on takana ja edessä – ehkä – paljon sellaista päätettävää, joka ei ole kenellekään helppoa. Julkisen talouden karmaiseva tila edellyttää sopeuttamistoimia, leikkauksia, joista jokaisesta jokin taho huutaa ja jota vastustaa, säästöjä, jotka osuvat aina johonkin. Mutta kun on pakko. Edellisellä hallituksella ei ollut – ja siksi nyt on vielä entistäkin vaikeampaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Kynnyskysymykset hyvinvointi Riikka Purra Hallitusneuvottelut ilmastopolitiikka KD Turvallisuus perussuomalaiset RKP Kokoomus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Maahanmuutto- ja ilmastopolitiikasta esitykset valmiina – huomenna selviää, jatkuvatko hallitusneuvottelut samalla kokoonpanolla

Hallituksen kasaamisen jatko riippuu nyt RKP:n päätöksestä – tänään selviää hyväksyykö puolue hallitusneuvottelujen linjaukset maahanmuutosta ja ilmastopolitiikasta

Vihreä paikallispoliitikko kannattaa autoilun tahallista hankaloittamista Helsingissä

Ruotsi tiukentaa kansalaisuuden saamisen ehtoja: toimeentulovaatimus ja pitempi asumisaika

Purra hauskuutti ja vertasi perussuomalaisia euroviisuedustaja Käärijään: ”Vaikka ammattilaisraadin pisteet eivät riitä mitalisijoille, kansalaisten äänin me nousimme kakkoseksi”

RKP esittää muutoksia maahanmuuttopaperiin, haluaa jatkaa keskusteluja – Purra: ”Maahanmuuttoryhmän neuvottelut eivät missään nimessä enää jatku”

Perussuomalaiset valitsi jäsenet puoluehallitukseen

Yhteisymmärrys löytyi – Purra: ”Tulevaan hallituskauteen vaikuttava maahanmuuttopolitiikan kiristys ei ole muuttunut”

Purra ei usko vuoden 2035 ilmastotavoitteen toteutumiseen: ”Ilmasto- ja energiapolitiikkaa pitää tehdä muista lähtökohdista kuin etukäteen jäädytetyistä vuosiluvuista”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää