LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Perussuomalaiset: Hallituksen viimeisin vappulahja kansalle – vappusatasen sijasta aktiivimalli kakkonen ja eläkeputken poistaminen
Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen työllisyystoimia. Toukokuun alussa voimaan astuneen aktiivimalli kakkosen jälkeen vuorossa on eläkeputken poistaminen varttuneemmilta työttömiltä. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat Rami Lehto, Riikka Slunga-Poutsalo ja Jukka Mäkynen kritisoivat yli 55-vuotiaiden työttömien aseman heikentämistä.
Ensin voimaan saatettiin aktiivimalli kakkonen, joka odottaa nyt myös yli 55-vuotiaita työttömiä, kun he käsittelyssä olevan lakiesityksen mukaisesti putoavat työttömyyspäivärahan lisäpäiviltä.
– Entiset työväenpuolueet, jotka viime kaudella kovin sanoin kritisoivat aktiivimallin velvoittavuutta, kepittävät nyt kautensa päätteeksi työttömiä kovemmin kuin kokoomus konsanaan. Keskustalta tämä varmasti onnistuu, ja kaikki varmasti muistavat vielä, kuinka demaripääministeri Paavo Lipposen hallitusten aika oli kylmää kyytiä työttömille, muistuttavat kansanedustajat Rami Lehto, Riikka Slunga-Poutsalo ja Jukka Mäkynen.
– Sitä sen sijaan emme ymmärrä, kuinka vasemmistoliitto voi olla mukana hallituksessa, joka kyykyttää työttömiä ja laittaa heidät eläkeiän lähestyessä velvoittavasti juoksemaan haastatteluissa ja laatimaan tietyn määrän työhakemuksia.
Miksi ay-liike vaikenee?
Edustajat ihmettelevät myös ammattiyhdistysliikkeen hiljaisuutta. Helmikuussa 2018 SAK järjesti silloisen Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aktiivimallia vastustaneen suurmielenosoituksen Senaatintorilla. Vielä vuonna 2019 SAK linjasi, että aktiivimallin sijaan työttömät tarvitsevat parempia palveluita.
Kun Sanna Marinin (sd.) hallitus toi eduskuntaan Sipilän hallituksen aktiivimalli kakkosen, jonka se oli nimennyt uudelleen pohjoismaiseksi työvoimapalvelumalliksi, ay-liike on ollut aivan hiljaa.
– Nyt hallitus on ottanut kurjistuslinjansa kohteeksi kaikkein vaikeimmin työllistyvät, yli 55-vuotiaat työttömät. Hiljaisuus Hakaniemen suunnalta on edelleen korviahuumaavaa. Ilman SDP:tä pääministeripuolueena mikään hallitus ei olisi pystynyt viemään tällaisia esityksiä läpi ilman yleislakkoa, Lehto, Slunga-Poutsalo ja Mäkynen kuvailevat tilannetta.
– Eläkeputki on ollut duunarille se inhimillinen mahdollisuus poistua työelämästä kasvot säilyttäen. Nyt tämä mahdollisuus poistuu, ja tilalle tulee suurille yrityksille säästökeino, kun ne irtisanovat varttuneempia työntekijöitään, edustajat moittivat.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- eläkeikä Aktiivimalli kakkonen Sanna Marinin hallitus ammattiyhdistysliikkeet ikääntyneet työttömät työelämä- ja tasa-arvovaliokunta eläkeputki työllisyystoimet mielenosoitukset työttömyyspäiväraha ay-liikkeet Työväenpuolue Yleislakko SAK Jukka Mäkynen Paavo Lipponen Rami Lehto Juha Sipilä Riikka Slunga-Poutsalo Vasemmistoliitto SDP
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Hallitus “korjaisi” työttömyyttä kyttäämällä – Ville Tavio: Kuinka te kehtaatte! (jutussa video)
Kansanedustajat väittelivät julkisesta taloudesta ja velasta: Demarit eivät tahdo leikata mistään, vaan kiristävät mieluummin veroja – perussuomalaiset haluaa parantaa työn tekemisen kannattavuutta
Lehto: Hallitus poistamassa eläkeläisiltä työttömyysturvan lisäpäivät – “Jokohan eläkeläisille alkaisi riittämään?”
Junnila: Eläkeputken poistaminen tarkoittaa kasvavaa työttömyyttä
Ministerit hehkuttavat kilpaa työllisyysastetta, samaan aikaan työttömyysturvan saajien määrä paisuu – maaliskuussa jo 350 000 Kelan ja työttömyyskassojen rahojen piirissä
Ranne: Puhutaan sitten maahanmuutosta, verotuksesta, yrityspolitiikasta tai ilmastotoimista – kaikki nämä tekevät työn tekemisen ja yrittämisen kannattamattomaksi
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.