

LEHTIKUVA
Perussuomalaiset: Hallituksen vihamielinen suhtautuminen turpeeseen aiheuttaa laajaa työttömyyttä, energiahintojen nousua ja huoltovarmuuden rapautumista
Hallitusohjelman tavoitteena on energiaturpeen käytön puolittaminen vuoteen 2030 mennessä, mutta nyt sen ennustetaan tapahtuvan jo ennen vuotta 2025. Hallitus on kiihdyttänyt aikataulua kiristämällä turpeen verotusta ja ylläpitämällä negatiivista suhtautumista turpeen käyttöön. Perussuomalaiset vastustavat hallituksen suunnitelmia ja pitävät niitä vastuuttomina huoltovarmuuden, työllisyyden ja energiahinnan kannalta.
Perussuomalaiset huomauttavat, että jo nyt hallituksen toimet ovat aiheuttaneet satojen miljoonien tappiot kotimaisille yrityksille ja sen, että turvetta korvataan nyt ulkomaisella hakkeella.
– Kotimaiset alan yrittäjät ovat kriisissä. Tuhansia ja taas tuhansia työpaikkoja katoaa hallituksen turvevihamielisyyden vuoksi. Edes siirtymäaikaa ei käytännössä anneta, vaikka tutkimus turpeen ympäristöystävällisemmästä käytöstä on vasta alkutekijöissään. Työpaikkojen ja kotimaisen energiataseen lisäksi kyse on huoltovarmuudesta: turve on merkittävä omavaraisuustekijä energia- ja lämmöntuotannossa, kansanedustaja Ritva ”Kike” Elomaa huomauttaa.
Omaisuudensuoja kärsii
Perussuomalaiset huomauttavat, että hallituksen linjaukset aiheuttavat tuhansien työpaikkojen menetyksen lisäksi merkittäviä omaisuustappioita. Arvioiden mukaan turpeentuottajien ja turvetta kuljettavien yritysten tappiot ovat jopa noin 800 miljoonaa euroa.
– Missä on turvetuottajien ja -kuljettajien omaisuudensuoja ja elinkeinonvapaus? Turvetuotannon alasajo on erittäin suuri virhe, josta maksamme kipeästi. Jopa 3 500 työpaikkaa on vaarassa. En voi hyväksyä millään, että venäläiset rekat tuovat samalla haketta, kun me laitamme täällä ihmiset kortistoon ja yritykset konkurssiin. Onko tämä hallituksen mielestä ilmastoteko? kansanedustaja Mikko Lundén kysyy.
Turpeella tehdään muutakin kuin energiaa
Turpeennosto uhkaa jäädä lukuisilla suohehtaareilla kesken, vaikka jo perustetuilla soilla on mahdollista nostaa turvetta jopa kymmenen vuotta. Perussuomalaiset huomauttavat, että energiaturpeen noston yhteydessä saatua suon maatunutta pintakerrosta käytetään kasvualustana muun muassa kasvihuoneissa sekä karjan kuivikkeena. Kasvualustana kotimainen turve on erittäin hyvää ja sen tuotanto uhkaa nyt loppua.
– Voimme todeta, että turpeesta on moneksi. Se lämmittää kotejamme, laittaa valoa lamppuun, kasvattaa vihanneksiamme ja pitää karjamme terveenä siisteissä oloissa. Kaiken tämän vihervasemmistolainen hallitus on keskustan suosiollisella tuella heittämässä menemään. Käsittämätöntä, kansanedustaja Ari Koponen hämmästelee.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- turpeen alasajo Mikko Lunden Ari Koponen Energian hinta Ritva ”Kike” Elomaa Huoltovarmuus perussuomalaiset työttömyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Reijonen: Nostaako turpeen käytön alasajo kotitalouksien ja yritysten energian hintaa?

Elomaa: Hallituksella ei ole uskottavia vaihtoehtoja korvata turpeen käyttöä

Immonen: Hallitus ajaa turvealan yritykset alas myrkynvihreällä politiikallaan

Perussuomalaiset kyselytunnilla turpeenkäytön alasajosta: ”Edes keskustalla ei ole kanttia nousta vihreitä vastaan”

“Älkää imuroiko pariin päivään” – Ruotsin viranomaiset vetoavat kuluttajiin sähkön säästämiseksi

Keskustan Hoskonen ei hyväksy EU-elvytyspakettia, ei turpeen alasajoa eikä anna Haavistolle luottamusta – kyse ei ole kapinoinnista vaan hallitusohjelman ja laillisuuden puolustamisesta

Putkonen: Hallitus tarjoaa investointisuojan kansainvälisille sijoittajille, mutta evää sen suomalaisilta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää