LEHTIKUVA
Perussuomalaiset eivät saaneet hallitukselta selkeää kantaa EU:n sosiaalisesta ilmastorahastosta: Mitä tarkoittaa ”erittäin kriittinen”?
EU:ssa puuhaillaan niin sanottua sosiaalista ilmastorahastoa, jossa jäsenmailta kerättäisiin reilut 72 miljardia euroa jaettavaksi eri maiden kesken. Suomelle tämä tarkoittaisi laskelmien mukaan sitä, että Suomi maksaa 840 miljoonaa euroa muiden maiden ilmastotoimien vaikutusten kuittaamiseen. Suomi siis olisi jälleen reilusti nettomaksajan roolissa.
Perussuomalaiset vaati suullisella kyselytunnilla hallitukselta suoraa kantaa asiaan, mutta sitä oli vaikea saada.
– Pelin yleisin sääntö on tullut tutuksi viimeksi elpymispaketin kohdalla: mitä huonommin hoidat talouttasi, sitä suuremman rahasäkin saat palkkioksi, perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen totesi kyselytunnilla.
– Sosiaalisen ilmastorahaston seurauksena tämä sääntö on nyt saamassa uuden tarkennuksen, jonka mukaan mitä huonommin hoidat ilmastoasiasi, sitä suurempi palkinto on tiedossa. Ja Suomen rooli on jälleen toimia avokätisenä pankkiirina, joka ei kysele rahojensa perään.
Mitä tarkoittaa hallituksen kanta ”erittäin kriittinen”?
– Elpymispaketin sanottiin olevan kertaluonteinen. Ilmastorahaston kerrotaan olevan määräaikainen. Onneksi hallituksemme ei sentään ole ikuinen. Ettekö kuitenkaan näe tätä iänikuista kaavaa, joka toistuu kerta toisensa jälkeen? Tynkkynen ihmetteli.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi, että hallituksen kanta sosiaaliseen ilmastorahastoon on ”erittäin kriittinen”, ja että tämä kanta on myös eduskuntaan toimitettu.
Lisäkustannuksia kansalaisille, kun päästökauppa laajenee
Tynkkynen huomautti, että komission esityksen mukaan myös päästökauppaa ollaan laajentamassa tieliikenteeseen ja rakennusten lämmittämiseen. Arvioiden mukaan tästä on luvassa valtava lasku.
– Suomalaisille nämä ovat jo entuudestaan pelottavan tuttuja säveliä poliitikkojen suista. Polttoaineen pumppuhinnat hirvittävät jo nyt työmatkalaisia, ja taloaan lämmittävä kärvistelee talvikuukausina lämmityslaskunsa kanssa.
Hallitus suhtautuu ”avoimesti” päästökaupan laajentamiseen
Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) on vaatinut, että Suomen kanta komission rahastoehdotukseen ei saa olla ehdoton ei, ja että vaihtoehtoja pitää selvittää.
– Kun hallituksen politiikkaa seuraa, ei sille ole ennenkään ollut kynnyskysymyksenä rahan lahjoittaminen Eurooppaan, korkeammat polttoaineen hinnat tai kasvavat lämmityslaskut. Oletteko valmiita sanomaan tällä kertaa jollekin näistä ei? Tynkkynen tivasi.
Ministeri Mikkonen kertoi, että kun hallitus on muodostanut kantojaan eri ilmastoesityksiin, se on suhtautunut ”avoimesti” päästökaupan laajentamiseen ja toisaalta ”erittäin kriittisesti” sosiaaliseen ilmastorahastoon.
Hallituksen kanta on “harvinaisen selkeästi ilmoitettu”
Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri jatkoi suoran vastauksen hakemista siihen, aikooko Suomi sanoa rahastolle ei. Meri korosti, että perussuomalaiset haluavat nämäkin varat suomalaisten tukemiseen, kun sähkö- ja polttoainekulut ovat hurjassa kasvussa.
– Kysyn, miksi te ette nyt sano ei, kun tässä on elpymispaketin elementtejä? Mitä te nyt selvitätte?
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) jatkoi samaa hallituksen kaavaa.
– Kanta on harvinaisen selkeästi ilmoitettu, ja se on erittäin kriittinen, Tuppurainen totesi.
Hallituksen kanta on vähintään epäluotettava
Tässä kohtaa eduskuntasali jo kohisi, kun edelleenkään suoraa vastausta ei saatu.
Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) suostui lopulta muotoilemaan vastauksen niin, että hallitus ei kannata sosiaalista ilmastorahastoa. Tätä voidaan pitää ”erittäin kriittisenä” kantana, mutta kukaan ei avannut sitä, aikooko hallitus estää rahaston syntymisen tai ainakin Suomen liittymisen sellaiseen.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sosiaalinen ilmastorahasto EU-elpymispaketti ilmastotoimet tieliikenne lämmityskustannukset Krista Mikkonen polttoaineiden hinta kyselytunti Annika Saarikko Tytti Tuppurainen Päästökauppa Leena Meri Nettomaksaja Sebastian Tynkkynen perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Purra: Seuraava yhteisvastuullinen, tulonsiirtoihin ja velkaan perustuva EU-paketti syötetään ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun teemalla – ”Suomalaisten tehtävä on maksaa”
Perussuomalaiset varoittaa uudesta EU:n tukipaketista – “Taas tulonsiirto pois suomalaisilta”
Purra: Hiilivuodon tukkiminen on ympäristöteko – ”Jos Suomi tekee liian radikaaleja ilmastotoimia, tuotanto siirtyy muualle”
Åbo Akademin tutkimus paljastaa: Ilmastohuoli on suurempi päättäjien kuin äänestäjien keskuudessa
Sheikki Laakso ja Mauri Peltokangas antavat huutia EU:n kaavailemalle valtavalle ilmastorahastolle (video)
Kokoomuksen Orpolta ristiriitaisia EU-puheita, perussuomalaisilla selkeä ja kirkas linja – Purra: Me emme halua tulonsiirtounionia eikä yhteisvastuiden lisäämistä
Vihreiden Niinistö puolusteli EU-tukipaketteja ja Suomen nettomaksuja: ”Suomelle valtava taloudellinen hyöty” – Huhtasaari tyrmäsi: ”Kaupankäynti ei vaadi tulonsiirtoja”
Kokoomus perustelee EU-tulonsiirtoja ”yhteisellä vahvuudella” – Purra: ”Miksi Suomen pitäisi maksaa Ranskaan sähkölaskuja ja Italian kyvyttömyyttä kerätä veroja”
Puisto: EU:n sosiaalinen ilmastorahasto on torjuttava – “Emme voi lähteä mukaan eurooppalaisen sosiaaliturvan maksamiseen”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää