

LEHTIKUVA
Perussuomalaiset eivät purematta niele vaalien siirtoperusteluita: ”Teillä on ollut vuosi aikaa järjestää turvalliset vaalit!”
Perussuomalaiset kyseenalaisti suullisella kyselytunnilla kuntavaalien siirron perusteet ja sen, oliko vaalien turvalliseen järjestämiseen edes valmistauduttu. Vielä kolme kuukautta sitten oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) esiintyi jämäkästi ja sanoi, että vaalit toimitetaan ajallaan vaikeissakin olosuhteissa.
– Demokraattisen yhteiskunnan perustaa on kuitenkin loukattu, eikä vaaleja Suomessa järjestetä ajallaan. Hallitus ei saa rajaturvallisuutta vuodessa kuntoon, mutta vaalit siirretään laskelmaharjoitukseen vedoten, perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila ihmetteli.
Oikeusministeri poimi ”parhaat luvut”
Junnila huomautti, että THL:n pääjohtaja Markku Tervahautakin totesi laskelman olleen taustamateriaalia, ei heidän arvionsa, ja oikeusministerin poimineen luvut itse.
Junnila tivasi tietoja siitä, miten päätös vaalien siirrosta tarkalleen syntyi, kun pari viikkoa aiemmin kaikki puolueet vastustivat vaalien siirtoa asiallisin perustein.
– Olette todenneet, ettei äänestäminen ole turvallista. Miksi ette ole vuodessa tehneet äänestämisestä kansalaisille turvallista? Junnila lisäsi.
Anna-Maja Henriksson vetosi vastauksessaan siihen, että kahdeksan yhdeksästä puolueesta hyväksyy vaalien siirron. Päätös perustui hänen mukaansa tautitilanteen pahentumiseen ja siihen, että arvion mukaan kesäkuussa tilanne on parempi. Henriksson ei vastannut siihen, miksei tarvittavia turvatoimia ole vuodessa saatu järjestettyä vaalien järjestämiseksi ajallaan.
Miksi ehdokkaita saa edelleen lisätä listoille?
Vaalilaissa määritellään, milloin puolueiden tulee jättää lista ehdokkaista, joita kansalaiset voivat vaaleissa äänestää. Tämä aikaraja oli kuluvan viikon tiistaina. Määräaikaa ollaan kuitenkin vaalipäivän ohella siirtämässä, vaikka se ei millään lailla liity koronaan. Taannehtivalla lainsäädännöllä voi perussuomalaisten mukaan olla vaikutusta vaalitulokseen.
– Jos kuvitellaan, että vaalien siirto on tehty vilpittömästi kansanterveydellisistä syistä, niin kertokaa, mikä terveydellinen syy on siirtää ehdokasasettelun takarajaa? Me ymmärrämme, että parin kuukauden siirron aikana vaalikelpoisiksi tulevilla eli 18 vuotta täyttävillä pitää olla mahdollisuus asettua ehdolle, mutta tarvitaanko lisäaikaa puoluepoliittisten tavoitteiden täyttämiseen? Junnila ihmetteli.
Junnila kysyi ministeriltä, onko hallitus valmis rajaamaan ehdokkaiden täydentämisen vain heihin, jotka täyttävät siirtoaikana 18 vuotta.
Henriksson puhui vastauksessaan tilanteen kokonaisarvioista ja totesi ehdokasasettelusta vain, että nyt useammat voivat osallistua. Hän ei vastannut varsinaiseen kysymykseen.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kuntavaalien siirto ehdokasasettelu koronarajoitukset koronaepidemia Markku Tervahauta Anna-Maja Henriksson kyselytunti Kuntavaalit Vilhelm Junnila perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ranne kuntavaalien siirrosta: ”Poliitikon pitää tunnistaa pajunköysi, kun hänelle sitä syötetään”

“Motiivi saattaa olla pelko häviöstä…” – Näin media kirjoitti vaalien siirrosta koronan vuoksi, kun Trump ehdotti samaa

Kuntavaalien siirtoa juntattiin kulisseissa kahdella eri verukkeella – Grönroos: ”Vaalien siirtäminen avaa rajattomat mahdollisuudet väärinkäytöksille”

Antikainen vaatii hallitukselta vastausta: “Kuinka esitys vaalien siirtämisestä syntyi?”

Junnila opastaa hallitusta, miten vaalit järjestetään turvallisesti

Oikeusministeri Henrikssonin massiivinen epäonnistuminen – ”Suomen historian erikoisin kärrynpyörä”

Simula huolissaan perustuslakivaliokunnan kuntavaalien siirtoa koskevasta mietinnöstä: ”Jääkö vaalirahaa piiloon?”

Henriksson selvisi luottamusäänestyksestä – perussuomalaiset: “Oikeusministeri on täysin epäonnistunut tehtävässään järjestää turvalliset vaalit”

Simula, Rantanen ja Ranne: Ehdokaslistojen vahvistamatta jättämisestä hirveä sotku
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää