

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Perussuomalaiset eivät allekirjoita puolueiden välistä kehitysyhteistyöpaperia
Kehityspolitiikan ylivaalikautinen selonteko julkaistiin 5. maaliskuuta. Selonteon tarkoituksena on linjata Suomen toimintaa ja tavoitteita kehityspolitiikassa ja kehitysyhteistyössä ylivaalikautisesti vuoden 2019 hallitusohjelman toimeksiannon mukaisesti. Selonteon seurantaryhmässä olivat mukana perussuomalaisten edustajat Sanna Antikainen ja Sebastian Tynkkynen.
Sanna Antikaisen ja Sebastian Tynkkysen mukaan selonteko sitoo tulevien hallitusten kädet useiden vaalikausien ajaksi.
YK:ssa asetetun tavoitteen saavuttamiseksi Suomen kehitysyhteistyörahoitusta lisättäisiin asteittain, tasaisesti ja suunnitelmallisesti useamman vaalikauden aikana. Lisäksi Suomi sitoutuisi YK:n asettamaan tavoitteeseen käyttää 0,7 % bruttokansantulosta (BKTL) kehitysyhteistyöhön.
– Suomalainen kehitysyhteistyörahoitus ei kestä kriittistä tarkastelua. Pieni 5,5 miljoonan ihmisen maa laittaa rahaa useampaan maanosaan ja niiden sisällä useaan maahan. On selvää, että vaikuttavuus ja tehokkuus häviävät ja suomalaisten rahoja ohjautuu helpommin vääriin käsiin, sillä tällaista kokonaisuutta on mahdotonta valvoa uskottavasti, kertoo Antikainen.
PS:n malli kannustaa vastuullisuuteen
Perussuomalaisten kehitysapumallin ytimessä on ulkoministeriön hallinnon alle perustettava rahasto. Johtoajatuksena on se, että vastuun kehitysavun rahoittamisesta ottavat ensisijaisesti yksittäiset kansalaiset, ei Suomen valtio. Rahastomalli tähtää Suomen tämänhetkisen kehitysaputason säilyttämiseen.
Vuosittaisessa veroilmoituksessa lähtökohtaisesti jokaisen veronmaksajan odotetaan sijoittavan kehitysapurahastoon 200 euroa. Jokaisen veronmaksajan on luonnollisesti myös mahdollista valita pienempi tai suurempi sijoitus, jonka koon voi itse määritellä. Verovähennyskelpoisuus yltää 200 euroon saakka.
– Perussuomalaisten kehitysapumalli kannustaa toiminnan vastuullisuuteen, sillä kukaan ei rahoita toimintaa, jos väärinkäytökset jatkuvat ja apu ei ole tehokasta. Olisimme toivoneet löytävämme sellaiset ylivaalikautiset periaatteet kehitysyhteistyöhön, joihin vähimmillään puolueet olisivat voineet sitoutua. Jos olisimme allekirjoittaneet paperin, meidän olisi pitänyt kävellä periaatteidemme yli, ja sitä emme voi tehdä, Tynkkynen huomauttaa.
Hallitus ei voi sitoa perussuomalaisten käsiä
Antikaisen ja Tynkkysen mukaan hallitus ei onnistu sitomaan perussuomalaisten käsiä hallitusohjelman poliittisiin linjauksiin parlamentaaristen työryhmien kautta, jos puolue pakotetaan allekirjoittamaan puolueen ohjelmien vastaisia linjauksia. Tästä varoittavana esimerkkinä olivat viime kauden puolueiden väliset ilmastolinjaukset, joista perussuomalaiset päättivät jäädä pois.
– Jos halutaan tehdä politiikasta vähemmän poukkoilevaa ja luoda ylivaalikautisia tavoitteita, silloin ne täytyy muodostaa puolueiden pienimpien yhteisten nimittäjien kautta – ei senhetkisen hallituksen poliittisten arvojen mukaan, Antikainen ja Tynkkynen summaavat.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ilmainen raha kelpaa Somalialle, joka kieltäytyy ottamasta vastaan omia kansalaisiaan – kolmessa vuodessa Suomen veronmaksajilta yli 25 miljoonaa euroa Somalian kehitysyhteistyöhankkeisiin

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti julkaistu: Suomalainen työ, teollisuus ja yrittäminen ensin

Perussuomalainen vaihtoehto hallituksen talousarviolle: Hyvinvointia ja taloudellista vapautta kotitalouksille, leikkaukset vain menoeriin, joilla ei ole vaikutusta tavallisen suomalaisen elämään

Peltokangas vaatii kehitysyhteistyörahojen jäädyttämistä koronapandemian ajaksi: “Velkarahalla emme voi loputtomiin elää”

Perussuomalaiset ei hyväksy kehitysavun kasvattamista: Nostaa valtion velkataakkaa – “Suomessa elävien köyhien elinoloista huolehtimisen pitäisi olla tärkeämpää”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää