Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Perussuomalaiset budjettikeskustelussa: Turvapaikanhakijoiden vastaanottoon ja kotouttamiseen husattiin 1,4 miljardia euroa vuosina 2017-2019

19.09.2018 |12:22

Perussuomalaiset nostivat vuoden 2019 budjettikäsittelyssä eduskunnassa esille turvapaikanhakijoista aiheutuvat kulut. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri vertasi kuluja velanottoon.

– Me otamme 1,4 miljardia velkaa ensi vuonna. Vuosina 2017-2019 kotoutukseen kuluu 700 miljoonaa ja vastaanottoon 700 miljoonaa. Sehän on yhteensä tuo 1,4 miljardia euroa, Meri huomautti.

Milloin panostetaan suomalaisiin?

Meri kysyi, tehdäänkö EU:n tasolla turvapaikanhakutilanteelle mitään ja huomautti, että samalla kun turvapaikanhakijoihin menee satoja miljoonia, suomalaisten takuueläkkeisiin annettiin vain 10 miljoonaa lisää.

– Milloin tämä turvapaikanhakutilanne saadaan kuntoon, jolloin me pääsisimme panostamaan suomalaisiin paljon enemmän? Jos takuueläkettä nostettiin 9 euroa kuussa, se oli 10 miljoonan panostus. Miettikää, satoja miljoonia menee koko ajan muuhun kuin suomalaisten edunvalvontakoneistoon!

Tiukka ei työn saatavuusharkinnan poistolle

Kansanedustaja Sami Savio huomautti, että työllisyysasteen nosto on perussuomalaisille keskeinen asia. Hän totesi, että Suomessa tarvitaan työnteon ja yrittämisen edellytysten parantamista ilman vastakkainasettelua.

– Monen suomalaisen työttömän osaaminen on korkeatasoista, ja ylivoimaisesti suurimmalla osalla työttömistä on myös motivaatio kohdallaan. Kuitenkin varsinkin RKP:n riveistä, monista muistakin, on väläytelty työvoiman saatavuusharkinnan poistamista. Valitettavasti työtilaisuuksia ei talouden noususuhdanteesta ja kovasta työpaikan etsimisestä huolimatta ole tarjolla edes kaikille suomalaisille työttömille, Savio huomautti.

Asumiskustannuksia ja liikkumisen hintaa alas

Suomalaisten työllisyyden kohentamisen esteinä Savio näkee muun muassa korkeat asumiskustannukset ja liikkumisen kalleuden.

– Nämä vaikeuttavat työllistymistä toisella paikkakunnalla. Samalla ne syövät suomalaisten ostovoimaa rokottaen pahimmin pienituloisia kansalaisia, esimerkiksi monia eläkeläisiä. Se kaikki on pois kotimaisesta kulutuksesta ja kotimarkkinoilla toimivilta yrityksiltä.

EU:n tulee olla kauppaliitto – ei muuta

Kansanedustaja Ville Tavio otti esille Euroopan unionin suorat kulut Suomen budjettiin sekä epäsuorat vaikutukset kansantalouteen.

– EU maksaa Suomelle suoraan ne jäsenmaksut, ne miljardit. Mutta kuinka paljon EU-byrokratia oikeasti maksaa Suomelle, kun se vie virkamiestyötä ja tiedätte, miten paljon se hankaloittaa järjestelmää?

Tavio muistutti, että perussuomalaiset ovat olleet aina sitä mieltä, että EU:n tulisi olla kauppaliitto eikä liittovaltio.

– Miksi hallitus ei siis kamppaile siitä, että EU kuppaa jatkuvasti Suomen rahaa? Aina hehkutetaan vain, että EU antoi rahaa, mutta se on meidän omaa rahaa, mitä se EU tänne Suomeen antaa. Aikooko hallitus liikauttaa evääkään sen suhteen, ettei tämä EU-budjetti myös jatkaisi paisumistaan brexitin jälkeenkin? Tavio tivasi.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
8.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
9.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää