Roni Rekomaa
Perussuomalainen puhemies toivoi kansanedustajilta arvokasta käytöstä, median reaktio odotetunlainen
Eduskunnan puhemies Maria Lohela raotti tänään politiikan toimittajien aamiaistilaisuuden keskustelun lomassa ajatuksiaan kansanedustajien pukeutumisesta. Lohela kertoi ”vähän hätkähtävänsä” joidenkin edustajien vapaamielistä pukeutumistyyliä ja toivovansa olkapäät peittävää pukeutumistyyliä. Asiassa ei ole sinänsä mitään uutta, ja jo perustuslaissakin kansanedustajilta edellytetään arvokasta käyttäytymistä.
Media tarttui innokkaasti aiheeseen, ja pian Suomen suurimmilla uutissivustoilla kartoitettiin jälleen kerran häveliäisyyden rajamaita.
Erityisen keppostelevalle tuulelle äityi Helsingin Sanomat, joka julkaisi Nyt-sivustollaan uutisen otsikolla: ”Eduskunnan rivo pukeutuminen” ja ryyditti hupailuaan Nasima Razmyarin paljailla nilkoilla, kevätistunnon “riettaalla tunnelmalla” ja hallituksen kärkikolmikon ”iljettävällä pukeutumisella”.
Hesarin juttu ei ollut erityisen hyvin linjassa lehden aikaisemman pääkirjoituksen kanssa. Lehti kun muistutti vielä vuoden 2014 alussa, että ”käytöksellä ja siistillä pukeutumisella ei ole tarkoitus korostaa kansanedustajien tärkeyttä vaan kunnioittaa kansanvaltaa.”
Pieni kujeilu sallittakoon, ja tikulla silmään sitä, joka vanhoja pääkirjoituksia muistelee.
Entä minkälaisia ohjeita aikaisemmat puhemiehet ovat antaneet, ja minkälaisia tyylimokia vastaan aikaisemmat puhemiehet ovat kamppailleet? Seuraavassa viime vuosien mittelöitä:
Eero Heinäluoma vs. vapaat vaaleat farkut
18.12.2012: Eduskunnan puhemiesneuvosto on viime viikolla kieltänyt vaaleiden farkkujen käytön istuntosalissa. Eero Heinäluoman (sd.) johtamassa puhemiesneuvostossa käytiin keskustelu, että Suomen eduskunnan ei haluta seuraavan Ruotsin esimerkkiä, jonka pukeutuminen on liian värikästä ja vapaata. Kokouksessa oli halua kieltää myös edustajien t-paidat. MTV3.
Jyrki Kasvi vs. kravaatit
Jyrki Kasvi (vihr.) moitti uusia pukeutumissääntöjä: ”Erityisen piston rinnassani tunsin kun kuulin, että myös t-paitojen käytön kieltämisestä oli keskusteltu. Omana eduskunta-aikanani kun en käyttänyt pikkutakin alla kravattia kertaakaan, t-paitaa sitäkin useammin. Jäikö pukukoodia lehtitietojen mukaan peräänantamattomasti ajaneen puhemies Eero Heinäluoman sieluun t-paidoistani pysyvä arpi?”
Ari Jalonen ja Sampsa Kataja vs. Tappara
Vuoden 2013 huhtikuussa kaksi porilaisedustajaa, Ari Jalonen (ps.) ja Sampsa Kataja (kok.) pitivät istuntosalissa Ässät-paitoja pikkutakkinsa alla Porin Ässien jääkiekkomestaruuden kunniaksi. Ässät kisasivat menestyksekkäästi Tapparaa vastaan. Kaksikko herätti huomiota, mutta puhemies ei puuttunut asiaan.
Veltto vs. paljaspäisyys
Kohuveteraani Pertti ”Veltto” Virtanen hämmensi tapakouluttajia jo vuonna 1995. Eduskuntaan tuolloin noussut kansanedustaja kieltäytyi riisumasta baskeriaan. Hän sai myöhemmin silloiselta puhemies Riitta Uosukaiselta (kok.) luvan käyttää hattuaan istuntosalissa.
Satu Taiveaho vs. hamekangas
Satu Taiveaho hätkähdytti minihameellaan vuonna 2004.
– Eduskunta on niin arvokas paikka, että täällä ei pidä olla roiskeläpässä tai olkapäät paljaina, sanoi entinen varapuhemies Sirkka-Liisa Anttila (kesk) tuolloin IS:lle.
Rosa Meriläinen vs häveliäisyys
Jos salietiketin rikkominen olisi kilpailulaji, epäviralliseen Suomen ennätykseen nousisi epäilemättä vihreiden Rosa Meriläisen suorituskimara. Hän hätkähdytti kansaa kuuluisalla ”roiskeläpällään” ja ”Vittu haisee hyvältä”-pinssillään.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää