

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Perussuomalainen Nuoriso käynnisti uuden kansalaisaloitteen: Polttoaineveroa alennettava
Nuorisojärjestön kansalaisaloitteen tarkoituksena on lähettää eduskunnalle viesti siitä, että autoilijoiden kustannukset liikkumiseen ovat kasvaneet kestämättömälle tasolle. – Täten esitämme, että eduskunta ryhtyy kiireellisiin toimiin, jotta bensan ja dieselin hintaan vaikuttavat verot ja muut laissa säädettävät kustannukset saataisiin alemmalle tasolle.
– Asumisen, liikkumisen ja elämisen kustannukset ovat kasvaneet sietämättömälle tasolle. Autoilijoita syyllistävä ja rankaiseva punavihreä politiikka on Suomessa mennyt liian pitkälle. Emme nuorisojärjestönä nähneet muuta vaihtoehtoa kuin ruveta kansalaisvoimin kiireellisiin toimiin asian korjaamiseksi, jotta tässä maassa tavarat ja palvelut, kuten myös eläminen olisi mahdollista vielä tulevaisuudessakin. Autoilijoilta kerättävä veropotti ylittää jo nyt moninkertaisesti sen, mitä tieliikenteeseen vuosittain palautetaan. Haluamme lähettää viestin eduskunnalle, että tämä peli ei enää vetele, toteaa järjestön puheenjohtaja Miko Bergbom.
Autoilijoita rangaistu jo tarpeeksi
Polttoaineveron korotuksia perustellaan ilmastonmuutoksen hidastamisella ja estämisellä. Liikenteen osuus Suomen kasvihuonepäästöistä on noin viidennes. Suomen hallituksen tavoitteena on vähentää liikenteen aiheuttamia päästöjä 50 % vuoteen 2030 mennessä ja pyrkiä poistamaan liikenteen aiheuttamat päästöt täysin vuoteen 2045 mennessä.
Tavoite on kunnianhimoinen, mutta tavoitteeseen ei tule Perussuomalaisen Nuorison mielestä pyrkiä tavallisten kansalaisten ja yritysten kustannuksella.
– Autoilijoita on rangaistu jo riittämiin Suomessa. On korkea aika asettaa eduskunnassa taloudelliset tosiasiat tärkeysjärjestykseen, ja näin ollen lopettaa ei välttämättömät menokohteet, joilla ei ole mitään vaikutusta suomalaisten hyvinvointiin. Suomen valtion tärkeimpänä tehtävänä tulisi olla sellaisten olosuhteiden luominen, jossa jokaisella suomalaisella on mahdollisuus käydä töissä omalla autolla, ja jossa teollisuuden kilpailukykyä ei heikennetä turhilla veronkorotuksilla. Nyt alkaa bensakapina! kertoo järjestön 1. varapuheenjohtaja Laura Jokela.
Ilmastosyyt eivät ole peruste
Perussuomalainen Nuoriso muistuttaa, että asiat tulee laittaa mittasuhteisiin.
– Suomen osuus liikenteen aiheuttamista kasvihuonepäästöistä maailman mittapuulla on vaivaiset 1,5 promillea (0,015 %). Vaikka suomalaiset kulkisivat jatkossa vain kävellen, vaikutuksemme maailman liikennepäästöihin olisi olematon. Näin ollen katsomme, etteivät ilmastosyyt ole kestävä perustelu polttoaineveron korotuksille.
Kansalaisaloite täällä >
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- polttoaineiden hinnankorotukset Perussuomalainen Nuoriso Miko Bergbom ilmastotoimet polttoaineverotus autoilijat Laura Jokela kansalaisaloite hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallitus nostamassa polttoainehintoja kuntavaalien jälkeen – Tavio: “Perussuomalaiset eivät hyväksy polttoainehintojen nostoa ilmastotoimilla”

Keskusta venkoilee ja välttelee vastuuta polttoaineiden hinnankorotuksista – Halla-aho: Jos hallitus aikoo saavuttaa päästövähennystavoitteensa, se tarkoittaa liikkumisen kustannusten nousua

PS: Polttoaineiden hinnat eivät saa nousta – ”Autoilijoiden jatkuva kyykyttäminen on täysin epäoikeudenmukaista”

Kiina päästää viidessä tunnissa sen, mitä Suomi vähentää liikennepäästöjä vuoteen 2030 mennessä – Ranne: “Kannattaako tämän kuittaamiseksi uhrata Suomen menestyminen?”

Bensakapina-aloite jyrää hillittömällä vauhdilla – jo aloituspäivänä 16000 allekirjoittajaa vaatii autoilijoiden kyykyttämisen lopettamista

Perussuomalaisen Nuorison terveiset hallitukselle: ”Loppu haihattelulle – nyt on kohennettava tavallisten suomalaisten elämää”

Perussuomalainen Nuoriso: 50 000 allekirjoittajaa ei voi olla väärässä – “Autoilijoiden viesti otettava vakavasti”

PS-nuorisojärjestö Valavuori-tapauksesta: Vihervasemmiston mielipidevainot ovat menneet liian pitkälle
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää