

LEHTIKUVA
Perussuomalainen Helsinki: Omaishoitajat ovat Helsingin arjen sankareita
Omaishoitolaki uudistui kesällä 2016 ja lain ainoa tarkoitus oli parantaa omaishoitajien asemaa takaamalla kaikille omaishoitajille vähintään kaksi päivää vapaata kuukaudessa. Helsingin kaupunki vastasi lain parantumiseen uudistamalla virastopäällikön ohjeella omaishoidon myöntämiskriteereitä siten, että omaishoitajien asema ei parantunut vaan itse asiassa huonontui.
– Eihän tässä ole mitään järkeä, että me hukkaamme näin suuren mahdollisuuden hoitaa kotona osa sairaista ja vanhuksista kaupunkilaisistamme, sanoo Perussuomalainen Helsinki ry:n puheenjohtaja Markku Saarikangas.
– Helsingin kaupungin toiminta omaishoitajia koskevassa kriteerien uudistamisessa on ollut huonoa ja epäinhimillistä. Helmikuun alusta voimaan tulleet uudistuneet omaishoidon myöntämisen kriteerit pyrittiin viemään läpi ja päätöksentekoon ilman poliitikkoja. Onneksi perussuomalaisten lisäksi myös muut puolueet tulivat mukaan ja uusien kriteerien soveltaminen on toistaiseksi tauolla, kun Sote-lautakunta jäädytti kriteerien soveltamisen alle 18-vuotiaiden omaishoitopäätösten teossa. Tämä ei kuitenkaan riitä.
Helsingin perussuomalaisten valtuustoryhmä teki ryhmäaloitteen, jossa vaaditaan virastopäällikön tekemään kriteerejä koskevaan pysyväisohjeeseen muutoksia ja ohjeen tuomista poliittiseen päätöksentekoon. Tämä aloite on hätävara siinä tapauksessa, että asiaa ei saada korjattua aiemmin asialliseksi.
Omaishoidolla 100-400 miljoonan euron säästöt
Perussuomalainen Helsinki ja PerusNaiset Helsinki vaativat, että omaishoitajien kriteereissä ei ole ikärajoja, sillä tuen taso tulee perustua hoidon sitovuuteen ja vaativuuteen, ei ikään.
– Vaadimme myös, että kriteerit palautetaan ennalleen aiempaan ohjeeseen siten, että jäljelle jää 4 tukiluokkaa ja alimpaan tukiluokkaan
lisätään lain vaatimat 2 vapaapäivää. Vaadimme myös, että nyt uusien kriteerien pohjalta tehdyt ratkaisut korjataan takautuvasti, PerusNaiset Helsinki ry:n puheenjohtaja Mari Rantanen kertoo.
– Omaishoidon tukeminen ja omaishoitajien jaksaminen säästävät valtavan summan yhteiskunnan varoja ja tarjoaa omaishoidettavalle yksilöllistä ja inhimillistä hoitoa. Helsingin kaupungin voidaan arvioida säästävän vuosittain 100-400 miljoonaa euroa omaishoidolla. Summa on valtava ja sellaista riskiä, että omaishoitajat eivät jaksa, ei kannata yhdenkään talouttaan suojelevan kaupungin ottaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Elomaa: Omaishoidon tuki verottomaksi
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.