

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Perussuomalainen Helsingin valtuustoryhmä: Toisen asteen koulutuksen maksuttomuutta lykättävä
Hallitusohjelman kirjauksiin kuuluu oppivelvollisuusiän korottaminen 18 ikävuoteen ja toisen asteen koulutuksen maksuttomuus. Lukiokoulutus sekä ylioppilastutkinto olisivat jatkossa täysin maksuttomia opiskelijan 20 ikävuoteen asti. Lisäksi oppimateriaalit, työvälineet sekä yli viiden kilometrin koulumatkat olisivat maksuttomia.
Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta käsitteli kokouksessaan lausuntoa luonnoksesta hallituksen esitykseksi oppivelvollisuuslaiksi.
Uudistuksen vaikutukset kohdistuvat merkittävästi Helsinkiin, jossa nuorten ikäluokat kasvavat ja joista kymmenen vuoden kuluttua joka neljäs on vieraskielinen. Toisen asteen opiskelijoista noin 30 % on tällä hetkellä ulkopaikkakuntalaisia.
Taloudellinen tilanne ei kestä uudistusta
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan jäsenen Pia Kopran (ps.) mukaan hallituksen esitysluonnoksen kustannusarviot ovat alimitoitettuja. Uudistus voi johtaa siihen, että kursseja ja lähiopetusta joudutaan vähentämään, etäopiskelua lisäämään ja ryhmäkokoja kasvattamaan.
– Koulumatkojen maksuttomuus voi entisestään lisätä Helsingin houkuttelevuutta toisen asteen opiskelupaikkakuntana. Tällöin koulutuspaikkojen kasvava kysyntä saattaa heikentää helsinkiläisten nuorten mahdollisuuksia päästä kotikaupungissaan järjestettävään toisen asteen koulutukseen.
– Uudistusta ei pidä toteuttaa nykyisessä taloudellisessa tilanteessa
Tulonsiirtoa duunareilta hyvätuloisille
Perussuomalaisten valtuustoryhmän mielestä uudistus kannattaa jättää myöhemmäksi. Koronapandemian seurauksena Helsingin rahoituspohja on merkittävästi heikentynyt. Lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, että suurimmalle osalle toisen asteen opiskelijoista raha ei ole este koulunkäynnille.
Perussuomalaiset korostavat, että ”maksutonta” toista astetta ei ole, vaan kyse on siitä, kuka maksaa laskun. Valtuustoryhmä ei pidä perusteltuna tulonsiirtoa pienituloisilta duunareilta hyvätuloisten perheiden lasten ilmaisiin koulukirjoihin ja koulumatkoihin. Koulutuksen lisättävät resurssit on kohdistettava harkinnanvaraiseen toimeentulotukeen, erityisopetukseen ja opetuksen tukitoimiin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- maksuttomuus hyvätuloiset toisen asteen koulutus duunarit kustannukset Helsingin kaupunki Pia Kopra perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Juvonen: Nuoria kannustettava opiskelemaan, mutta ei pakolla

Perussuomalaiset: Amislaiset eivät voi opiskella “etänä” – opetukseen saatava lisäresursseja

Helsingin yliopisto aloitti somalin kielen koulutusohjelman ja palkkasi lehtorin – juuri ketään ei kiinnosta: Viime vuonna aloitti yksi opiskelija, tänä vuonna toinen

Kokkolan koululaisille suvaitsevaisuusoppia vähintäänkin erikoisella tavalla, poisjäänti tarkoitti sakkomaksua – rehtori: “Ovat nähneet rankempaakin”

Pakkosyöttikö rehtori omia arvojaan kokkolalaislukion oppilaille? – Ronkainen: Homoeroottiset elokuvat eivät kuulu kouluihin

Punavihreä hallitus laajentaa oppivelvollisuutta kalliilla ja toimimattomalla uudistuksella- ei ratkaise asiantuntijoiden mukaan ongelmia

Hallituksen kallis ja tehoton suurhanke etenee – Purra: Tavoite hyvä, keinot väärät
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää