LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Perhe on yhteiskunnan perusta – ”Suomessa tarvitaan toimia suomalaisten syntyvyyden nostamiseksi”
Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen ottaa kantaa tuoreessa Rantalakeudessa, Iijokiseudussa, Koillissanomissa ja Pyhäjokiseudussa julkaistussa kolumnissaan Suomessa harjoitettuun puutteelliseen väestö- ja perhepolitiikkaan. Immosen mielestä perhepolitiikkaa on ryhdyttävä uudistamaan vastuullisempaan suuntaan, jotta suomalaisten syntyvyys saadaan nousuun.
– Eurooppalaisen kantaväestön syntyvyys on pohjalukemissa, kun taas Eurooppaan maahanmuuttajina saapuneiden syntyvyys on selvästi kantaväestöä korkeampaa. Väestön luonnollinen uusiutuminen loppuu ja väestön määrä kääntyy laskuun, kun syntyvyys laskee alle 2,1 lapseen naista kohden, Olli Immonen kirjoittaa.
– Suomen kokonaishedelmällisyys oli vuonna 2010 vielä 1,87 lasta naista kohti. Vuonna 2019 se oli enää 1,37 lasta naista kohti. Luku on Pohjoismaiden historian alhaisin ja alle EU:n keskiarvon. Syntyvyys on alhaisempi kuin kertaakaan sitten 1860-luvun nälkävuosien.
Lapsiperheisiin on panostettava
Immosen mukaan syntyvyyden aleneminen Suomessa voi liittyä perhearvojen aliarvostukseen politiikassa. Perhepoliittiset etuudet olivat politiikan keskiössä 1940-luvulla ja se lisäsi syntyvyyttä. Etuuksiin panostettiin uudelleen 1970- ja 1980-luvuilla, mutta leikattiin 1990-luvun laman jälkeen. Viimeaikaisen syntyvyyden lasku näyttäisi alkaneen vuoden 2008 talouskriisistä.
– Syntyvyyden vertailumaaksi voi ottaa Unkarin, jossa kokonaishedelmällisyysluvun kasvu oli suurin kaikista EU-maista vuosien 2010 ja 2019 välisellä jaksolla. Suomessa syntyvyys laski kyseisellä jaksolla lähes 28 prosenttia. Tästä huolimatta Suomen väkiluku kasvoi tarkastelujaksolla maahanmuuton seurauksena, Immonen toteaa.
– Unkarissa syntyvyyden nousuun on vaikuttanut valtion tavoitteellinen politiikka lapsiperheiden tukemiseksi. Perhepolitiikka on sisältänyt monenlaisia instrumentteja, joilla perheitä tuetaan. Unkari näkee väestöllisten ongelmien ratkaisun omassa kansassaan, ei maahanmuutossa.
Köyhyyden pelko esteenä
Immonen korostaa, että EU-alueella ei synny vähemmän lapsia siksi, etteivätkö ihmiset haluaisi lapsia.
– Vuonna 2011 tehdyn tutkimuksen mukaan ihmiset olisivat kaikissa EU-maissa halunneet enemmän lapsia kuin heille syntyi. Köyhyyden pelko sekä asumiseen ja työssäkäyntiin liittyvät vaikeudet kuitenkin estävät pariskuntia hankkimasta niin monta lasta, kuin ne haluaisivat.
– Perhepolitiikalla voidaan tukea perheitä, jotta ne pystyvät hankkimaan haluamansa määrän lapsia ilman, että taloudelliset ongelmat ovat esteenä. Hallituksen on ryhdyttävä tukemaan perheitä eri keinoin erityisesti tilanteessa, jossa energian ja ruoan hinnat nousevat. Perheiden ostovoimaa on vahvistettava, Immonen vaatii.
Verohelpotuksia keskiluokalle
Immosen mielestä Unkarin mallin mukaan perheille voitaisiin myöntää muun muassa kodinperustamisavustusta, korotonta vauvalainaa, pikkukuntien kodinperustamisavustusta ja asuntolainatukea.
– Verohelpotuksia tulisi kohdistaa erityisesti työssäkäyvän keskiluokan hyväksi esimerkiksi niin, että ihminen maksaa ansiotuloveroa sitä vähemmän, mitä enemmän perheessä on lapsia.
– Lapsi- ja perhemyönteinen perhevapaauudistus, vanhempien eläkekertymien tasaisempi jakaminen kotonaolovuosilta sekä vanhempainvapaan kustannusten tasaaminen nais- ja miesvaltaisten alojen kesken rohkaisisivat nuoria aikuisia näkemään lapsiperhe-elämän positiivisemmassa valossa, Immonen kirjoittaa.
Maahanmuutto ei paranna huoltosuhdetta
Immonen näkee, että Suomessa tarvitaan aktiivisia väestö- ja perhepoliittisia toimia suomalaisten syntyvyyden nostamiseksi.
– Maahanmuutosta ei ole huoltosuhdeongelmien korjaajaksi niin kauan, kun maahanmuuttajat eivät työllisty. Taloudellinen huoltosuhde ei parane, jos maahanmuuttajat aiheuttavat enemmän julkistaloudellisia kustannuksia kuin maksavat veroja.
– Riittävä syntyvyys on kansallisen elinvoiman tae. Hallituksen on ryhdyttävä pikaisesti uudistamaan perhepolitiikkaa. Yhtä tärkeää on parantaa maamme sisäistä turvallisuutta. Perheet haluavat hankkia lapsia turvalliseen yhteiskuntaan. Jokaisen suomalaisen lapsista vanhuksiin on voitava liikkua turvallisesti kaduilla kaikkina vuorokaudenaikoina, Immonen toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- perhepolitiikka työssäkäynti yhteiskunta huoltosuhde suomalaiset Syntyvyys Unkari Sisäinen turvallisuus Olli Immonen talous Asuminen verotus maahanmuutto lapsiperheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaiset haluaa turvata keskiluokan ostovoiman: Sähkönsiirrolle hintakatto, polttoainevero alas – Tavio: ”Rahaa tulee jäädä kulutukseen”
Perussuomalaiset: Kantaväestön vähenemisen syyt Helsingissä selvitettävä
Hallitus neuvoo kiristämään vyötä ja laskemaan elintasoa – Purra: 18 euroa lisää sosiaaliturvaan ei auta hintojen kanssa kärvisteleviä työssäkäyviä
Perussuomalaiset julkisen talouden suunnitelmasta: Hallitus vieraantunut suomalaisten arjesta – valtion menoja on priorisoitava ja veroja laskettava
Saarikko syyttää inflaatiosta Putinin hintoja – talousprofessori Matti Virénilta tyrmäys: Tyhjiä sanoja – ”Olisi puhuttava rehellisesti syistä”
Unkari vapauttaa alle 30-vuotiaat äidit tuloverosta – opintolainankin saa anteeksi tekemällä lapsen
Nyt on hapokasta: Petteri Orpo esitti työperäistä maahanmuuttoa ratkaisuksi perheiden perustamiselle ja suomalaisten syntyvyydelle
Maahanmuuttajien lapsilla paljon autismia – riski 50-kertainen verrattuna suomalaisten äitien lapsiin
Traumaattiset synnytyskokemukset esteenä toivotulle lapsiluvulle – Simula: ”Äitien hyvinvointi kaipaa huomiota”
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.