PS arkisto
Peltokangas: Maahanmuuttopolitiikan suunnanmuutos ottaa valtavan harppauksen eteenpäin
Hallintovaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Mauri Peltokangas on odottanut suurella innolla maahanmuuttopolitiikkaan liittyviä esityksiä saapuvaksi eduskuntaan ja hallintovaliokuntaan. Tänään sisäministeri Rantanen ilmoitti tiedotustilaisuudessaan useista esityksistä, joilla rikkinäistä maahanmuuttopolitiikkaa lähdetään korjaamaan kovalla kädellä.
– Tätä päivää voisi luonnehtia varsinaiseksi maahanmuuttopolitiikan supertorstaiksi, Mauri Peltokangas toteaa innoissaan ja selaa hallituksen esityksiä.
– Onhan tässä luettavaa monta sataa sivua. Ei lopu tekeminen ihan heti kesken!
Oleskelulupiin tiedossa muutoksia
Peltokangas kertoo, että esityksen mukaan ensimmäinen oleskelulupa toissijaisen suojelun perusteella myönnettäisiin vain vuodeksi, kun aiemmin sen on saanut neljäksi vuodeksi. Pakolaisten kohdalla oleskelulupa myönnetään jatkossa kolmeksi vuodeksi neljän vuoden sijaan.
– Kansainvälinen suojelu muuttuu luonteeltaan väliaikaiseksi, aivan kuten pitääkin. Kansainvälistä suojelua ei ole myöskään tarkoitettu opiskeluperusteisen tai edes työperusteisen maahanmuuton väyläksi. Lyhennämme suojelun lupien kestoa niin lyhyeksi, kuin EU-oikeus vain antaa myöden ja estämme maahan turvapaikanhakijoina tulleiden kaistanvaihdon, Peltokangas kertoo.
Rikollisten hyysääminen saa luvan loppua
Aivan erityisen mielissään Peltokangas on kohdasta, jolla estetään kansainvälisen suojelun saaminen Suomessa, mikäli pakolainen syyllistyy erityisen törkeään rikokseen tai mikäli hän vaarantaa kansallisen turvallisuuden. Kirjausten tarkoitus on poistaa mahdollisimman nopeasti sellaiset henkilöt Suomesta, jotka eivät sitä tarvitse tai jotka eivät sitä ansaitse.
– Ihmettelen vain ja ainoastaan sitä, mikseivät jo aiemmat hallitukset ole tehneet näitä esityksiä, Peltokangas toteaa ja lisää:
– Näitähän pitäisi jokaisen suomalaisen poliitikon kannattaa. Turvallisuus ennen kaikkea!
Kansalaisuus on palkinto onnistuneesta kotoutumisesta
Peltokangas katsoo, että Suomen kansalaisuus ja passi ovat itsessään niin arvokkaita, että niitä ei tule jakaa kevein perustein kenellekään. Hän on kuitenkin sitä mieltä, että suomalaiseen yhteiskuntaan on mahdollista integroitua, jos siihen on oikeasti tahtoa.
– Hallitus esittää nyt Suomen kansalaisuuden edellytyksenä olevan asumisajan pidentämistä. Nykyisin se on viisi vuotta, jatkossa se olisi kahdeksan vuotta. Lisäksi asumisajaksi laskettaisiin vain sellainen aika, joka on tapahtunut oleskeluluvalla, Peltokangas sanoo ja jatkaa:
– Myöhemmissä esityksissä tulee vielä toimeentulo- ja nuhteettomuusvaatimuksia sekä kansalaisuuskoe.
Rajamenettely etenee
Peltokangas on mielissään myös rajaturvallisuutta oleellisesti parantavan rajamenettelyn käyttöönotosta. Hän katsoo, että aiemmin viime kaudella säädetyt lait tulivat tarpeeseen hyvin nopeasti, mutta ne eivät vielä täysin riitä vastaamaan hybridioperaatioiden uhkiin. Mahdollisen ongelmatilanteen hallitsemiseksi tarvitaan kaikki mahdolliset keinot.
– Rajamenettelyn keskeisenä tavoitteena on turvapaikkahakemusten tutkinnan tehostaminen, jotta kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat voidaan palauttaa nopeasti. Tällä estetään sellaisten henkilöiden liikkuminen Euroopan unionin alueelle, joiden motiiveista emme voi olla varmoja, Peltokangas kertoo.
– Turvapaikanhakijat joutuvat rajamenettelyssä olemaan rajalla tai sen välittömässä läheisyydessä käsittelyn ajan. Käytännössä turvapaikanhakija pysyy hänelle osoitetun vastaanottokeskuksen alueella, kunnes hänen asiansa on tutkittu, Peltokangas toteaa.
Työtä on vielä paljon edessä
Esityksistä löytyy myös monta muuta Peltokankaalle tärkeää kohtaa. Kaiken kaikkiaan paketti on niin laaja, että sen käsittelyyn menee valtavasti aikaa valiokunnassa.
– Esimerkiksi vastaanotto- ja käyttörahoja tullaan pienentämään nyt väliaikaisesti, ja niiden tasoa tullaan tarkastelemaan myös pitemmällä aikavälillä. Tämä on myös osa maahanmuutosta leikkaamista, joka on ollut perussuomalaisille jo pitkään tärkeä teema vaaleissa, Peltokangas sanoo ja jatkaa:
– Tämä on hyvä ja vauhdikas alku maahanmuuttokirjauksien etenemiselle, mutta työtä riittää koko hallituskaudelle ja vielä tulevillekin hallituksille.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työperusteinen maahanmuutto rajamenettely opiskeluperusteinen maahanmuutto toimeentulovaatimus rajaturvallisuus oleskeluluvat Kansainvälinen suojelu turvapaikkahakemukset Mauri Peltokangas Nuhteettomuusedellytys Maahanmuuttopolitiikka Kansalaisuus Turvapaikanhakijat
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Näin maahanmuuttoa ollaan tiukentamassa
Sisäministeri Rantanen maahanmuuttopolitiikan kiristämisestä: ”Jos ei ole lupaa pitää poistua – tavalla tai toisella”
Rami Lehtinen: Kuntien maahanmuuttobisnestä jarrutetaan
Maahanmuuton kustannukset hirvittävät veronmaksajia – ”Luvut ovat karmeita”
Peltokangas pitää vasemmisto-opposition maahanmuuttolinjaa vastuuttomana: “Heidän linjansa on Suomelle yksiselitteisesti haitallinen”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää