KUVAKAAPPAUS/YLE
Peltokangas käännytyslaista: Olen tosi luottavainen siihen, että tästä saadaan hyvä lopputulos
Venäjä juonii merirajoilla ja käännytyslaki on eduskunnan käsittelyssä. Suomesta on piakkoin lähdössä signaali, että tänne ei voi eikä edes kannata yrittää ovista ja ikkunoista. A-Talkissa Suomen rajojen turvallisuudesta olivat keskustelemassa Mauri Peltokankaan lisäksi Tytti Tuppurainen (sd.), Jukka Kopra (kok.) sekä Atte Harjanne (vihr.).
Venäjän aikeet tarkastella yksipuolisesti merirajoja Itämerellä ja erityisesti Suomenlahdella on saanut aikaan voimakkaitakin reaktioita Suomessa. Venäjä on lisännyt löylyä käymällä yön hämärässä noukkimassa rajapoijuja pois Viron ja Venäjän välisestä Narvajoesta.
Suomessa niin sanottu käännytyslaki on eduskunnan käsittelyssä ja täällä on pohdittu, voisiko se mahdollisesti olla yhtenä syynä Venäjän jälleen kerran yllättäviin ja provokatorisiksikin luonnehdittaviin toimiin.
– Ilman muuta siellä on – niin kuin jokaisella maalla – omat suunnitelmansa ja tämä tilanne mikä nyt on päällä, voi tietysti vaikuttaa siihen. Kuten sanottua, kyllä minä olisin tässä kohtaa pää kylmänä, rauhallisesti tilanne pois. Katsotaan mikä tässä on ollut takana ja sen jälkeen sitten toimitaan, mikäli tarpeellista, arvioi eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Mauri Peltokangas.
Käännytyslaki viesti Kremlille
Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen lakiehdotusta, joka sallisi rajavartijoiden käännyttää laittomat maahanyrittäjät rajalta, käytännössä itärajalta takaisin Venäjälle. Eli lain tarkoitus on hankaloittaa Venäjää käyttämästä välineellistettyä maahantuloa vaikuttamiskeinona.
– Kyllä se parhaimmillaan lähettää sen viestin, että Venäjä ei voi tällä tavoin meitä painostaa. Se lähettää sen viestin Kremlille, että meillä on oikeusvaltiona laki, joka ohjaa virkamiesten toimintaa rajalla; tästä ei mennä, totesi sosialidemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.
– Sitten se lähettää viestin näille siirtolaisille, sinänsä viattomille turvapaikanhakijoille, joita Venäjä on välineellisesti käyttänyt hyväkseen…ei kannata lähteä tähän Venäjän operaatioon Suomen rajalle.
Uutinen kiiri lähtömaihin
– Tämä laki tarvitaan ehdottomasti ja tämä antaa työkaluja rajaviranomaisillemme pitää tilannetta kontrollissa mutta eihän tämä kaikkia ongelmia ratkaise, pohti eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra.
– Melkein väitän, että kun tämä paketti hyväksytään, niin siitä kiirii uutinen maailmalle siihen malliin, että se jo hillitsee lähtöalueilla lähtöhaluja tulla tänne käyttämään hyväksi tätä järjestelmää.
Eduskunta päättää
Lainsäädännön valmistelu Suomessa antaa signaalin itäpuolelle Suomen rajaa, että täällä valmistaudutaan.
– Signaali menee myös kolmansiin maihin, niihin, joista saattaa olla peräisin tämä välineellistetty porukka, joka sitten työnnetään tuolta tulemaan pahimmassa skenaariossa, Peltokangas sanoi.
– Tämä on sellainen hieno asia, joka ennaltaehkäisee, että Suomesta lähtee selkeä, yhteinen signaali kaikkien puolueiden osalta. Eduskunta on tässä nyt se, joka tässä päättää ja olen tosi luottavainen siihen, että saadaan tästä hyvä lopputulos.
– Mitä enemmän meillä on hyvää lainsäädäntöä, ihan riippumatta siitä mihin sektoriin lainsäädännössä se kohdistuu, niin se on aina Suomen ja suomalaisten etu, Peltokangas painotti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Narvajoki käännytyslaki Jukka Kopra välineellistetty maahantulo kansallinen turvallisuus rajaviranomaiset hybridivaikuttaminen itäraja Atte Harjanne lainsäädäntö siirtolaiset laittomat maahantulijat Mauri Peltokangas Tytti Tuppurainen Viro Turvapaikanhakijat pakolaiset Venäjä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Sisäministeri Rantanen rajaturvallisuuslaista: Hallituksen velvollisuus on turvata kansallinen turvallisuutemme ja itsemääräämisoikeutemme
Antikainen: Rajalaki saatava pian maaliin ilman viivytyksiä
Siirtolaispaine kestämätön, lisäkeinoja ehdottavat nyt yhdessä Suomi, Bulgaria, Tšekki, Tanska, Viro, Kreikka, Italia, Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Alankomaat, Itävalta, Puola ja Romania
Riikka Purra: Laiton maahanmuutto ja massasiirtolaisuus on EU-politiikan tärkein kysymys
Eurovaaliehdokas Mauri Peltokangas: ”Suomalaiset osaavat itse päättää, miten hoidamme metsiämme, maataloutta ja teollisuutta”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää