Pekkarinen: Urpilaisen on turha puhua täysistä vakuuksista
Keskustan kansanedustaja Mauri Pekkarinen tyrmää SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen (sd.) puheet täysistä Kreikka-vakuuksista.
– Kun Jutta Urpilainen (sd. puhuu, että Suomella on kaikissa tilanteissa toimivat täysimääräiset vakuudet, niin se ei ole niin, Pekkarinen sanoi tiistaiaamuna Ylen Ykkösaamussa. Hän totesi samalla, ettemme ole täysin vakuudettomiakaan: ns. vakuudet kattavat hänen arvionsa mukaan 20-40 prosenttia Suomen Kreikka-lainoista.
– Se ei ole perinteisessä mielessä vakuus, vaan se on tuottojenvaihtosopimus, Pekkarinen totesi.
Juridinen ja poliittinen riski
Laukeavatko takuut joskus maksuun? Saako Suomi silloin jotakin? Pekkarisen mielestä sitä pitää vielä miettiä. Hän viittaa takuutilille talletettuun 924 miljoonaan euroon.
– Ovatko he hyvää hyvyyttään antaneet miljardi euroa Suomelle? Vai löytyykö jokin salainen järjestely, joka liittyy esimerkiksi Kreikan panttaamattomuussopimuksiin?
Niiden nojalla Kreikka ei voinut myöntää Suomelle perinteistä valtioiden välistä takausta.
– Jos muut Kreikan velkojat pystyvät todistamaan, että Kreikka on kiertänyt Suomen kanssa tekemällään johdannaisvaihtosopimuksella Kreikkaa sitovan panttaamattomuussopimuksen, niin se on vahva juridinen riski! Toinen riski on poliittinen: jos euro on hajoamistilassa ja Suomea vaaditaan osallistumaan talkoisiin. Mutta juridinen riski on suurempi, Pekkarinen arvioi.
Brax: Sopimus ei ollut tavanomainen eikä edullinen
Vihreiden kansanedustaja Tuija Brax oikoo myös Urpilaisen (sd.) selitystä Kreikan lainojen ns. vakuussopimusten luonteesta.
– Kun kuulee puhuttavan, että sopimus on liike-elämässä tavanomainen ja edullinen, niin juristina arvioin, että liike-elämän järjestelyt eivät ole tavallisesti näin monimutkaisia – eivätkä näin kalliita.
Brax puhui asiasta Ylen Ykkösaamussa, johon osallistuivat myös keskustan Mauri Pekkarinen ja kokoomuksen Marja Matikainen-Karlsson. Pekkarisen mielestä Suomen pitäisi olla täydellisesti riippumaton ulkomaisesta asiantuntemuksesta.
– On vaikea uskoa, että ministeriö olisi ulkoistanut osaamistaan, mutta jos niin on ollut, olisi se paha virhe.
Matikainen-Karlsson pitää ongelmana sitä, ettei Suomessa ole rahoitusalan osaamista, jolla olisi voitu tehdä tällaiset järjestelyt omin voimin.
– Pitäisi olla entistä enemmän pankkialan rahoitusosaamista, muutakin kuin yritysmaailman rahoitusalalta. Koulutusta ja tietotaitoa pitäisi sillä alalla lisätä.
Brax piti selvänä, ettei ministeriöltä voi edellyttää Britannian ja Kreikan lakien tuntemista.
– Mutta että Suomen julkisuuslakiakin selvitetään ulkoisista lähteistä – se on väärin, Brax katsoo.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää