”Avoimuuden vallankumous”. Näillä ylisanoilla talous- ja rahoitusasioiden komissaari Pierre Moscovici kuvaili verotietojen vaihtoa koskevaa direktiiviä, joka hyväksyttiin tänään Euroopan parlamentissa selvällä enemmistöllä.

Uuden direktiivin mukaan suurimpien monikansallisten yritysten pitää jatkossa raportoida maakohtaisista verotustiedoista sijaintivaltionsa veroviranomaisille. EU-maiden tulee myös vaihtaa näitä tietoja automaattisesti. Säännökset astuvat voimaan 2017 ja ensimmäiset tietojenvaihdot koskevat verovuotta 2016.

Suuryritykset välttelevät julkeasti veroja

Europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner (PS/ECR) pitää päätöstä selkeänä edistysaskeleena veronkierron torjunnassa. Hän on tyytyväinen siihen, että suuryritysten harrastamaan veronkiertoon on vihdoin reagoitu EU:ssa.

– Aggressiivinen verosuunnittelu on kansainvälinen ongelma, johon tarvitaan nimenomaan kansainvälisiä ratkaisuja. Viimeistään Luxleaksin ja Panama-papereiden kaltaiset tietovuodot ovat paljastaneet, kuinka julkeasti kansainväliset suuryritykset välttelevät niille kuuluvia veroja.

Yritysten välisen kilpailun oltava reilua

Ruohonen-Lerner toimi raportin varjoesittelijä parlamentin talous- ja raha-asioiden valiokunnassa. Hän jätti raporttiin myös omia korjausehdotuksia.

Puheenvuorossaan parlamentille europarlamentaarikko nosti esiin muun muassa veronkierron haittavaikutukset kilpailulle. Erityisesti pienet ja keskisuuret yritykset kärsivät kilpailussa, jossa ne maksavat tuloksestaan 20-30 prosenttia veroja samalla kun kilpailevat suuryritykset eivät maksa veroja lainkaan tai maksavat salaisten verosopimusten perusteella alle yhden prosentin verran.

– On tärkeää, että yritysten välinen kilpailu on reilua ja kaikki myös maksavat veronsa samojen pelisääntöjen mukaisesti.

Edistysaskel oikeaan suuntaan

Nyt hyväksytty ilmoitusvelvollisuus koskee ainoastaan kansainvälisiä suuryrityksiä, joilla on yli 750 miljoonan euron liikevaihto. Ruohonen-Lerner pitää rajausta ongelmallisena, sillä aggressiivista verosuunnittelua harrastavat myös paljon pienemmät yritykset.

Puutteista huolimatta europarlamentaarikko pitää direktiiviä edistysaskeleena.

– Toivottavasti voimme tulevaisuudessa ottaa näitä askeleita ripeämmin ja pidemmälle.

SUOMEN UUTISET