LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Parinkymmenen terroristin epäillään elelevän hotellissa Britannian veronmaksajien kustannuksella
Viranomaisten mukaan Britanniaan tuli laittomasti kanaalin yli ainakin yhdeksäntoista terroristiepäiltyä viime vuonna. Osalla epäillyistä on kytköksiä Isis-terroristijärjestöön. Tulijoiden karkottaminen on hankalaa kansainvälisten ihmisoikeussopimusten vuoksi. Niinpä heidät majoitetaan hotelleihin veronmaksajien kustannuksella.
Viranomaislähteiden mukaan Britanniaan tuli laittomasti ainakin yhdeksäntoista terroristiepäiltyä viime vuonna, kertoo Daily Mail. Laittomat tulijat saapuivat Ranskasta kanaalin yli pienveneillä.
Useimmat näistä terrorismista epäillyistä kohdehenkilöistä ovat ilmoittautuneet turvapaikanhakijoiksi, joten heidän maastapoistamisensa on hankalaa kansainvälisten ihmisoikeussopimusten vuoksi. Vaarana on, että nämä terroristiepäillyt saattaisivat kotimaassaan joutua kidutuksen tai muun julman kohtelun uhreiksi.
Terroristiepäiltyjen joukossa Isisin jäseniä
Seitsemän epäillyistä oli jo aktiivisen terrorismitutkinnan kohteina lähtömaassaan ennen Britanniaan saapumista. Tällä hetkellä osa yhdeksästätoista epäillystä on turvallisuuspalvelu MI5:n ja terrorisminvastaisen poliisin valvonnassa. Epäiltyjen ympärivuorokautinen tarkkailu tulisi kuitenkin valtavan kalliiksi.
Kyseiset yhdeksäntoista terroriepäiltyä asustelevat nyt hotelleissa eri puolilla Iso-Britanniaa veronmaksajien kustannuksella. Heidän joukossaan on muun muassa irakilaisia, iranilaisia, afgaaneja, somaleja ja yksi libyalainen. Tutkinnassa olevista tapauksista viisi liittyy Isis-terroristijärjestöön tai sen haarajärjestöihin.
Viranomaiset ovat onnistuneet selvittämään turvapaikanhakijoiden todellisia henkilöllisyyksiä ja taustoja tulijoilta otettujen sormenjälkien perusteella. Osa heistä on jo aiemmin tuomittu terrorismirikoksista ulkomailla. Viranomaiset eivät kuitenkaan halua nostaa heitä vastaan oikeusjuttuja Britanniassa, koska oikeudenkäynti olisi työläs ja lopputulos epävarma.
Uusi laki estäisi hakemasta turvapaikkaa
Britanniassa on parhaillaan käsiteltävänä lakiesitys, joka estäisi laittomasti maahan tulleita hakemasta turvapaikkaa. Tieto maahan turvapaikanhakijoina tulleista terroristiepäillyistä korostaa uuden lainsäädännön tarpeellisuutta.
Uuden lain mukaan kaikki laittomasti maahan tulleet otetaan säilöön, minkä jälkeen heidät palautetaan joko omaan kotimaahansa tai johonkin kolmanteen maahan, kuten Ruandaan. Säilöönottokeskuksina aiotaan käyttää muun muassa entisiä ilmavoimien kasarmialueita.
Lain tarkoituksena on suitsia kanaalin yli pienveneillä tapahtuvaa laitonta siirtolaisuutta. Jo näin varhain keväällä tulijoita saattaa olla jopa tuhat viikossa. Viranomaiset pelkäävät, että tänä vuonna laittomasti maahan tulevien kokonaismäärä ylittää 80 000 henkeä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ihmisoikeussopimukset laiton siirtolaisuus ISIS Turvapaikanhakijat Terrorismi Britannia maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Britannian korkein oikeus: Isis-naisella ei ole oikeutta palata maahan eikä kansalaisuutta palauteta
Perussuomalaiset haluaa viedä suomalaista maahanmuuttopolitiikkaa Tanskan mallin suuntaan – ”Tavoitteena nolla turvapaikanhakijaa”
Purra esitti epäluottamusta: Suomalaiset ovat kyllästyneet haittamaahanmuuton ongelmiin, mutta hallitus ei edelleenkään kehtaa myöntää nuoriso- ja katurikollisuuden juurisyitä
Suomen terrorismilainsäädännössä on edelleen aukkoja – lakivaliokunnan perussuomalaiset vaativat tilanteeseen korjausta: “Muussa tapauksessa Suomesta muodostuu terroristien turvasatama Euroopassa”
Hakkarainen EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikasta: “EU ei voi olla koko maailman syöttökaukalo”
Tunnettu iranilais-suomalainen ihmisoikeustaistelija joutui hyökkäyksen kohteeksi Helsingin Itäkeskuksessa – oli palaamassa Iranin hirmuhallintoa vastustaneesta mielenosoituksesta
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.