

Antti Aimo-Koivisto, Lehtikuva
Paremmat tiet johtavat parempaan elintasoon
Istuva hallitus panostaa tällä vaalikaudella merkittävästi liikenneinfraan, erityisesti perusväylänpitoon, yksityisteiden avustuksiin sekä metsäteiden kunnostuksiin. Eduskunnassa käytiin välikysymyskeskustelua hallituksen liikennepolitiikan tavoitteiden vaikutuksista kansalaisille ja alueelliselle saavutettavuudelle.
Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron piti kansanedustaja Ari Jalonen, joka korosti liikenneinfraan pitkän ajan saatossa syntyneen korjausvelan poistamisen olevan yksi tämän vaalikauden tärkeimmistä tehtävistä.
– Tieverkon nykyinen korjausvelka on kertynyt merkittävissä osin 2000-luvun alusta lähtien. Kun tarkastellaan viimeistä 12 vuoden jaksoa, liikenneministerin salkku on kuulunut kolme vuotta vasemmistoliiton ja neljä vuotta SDP:n ministereille. Ongelma on yhteinen. Nyt hallitus toimii parlamentaarisen yhteistyöryhmän päätöksen mukaisesti ja tekee niitä päätöksiä, joita työryhmä linjasi.
“Perussuomalaisten eduskuntaryhmä haluaa pitää autoilun kustannukset sellaisina, että eläminen koko maassa – myös maaseudulla – on mahdollista.”
– Hyvä liikenteen sujuvuus ja luotettavuus on koko yhteiskuntamme perusedellytys. Perussuomalaisille on päivänselvää, että koko liikenneinfran kunto ja luotettavien tietoliikenneyhteyksien turvaaminen ovat keskeisiä valtiovallan tehtäviä. Toisin kuin edeltäjänsä, nykyinen Sipilän, Soinin ja Stubbin hallitus on ymmärtänyt liikenteen ja liikenneinfran tärkeyden niin kansalaisille kuin maamme teollisuudellekin. Me haluamme hoitaa asiat kuntoon. Vuosikymmenien ajan jatkuneita laiminlyöntejä ei kuitenkaan korjata puolessa vuodessa, Jalonen muistutti.
Korjausliike on käynnissä
Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Jalonen painotti, että korjausliike on käynnissä. Istuva hallitus panostaa tällä vaalikaudella merkittävästi liikenneinfraan, erityisesti perusväylänpitoon, yksityisteiden avustuksiin sekä metsäteiden kunnostuksiin.
– Me perussuomalaiset ymmärrämme totisesti sen, että metsä- ja paikallisteiden mahdollistama keskeytymätön puuvirta on maamme teollisuudelle kilpailuvaltti, jota tulee vaalia. Juuri työpaikkojen ja teollisuutemme kilpailukyvyn turvaamiseksi hallitus tekee pitkäjänteistä ja ennakoivaa politiikkaa.
Auton käytön kustannuksia on alennettava
Jalonen sanoi, että Suomessa on vanhastaan, edellisten hallitusten säätämiä liikenteeseen kohdistuvia veroja ja maksuja, joista kärsivät erityisesti paljon työssään autoilevat sekä hankalien kulkuyhteyksien päässä asuvat.
– Lisäksi meillä on Euroopan vanhimpiin kuuluva autokanta. Hallitus alentaa autoveroa, jotta autokanta uudistuisi ja liikenneturvallisuus paranisi. Omalta osaltaan tietyt EU:sta tulevat päätökset ovat ohjanneet tähän.
– Perussuomalaisten eduskuntaryhmä haluaa pitää autoilun kustannukset sellaisina, että eläminen koko maassa – myös maaseudulla – on mahdollista. Tämän vuoksi hallitus ei myöskään nosta polttoaineveroa, Jalonen sanoi.
Korvaavaa liikennettä leikattaville raiteille
Oppositio nosti keskustelussa esiin myös Y-junavuoron lakkauttamisen. Kyseinen lakkautuspäätös ei kuitenkaan ole hallituksen päätös, vaan on VR:n oma, liiketaloudellisin perustein tehty leikkauspäätös.
– Hallitus leikkasi joukkoliikenteenostorahoja pienehkön summan, mutta VR:n vastaus leikattavien reittien muodossa oli yllättävä ja huomattavasti suurempi kuin leikattujen määrärahojen määrä olisi edellyttänyt. VR pystyi tekemään tämän esityksensä omasta monopoliasemastaan johtuen, Jalonen huomautti.
Jalonen kiitti liikenneministeri Anne Berneria tilanteen neuvottelemisesta inhimillisemmäksi.
– Hallitus etsii aktiivisesti korvaavaa liikennettä leikattaville reiteille. Meidän pitää myös muistaa, että raideliikenteen kilpailutilanne voi muuttua. Kansalaisille tämän pitäisi näkyä parempina palveluina ja edullisempina matkalippuina.
Ulkomaiselle ammattiliikenteelle tiemaksut
Jalosen painotti, että pitkien etäisyyksien ja harvan asutuksen maassa hyväkuntoinen liikenneverkosto on perusedellytys kansalaisten tasa-arvoiselle liikkumiselle.
– Perussuomalaiset toimivat jatkossakin hallituksessa vakaasti ja vastuullisesti siten, että kansalaisten liikkuminen on turvallista ja kohtuuhintaista. Haluamme myös parantaa perusteollisuutemme toimintaedellytyksiä maassamme.
– Perussuomalaiset toimivat aina suomalaisen työn ja yrittämisen puolesta. Niinpä hallitus ottaa käyttöön raskaan liikenteen vinjettimaksun, jolla erityisesti ulkomainen ammattiliikenne saadaan osallistumaan teidemme ylläpitokustannuksiin. Kotimaiselle ammattiliikenteelle syntyvät kustannukset hallitus korvaa EU:n sallimissa puitteissa.
Ihminen nostettava liikennepolitiikan keskiöön
Jalosen mielestä on hyvä, että liikennepolitiikkaan kiinnitetään huomiota.
– Liikennepalvelut kokonaisuudessaan ovat muutoksen kourissa ja vanha jyrkkä eri liikennemuotojen jaottelu tulee muuttumaan: ihminen nousee liikennepolitiikan keskiöön ja liikkuminen nähdään palveluna. Liikennepolitiikan tulee olla pitkäjänteistä, mutta ottaa huomioon liikenteen kehitys ja uudistuminen. Hallituksen tavoitteena on pysyä ajan hermolla. Opposition kriittisestä sparrauksesta on meille apua tässä työssä.
– Suomen tiestö on huonossa kunnossa. Siinä oppositio on oikeassa. Uudetkin liikennemuodot tarvitsevat alleen laadukkaan infran. Nykyinen hallitus on istunut vasta 23 viikkoa. Emme ole saaneet vielä kaikkea valmiiksi. Suunta on kuitenkin oikea. Oppositio, tehkäämme yhteistyötä. Työtä riittää!
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Jalonen oppositiolle: Kuin itseänne moittisitte
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.