
Papandreou tarjoaa apuaan Syrizalle
Vaalikamppailu Kreikan sunnuntaisten vaalien alla sai uuden käänteen, kun sosialidemokraattisesta puolueesta Pasokista eronnut Giorgos Papandreou ilmoitti mahdollisesta tuestaan mielipidemittauksia johtavalle Syrizalle. Papandreoun uusi puolue Kinima taistelee äänikynnyksen rajamailla.
Papandreoun tarjoama tuki voi nostaa puolueen kannatusta vaaleissa yli äänikynnyksen. Tämän lisäksi Itsenäiset kreikkalaiset (ANEL) on viimeisimpien kyselyiden mukaan nostanut kannatustaan, ja saattaa päästä yli kolmen prosentin äänikynnyksen.
Syrizan puheenjohtaja Aleksis Tsipras on kieltäytynyt yhteistyöstä monen puolueen kanssa. Lista on pitkä: Uusi demokratia, Pasok, Joki ja Kultainen sarastus. Nämä ovat todennäköiset parlamenttipuolueet vaalien jälkeen. Lisäksi parlamenttiin on menossa kommunistien KKE.
Papandreou haluaa jälleen kerran asettaa talousuudistukset kansanäänestyksen taakse. Hän aikoi järjestää kansanäänestyksen myös vuonna 2011 Kreikan tukipaketin hyväksymiselle. Muut Euroopan johtajat pitivät tätä kuitenkin liian vaarallisena, sillä heidän mukaansa tuolloin oltaisiin järjestetty kansanäänestys eurojäsenyydestä. Papandreou syrjäytettiin pääministerin paikalta, ja silloisen valtapuolueen Pasokin suosio laski pienpuolueen tasolle.
Vaalimatematiikan hankaluus
Kreikan suurin puolue saa 50 lisäedustajaa 300-henkiseen parlamenttiin. Mitä useampi puolue jää alle kolmen prosentin äänikynnyksen, sitä suurempi osa paikoista jaetaan äänikynnyksen ylittäneille puolueille.
Tämä tuo oman hankaluutensa hallituksen muodostamiselle. Syriza on viime metreillä onnistunut lisäämään kannatustaan useammassa mittauksessa. Syrizan paikkamäärä putoaisi, mikäli Papandreoun Kinima ylittäisi äänikynnyksen. Ennakkoveikkailussa kansallismielinen ANEL nähdään todennäköisimpänä kumppanina Syrizalle. Puolueen tulee kuitenkin selviytyä ensin äänikynnyksestä.
Mutkikkain tilanne tulee silloin, jos Kinima pääsee parlamenttiin, mutta ANEL ei. Tällöin Tsipraksen ainoaksi mahdollisuudeksi jäänee kääntyä Papandreoun puoleen.
Kiinteistövero jakaa kansaa
Kreikan hallitus – Uuden demokratian johdolla – taipui ”Troikan” (Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto) vaatimuksesta kiinteistövero enfian kantamiseen. Hallitus teki verosta pysyvän viime vuonna.
Syriza on ilmoittanut kumoavansa enfian. Kreikkalaisten mielestä vero on kohtuuton monessakin mielessä. Kreikkalaiset ovat tavanneet suojautua inflaatiolta sijoittamalla kiinteistöihin sen sijaan, että olisivat kuljettaneet varallisuuttaan maan ulkopuolelle.
Enfia laskettiin finanssikriisiä edeltäneistä hinnoista. Nyt kiinteistöjen hinnat ovat puoliintuneet valtaosassa maata, ja suurissakin asutuskeskuksissa pudotusta on tullut noin 40 prosenttia. Moni on jäänyt veroloukkuun, sillä hintaromahduksen myötä kiinteistöjä ei saada kaupaksi.
Uuden demokratian kansanedustajaehdokas ja entinen terveysministeri Adonis Georgiades sanookin varsin suoraan, että jos puolue häviää vaalit, se johtuu juuri enfiasta.
Vaalitilaisuudet lähinnä omille kannattajille
Kahden suurpuolueen puheenjohtajat ovat esiintyneet omissa tilaisuuksissaan. Tsipras on toivonut puheenjohtajatenttiä, mutta vaalipaneeleissa heitä ei ole nähty.
Uuden demokratian puheenjohtaja ja väistyvä pääministeri Antonis Samaras on pääosin keskittynyt moittimaan Syrizan ohjelmaa. Hänen oman ohjelmansa esittely on jäänyt varjoon.
Tsipras on esitellyt enemmänkin Syrizan omaa ohjelmaa, mutta on hänkin välillä käynyt tyrmäämässä Uuden demokratian ohjelmaa.
Taistelu äänistä on ollut hurjaa. Samaraksen viimeisimmässä tilaisuudessa hän puhui jo käheällä äänellä.
HENRI MYLLYNIEMI
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Timo Soini Syrizan vaalivoitosta: Verimitta veronmaksajasta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Huopaiselta: Keveämmillä veroilla saadaan tukevampaa talouskasvua

PS-Nuorisolta toive puoliväliriiheen: Ylestä leikattava lisää
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää