Papandreou tarjoaa apuaan Syrizalle
Vaalikamppailu Kreikan sunnuntaisten vaalien alla sai uuden käänteen, kun sosialidemokraattisesta puolueesta Pasokista eronnut Giorgos Papandreou ilmoitti mahdollisesta tuestaan mielipidemittauksia johtavalle Syrizalle. Papandreoun uusi puolue Kinima taistelee äänikynnyksen rajamailla.
Papandreoun tarjoama tuki voi nostaa puolueen kannatusta vaaleissa yli äänikynnyksen. Tämän lisäksi Itsenäiset kreikkalaiset (ANEL) on viimeisimpien kyselyiden mukaan nostanut kannatustaan, ja saattaa päästä yli kolmen prosentin äänikynnyksen.
Syrizan puheenjohtaja Aleksis Tsipras on kieltäytynyt yhteistyöstä monen puolueen kanssa. Lista on pitkä: Uusi demokratia, Pasok, Joki ja Kultainen sarastus. Nämä ovat todennäköiset parlamenttipuolueet vaalien jälkeen. Lisäksi parlamenttiin on menossa kommunistien KKE.
Papandreou haluaa jälleen kerran asettaa talousuudistukset kansanäänestyksen taakse. Hän aikoi järjestää kansanäänestyksen myös vuonna 2011 Kreikan tukipaketin hyväksymiselle. Muut Euroopan johtajat pitivät tätä kuitenkin liian vaarallisena, sillä heidän mukaansa tuolloin oltaisiin järjestetty kansanäänestys eurojäsenyydestä. Papandreou syrjäytettiin pääministerin paikalta, ja silloisen valtapuolueen Pasokin suosio laski pienpuolueen tasolle.
Vaalimatematiikan hankaluus
Kreikan suurin puolue saa 50 lisäedustajaa 300-henkiseen parlamenttiin. Mitä useampi puolue jää alle kolmen prosentin äänikynnyksen, sitä suurempi osa paikoista jaetaan äänikynnyksen ylittäneille puolueille.
Tämä tuo oman hankaluutensa hallituksen muodostamiselle. Syriza on viime metreillä onnistunut lisäämään kannatustaan useammassa mittauksessa. Syrizan paikkamäärä putoaisi, mikäli Papandreoun Kinima ylittäisi äänikynnyksen. Ennakkoveikkailussa kansallismielinen ANEL nähdään todennäköisimpänä kumppanina Syrizalle. Puolueen tulee kuitenkin selviytyä ensin äänikynnyksestä.
Mutkikkain tilanne tulee silloin, jos Kinima pääsee parlamenttiin, mutta ANEL ei. Tällöin Tsipraksen ainoaksi mahdollisuudeksi jäänee kääntyä Papandreoun puoleen.
Kiinteistövero jakaa kansaa
Kreikan hallitus – Uuden demokratian johdolla – taipui ”Troikan” (Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto) vaatimuksesta kiinteistövero enfian kantamiseen. Hallitus teki verosta pysyvän viime vuonna.
Syriza on ilmoittanut kumoavansa enfian. Kreikkalaisten mielestä vero on kohtuuton monessakin mielessä. Kreikkalaiset ovat tavanneet suojautua inflaatiolta sijoittamalla kiinteistöihin sen sijaan, että olisivat kuljettaneet varallisuuttaan maan ulkopuolelle.
Enfia laskettiin finanssikriisiä edeltäneistä hinnoista. Nyt kiinteistöjen hinnat ovat puoliintuneet valtaosassa maata, ja suurissakin asutuskeskuksissa pudotusta on tullut noin 40 prosenttia. Moni on jäänyt veroloukkuun, sillä hintaromahduksen myötä kiinteistöjä ei saada kaupaksi.
Uuden demokratian kansanedustajaehdokas ja entinen terveysministeri Adonis Georgiades sanookin varsin suoraan, että jos puolue häviää vaalit, se johtuu juuri enfiasta.
Vaalitilaisuudet lähinnä omille kannattajille
Kahden suurpuolueen puheenjohtajat ovat esiintyneet omissa tilaisuuksissaan. Tsipras on toivonut puheenjohtajatenttiä, mutta vaalipaneeleissa heitä ei ole nähty.
Uuden demokratian puheenjohtaja ja väistyvä pääministeri Antonis Samaras on pääosin keskittynyt moittimaan Syrizan ohjelmaa. Hänen oman ohjelmansa esittely on jäänyt varjoon.
Tsipras on esitellyt enemmänkin Syrizan omaa ohjelmaa, mutta on hänkin välillä käynyt tyrmäämässä Uuden demokratian ohjelmaa.
Taistelu äänistä on ollut hurjaa. Samaraksen viimeisimmässä tilaisuudessa hän puhui jo käheällä äänellä.
HENRI MYLLYNIEMI
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Timo Soini Syrizan vaalivoitosta: Verimitta veronmaksajasta
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.