Papandreou tarjoaa apuaan Syrizalle

20.01.2015 |14:31

Vaalikamppailu Kreikan sunnuntaisten vaalien alla sai uuden käänteen, kun sosialidemokraattisesta puolueesta Pasokista eronnut Giorgos Papandreou ilmoitti mahdollisesta tuestaan mielipidemittauksia johtavalle Syrizalle. Papandreoun uusi puolue Kinima taistelee äänikynnyksen rajamailla.

Papandreoun tarjoama tuki voi nostaa puolueen kannatusta vaaleissa yli äänikynnyksen. Tämän lisäksi Itsenäiset kreikkalaiset (ANEL) on viimeisimpien kyselyiden mukaan nostanut kannatustaan, ja saattaa päästä yli kolmen prosentin äänikynnyksen.

Syrizan puheenjohtaja Aleksis Tsipras on kieltäytynyt yhteistyöstä monen puolueen kanssa. Lista on pitkä: Uusi demokratia, Pasok, Joki ja Kultainen sarastus. Nämä ovat todennäköiset parlamenttipuolueet vaalien jälkeen. Lisäksi parlamenttiin on menossa kommunistien KKE.

Papandreou haluaa jälleen kerran asettaa talousuudistukset kansanäänestyksen taakse. Hän aikoi järjestää kansanäänestyksen myös vuonna 2011 Kreikan tukipaketin hyväksymiselle. Muut Euroopan johtajat pitivät tätä kuitenkin liian vaarallisena, sillä heidän mukaansa tuolloin oltaisiin järjestetty kansanäänestys eurojäsenyydestä. Papandreou syrjäytettiin pääministerin paikalta, ja silloisen valtapuolueen Pasokin suosio laski pienpuolueen tasolle.

Vaalimatematiikan hankaluus

Kreikan suurin puolue saa 50 lisäedustajaa 300-henkiseen parlamenttiin. Mitä useampi puolue jää alle kolmen prosentin äänikynnyksen, sitä suurempi osa paikoista jaetaan äänikynnyksen ylittäneille puolueille.

Tämä tuo oman hankaluutensa hallituksen muodostamiselle. Syriza on viime metreillä onnistunut lisäämään kannatustaan useammassa mittauksessa. Syrizan paikkamäärä putoaisi, mikäli Papandreoun Kinima ylittäisi äänikynnyksen. Ennakkoveikkailussa kansallismielinen ANEL nähdään todennäköisimpänä kumppanina Syrizalle. Puolueen tulee kuitenkin selviytyä ensin äänikynnyksestä.

Mutkikkain tilanne tulee silloin, jos Kinima pääsee parlamenttiin, mutta ANEL ei. Tällöin Tsipraksen ainoaksi mahdollisuudeksi jäänee kääntyä Papandreoun puoleen.

Kiinteistövero jakaa kansaa

Kreikan hallitus – Uuden demokratian johdolla – taipui ”Troikan” (Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto) vaatimuksesta kiinteistövero enfian kantamiseen. Hallitus teki verosta pysyvän viime vuonna.

Syriza on ilmoittanut kumoavansa enfian. Kreikkalaisten mielestä vero on kohtuuton monessakin mielessä. Kreikkalaiset ovat tavanneet suojautua inflaatiolta sijoittamalla kiinteistöihin sen sijaan, että olisivat kuljettaneet varallisuuttaan maan ulkopuolelle.

Enfia laskettiin finanssikriisiä edeltäneistä hinnoista. Nyt kiinteistöjen hinnat ovat puoliintuneet valtaosassa maata, ja suurissakin asutuskeskuksissa pudotusta on tullut noin 40 prosenttia. Moni on jäänyt veroloukkuun, sillä hintaromahduksen myötä kiinteistöjä ei saada kaupaksi.

Uuden demokratian kansanedustajaehdokas ja entinen terveysministeri Adonis Georgiades sanookin varsin suoraan, että jos puolue häviää vaalit, se johtuu juuri enfiasta.

Vaalitilaisuudet lähinnä omille kannattajille

Kahden suurpuolueen puheenjohtajat ovat esiintyneet omissa tilaisuuksissaan. Tsipras on toivonut puheenjohtajatenttiä, mutta vaalipaneeleissa heitä ei ole nähty.

Uuden demokratian puheenjohtaja ja väistyvä pääministeri Antonis Samaras on pääosin keskittynyt moittimaan Syrizan ohjelmaa. Hänen oman ohjelmansa esittely on jäänyt varjoon.

Tsipras on esitellyt enemmänkin Syrizan omaa ohjelmaa, mutta on hänkin välillä käynyt tyrmäämässä Uuden demokratian ohjelmaa.

Taistelu äänistä on ollut hurjaa. Samaraksen viimeisimmässä tilaisuudessa hän puhui jo käheällä äänellä.

HENRI MYLLYNIEMI


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää