LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Pandemia sai jopa puolet Ruotsin koululaisista jäämään kotiin – oppivelvollisuudesta huolimatta
Koronakriisin aikana jopa puolet oppilaista on lintsannut kansankodin kouluista. SVT selvitti tilannetta pandemian pahiten koettelemilla seuduilla ruuhka-Ruotsissa. Poissaolot olivat tavallisimpia sosioekonomisesti syrjäytyneiden ongelmalähiöissä.
Saadakseen todellisen kuvan koulujen poissaoloista SVT on haastatellut suurimpien kuntien koulujohtoa koronan pahiten runtelemissa lääneissä: Tukholman alueella, Itä-Götanmaalla ja Södermanlandissa. Toimittajat kuulivat myös Malmön ja Göteborgin kouluviranomaisia.
Tukholman kaupunkialueella poissalollaan loisti pahimmillaan joka neljäs oppilas ja opettaja. Tänään poissaoloprosentti on enää 14-15 välillä, toki tuplasti sen mitä normaalisti. Sosioekonomisesti syrjäytyneillä alueilla tilanne on vaikeampi ja koululaisia on hankalaa saada palaamaan takaisin opinahjoon.
Ongelmalähiöiden oppilaat hukassa
Mikael Östling Huhta työskentelee rehtorina moniongelmaisen Kistan alueen englantilaisessa koulussa. Hän sanoo, että kriisillä on ollut vakavia vaikutuksia koulun toimintaan ja oppilaat ovat joutuneet kärsimään jäädessään koteihinsa. Oppilaista on jäänyt koteihinsa pahimmillaan yli puolet.
– Aiemmin poissaoloprosentti oli 40 tienoilla. Sen olemme selättäneet henkilökohtaisella viestinnällä. Soitamme oppilaiden vanhemmille, jotta saamme käsityksen perheen tilanteesta ja muistutamme sanalla, että koulu on auki.
Tuplaopetus haasteellista
Opettajat ovat joutuneet kovan paikan eteen uudessa tilanteessa. Opetus on käytännössä suunniteltava sekä läsnä olevia, että kotonaan kököttäviä varten.
– Kaikki on kuitenkin lutviutunut yllättävänkin hyvin. Emme ole muuttaneet itse opetusta mutta olemme sopeuttaneet sen vallitsevaan tilanteeseen. Jotta se toimii myös heille, jotka istuvat kotonaan, sanoo äidinkielen opettaja Eskilstunasta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- koulunkäynti Mikael Östling Huhta etäopetus poikkeusolot pandemia koronavirus kriisi Kista oppivelvollisuus poissaolot ongelmalähiöt Malmö Göteborg Tukholma
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Purra: Miksi kaikki palaavat kouluihin sosiaalisten syiden vuoksi?
Perussuomalaiset: Hallitus ei pyri tukahduttamaan virusta, kuten monessa maassa on tehty – “Nitkuttaa eteenpäin uskottujen asiantuntijoidensa viitoittamalla tiellä”
Sivistysvaliokunnan jäsen Koponen: Osalle opiskelijoista etäopetus voi olla helpotus
PS-kansanedustajat koulujen avaamisesta: mihin perustuu THL:n arvio siitä, etteivät lapset tartuttaisi aikuisia?
Rantanen ja Ronkainen hallituksen päätöksestä avata koulut: ”Valtio ei omista lapsia”
Reijonen: Miten koulukyydit järjestetään turvallisesti?
Ruotsin kiistellyn koronalinjan oppi-isä: ”Jokainen saa tartunnan – Pohjoismaiden koronakuolemat kaikki samalla tasolla vuoden sisällä”
Ruotsissa koronastrategiasta sentään keskustellaan: ”Virkamiehet kyvyttömiä, numerot pyörittävät tutkijoita, maassa valitsee massapsykoosi”
Antikainen: Riskinotto tartuntamäärän kasvusta koulut avaamalla on edesvastuutonta suojavarustetilanteen ollessa kriittinen
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää