Kansanedustajat Jari Lindström ja Reijo Tossavainen ovat tänään jättäneet eduskunnassa kirjallisen kysymyksen puhelimella annettavien neuvonta- ja asiointipalvelujen odotusajoista ja niiden maksullisuudesta.
Kansanedustajat toteavat, että tällaisesta rahastusmenettelystä aiheutuu räikeää eriarvoisuutta asiakkaiden kesken ja jopa palvelutoiminnan parantamisen tahallisia laiminlyöntejä, kun asiakas maksaa ajasta, vaikka ei saa palveluakaan.
– Tilannetta voidaan verrata esimerkiksi pankin tiskillä jonottaviin. Olisi totaalisen väärin, jos jonon hännillä oleva maksaisi odotusajastaan ja siten myös enemmän saamastaan palvelusta, kuin ne, joiden ei tarvitse jonottaa. Vielä kohtuuttomampana epätasa-arvoisuus konkretisoituisi, jos bussipysäkillä odottavat joutuisivat maksamaan odotusajasta, kun bussi on myöhässä aikataulustaan tai sairauden takia jonottava joutuisi maksamaan lisääntyvien terveyshaittojen lisäksi myös rahaa pelkästään jonossa olemisestaan.
– Tällainen jonotusmaksumenettely johtaa helposti siihen, että palvelutaso pidetään tarkoituksellisesti alhaisena tai palveluresursseja jopa pienennetään, kun jonottajien jonotusmaksut tuovat kannattavaa vastikkeetonta tuloa yritykselle. Mitä ilmeisimmin, myöskään puhelinoperaattorit eivät vapaaehtoisesti lähde poistamaan tätä rahoitusmuotoa, koska he menettäisivät merkittävän tulonlähteensä – epäoikeudenmukaisuudesta piittaamatta. Puhelintekniikan ongelmat eivät saa olla esteenä tällaisen epäoikeudenmukaisuuden poistamisessa, Lindström ja Tossavainen muistuttavat.
Kansanedustajat Jari Lindström ja Reijo Tossavainen kysyvät: “Mihin toimenpiteisiin hallitus tai asianomainen ministeriö aikoo ryhtyä, että puhelimessa annettujen palvelujen jonotusajan maksut poistuvat tai ne saatetaan tasapuolisiksi kaikille palveluntarvitsijoille?”