

Poliisi ja pelastuslaitos hoitivat tehtävää Töölönlahdella. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Palomiesliitto varoittaa: ensihoitajiin kohdistuvat väkivallanteot lisääntyvät uuden lain myötä
Sosiaali- ja terveysministeriön lakiluonnos heikentäisi ensihoitajien työturvallisuutta entisestään, varoittaa Palomiesliitto SPAL. Liiton mukaan uuden asiakas- ja potilaslain määrittelemät niin sanotut rajoitustoimenpiteet todennäköisesti provosoisivat asiakkaita, jolloin ensihoitajiin kohdistuneet väkivallanteot lisääntyisivät. Todennäköinen seuraus olisi myös se, että poliisi antaisi jatkossa entistä harvemmin virka-apua ensihoitotehtäviin. Asiassa on myös perustuslaillisia ongelmia.
Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) luonnos hallituksen esitykseksi uudeksi asiakas- ja potilaslaiksi heikentäisi ensihoitajien työturvallisuutta entisestään, varoittaa Palomiesliitto SPAL.
STM:n lakiesitykseen on kirjattu ensihoitajille vastaavanlaisia valtuuksia rajoitustoimenpiteiden käyttämisestä kuin poliisilla nyt on.
Osa poliisin tehtävistä sekä virkavastuu siirrettäisiin ensihoitajille, mutta ilman selkeää sääntelyä virkamiehille kuuluvasta lainsuojasta, liitto kertoo.
Lain tultua voimaan ensihoitajat voisivat esimerkiksi tehdä henkilökatsastuksen ja -tarkastuksen, ottaa haltuun asiakkaalta aineita ja esineitä, pitää kiinni ja estää häntä poistumasta sekä hoitaa ja lääkitä asiakasta ilman hänen lupaansa.
– Ensihoitajien työturvallisuus on viime vuosina heikentynyt merkittävästi. Asiaa ei missään tapauksessa saa korjata määräämällä ensihoitajille “poliisivaltuuksia”, toteaa edunvalvontajohtaja Pasi Jaakkola.
Ensihoitajien tehtävä on liiton mukaan auttaa välittömän avun tarpeessa olevia hädänalaisia ihmisiä, pelastaa henkiä. Siihen heidät on koulutettu. He eivät ole saaneet koulutusta rajoitustoimenpiteiden käyttämiseen – eivätkä edes riittävästi uhka- ja väkivaltatilanteisiin.
Palomiesliitto katsoo, että ehdotetut rajoitustoimenpiteet ensihoidossa vähentäisivät paitsi ensihoitajien myös asiakkaiden turvallisuutta ja oikeusturvaa. Riskinä myös on, että ensihoitotehtäviä jäisi kokonaan suorittamatta, jos poliisi ei saavu tehtävälle mukaan, sillä ensihoitajaparilla ei aina ole fyysisiä edellytyksiä rajoitustoimenpiteiden käyttöön.
Palomiesliitto katsoo, että STM:n esitys asiakas- ja potilaslaiksi on perustuslain vastainen. Perustuslain mukaan merkittävää julkista valtaa voivat Suomessa käyttää vain viranomaiset ja viranomaisten nimissä vain laillisesti virkoihinsa nimitetyt virkamiehet. Lisäksi lakiesityksessä ei ole säädetty riittävän yksityiskohtaisesti rajoitustoimenpiteiden sisällöstä, käytöstä, laajuudesta, kestosta ja tarkoituksenmukaisuusharkinnasta.
Perustuslainmukaisuutta koskevat kysymykset käsittelemättä
SPALin ministeriölle antama lausunto täsmentää lakiesityksen ongelmia:
“Lakiesityksen 100 §:ssä on säädetty ne rajoitustoimenpiteet, joita ensihoidossa voitaisiin käyttää. Ensihoidon rajoitustoimenpiteitä ovat esimerkiksi potilaan kiinnipitäminen, aineiden tai esineiden haltuunotto, henkilötarkastus, henkilökatsastus, välttämätön terveydenhuollon ja lääkityksen antaminen ilman potilaan lupaa jne. Yhteistä rajoitustoimenpiteille on se, että niillä oikeutetaan puuttumaan yksilön perusoikeuksiin. Osa rajoitustoimenpiteiden kohteina olevista perusoikeuksista on perinteisesti ja jopa yleimaailmallisesti katsottu yksilön oikeuksien kannalta varsin vahvoiksi, kuten yksilön oikeus henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ja vapauteen.
Jos perustuslaissa taattuihin yksilön perusoikeuksiin puututaan, tulee tällaisessa lainsäädännössä noudattaa tarkasti perustuslain määräyksiä. Esimerkiksi tehtäviä, joissa käytetään merkittävää julkista valtaa, voidaan säätää vain viranomaisten tehtäviksi. Nyt rajoittamistoimenpiteitä eli suomeksi oikeutta voimakeinojen käyttöön sekä oikeutta rajoittaa yksilön perustuslaissa taattuja perusoikeuksia, ollaan säätämässä ilmeisen nopeasti ja puutteellisesti valmistellulla lainsäädännöllä ilman sen kummenpaa peruslainmukaisuuden pohdintaa.
Ensihoitotehtäviä hoitavat pääsääntöisesti muut kuin virkamiehet tai viranhaltijat. Ensihoitaja ei välttämättä ole edes julkisen sektorin eli kunnan tai kuntayhtymän palveluksessa, vaan hän voi työskennellä yksityisellä ja siis avoimilla markkinoilla toimivassa yrityksessä.
Rajoittamistoimenpiteiden salliminen myös vapaassa markkinataloudessa toimivien yritysten työntekijöille on vähintään kyseenalaista.”
Ronkainen: “Käännetty täysin päälaelleen”
Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen moitti eilen kovin sanoin lakiesitystä. Hän oli tehnyt kesäkuussa aloitteen rikoslain muuttamiseksi siten, että ensihoitotehtävää suorittavan henkilön väkivaltaisesta vastustamisesta tuomittaisiin yhtä ankarasti kuin virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisestakin.
– Hallituksen luonnoksessa lakialoitteessani esittämä ajatus on käännetty täysin päälaelleen. Osa poliisin tehtävistä ja virkavastuusta siirrettäisiin ensihoitajille, mutta ilman virkamiehelle kuuluvaa lainsuojaa, Ronkainen kummasteli.
Ronkaisen arvio on sama kuin SPAL:illa – molemmat pitävät todennäköisenä, että väkivalta ensihoitajia kohtaan lisääntyy.
– Ratkaisu ei olekaan siirtää resurssipulasta kärsivän poliisin tehtäviä ja toimintavaltaa ensihoidolle, vaan lisätä poliiseja, Ronkainen painotti.
– Hoitajien tulee ensisijaisesti keskittyä siihen tehtävään, johon heidät on koulutettukin eli potilaiden välittömään auttamiseen. Tämän tehtävän suorittamiseen ensihoitajat tarvitsevat kuitenkin sellaisen lakien ja resurssien tarjoaman suojan, jonka kanssa ministeriön kaavailemat muutokset ovat täydessä ristiriidassa, Ronkainen jatkoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ronkainen jätti aloitteen rikoslain muuttamiseksi: Ensihoitajiin kohdistuvasta väkivallasta kovemmat rangaistukset

Ronkainen: Ministeriön esitys tekisi ensihoitajista varttipoliiseja?

Rantanen ja Ronkainen tekivät lakialoitteen ensihoitajiin kohdistuvan väkivallan rangaistuksien koventamiseksi

Rantanen ja Ronkainen ensihoitajien kokemasta väkivallasta: ”Joko nyt oltaisiin valmiita lakimuutoksiin?”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää