MATTI MATIKAINEN
Kun palkka ei riitä elämiseen: “Jokainen sentti pitää laskea”
Teini-ikäisen pojan yksinhuoltajaäiti Niina Luttinen, 47, meni kesätöihin, jotta saisi ostettua lapselleen tarvittavat kirjat ja työtakin opiskelua varten. Perheen ruoka haetaan leipäjonosta ja vaatteet saadaan lahjoituksina.
– Bruttopalkkani on 2 000 euroa kuukaudessa. Olen kiinteistönhoitaja ja teen töitä aamuseitsemästä ilta neljään, Niina Luttinen kertoo.
Verojen jälkeen Niinalle jää käteen 1 500 euroa, asumiskuluihin menee 600 euroa kuukaudessa. Työmatkojen takia Niinalla on oltava auto. Pojan matkalippu on 50 euroa kuukaudessa. Lisäksi palkasta pitää maksaa puhelinlaskut ja pojan harrastukset.
Aiemmin Niina kävi dyykkaamassa ruoat kauppojen roskiksista, mutta nykyään perhe käy kaksi kertaa viikossa leipäjonossa.
Yllättäviin menoihin ei ole varaa
Töissä käyvien mutta samalla köyhyysrajalla elävien määrä kasvaa koko ajan. Tällä hetkellä heitä on Suomessa arviolta yli puoli miljoonaa.
Yleisen määritelmän mukaan kehittyneiden maiden köyhyydessä on kyse taloudellisten resurssien takia johtuvasta sosiaalisen toimintakyvyn rajoittuneisuudesta. Tällä tarkoitetaan sitä, kun ihminen ei pysty elämään yhteiskunnan hyväksymällä tavalla rahan puutteen takia.
Aina köyhyyden määrittäminen ei ole kuitenkaan niin yksinkertaista, ja siksi jotkut käyttävät sanaa pienituloisuus. Niina on itse kuullut, kuinka joidenkin mielestä hän ei ole köyhä.
– Minullahan on auto ja omakotitalo, joten en voi olla köyhä. Autoni on vuoden -94 mallia ja sillä on ajettu 300 000 kilometriä. Talo on myös vanha, eikä minulla ole varaa remontoida sitä tai korjata autoani, Niina sanoo.
Pienituloisen elämä luhistuu, kun vastaan tulee yllättäviä menoja. Esimerkiksi jos Niinan auto menisi yhtäkkiä rikki, korjaamiseen tai uuden auton ostamiseen ei olisi varaa. Melkein kahdenkymmenen kilometrin työmatkan takia auto on Niinanlle kuitenkin pakollinen. Asumismenot ovat jo nyt minimissään, vaikka omakotitalo onkin.
”Lapsen ei pitäisi ajatella rahaa”
Niina kokee olevansa syrjäytynyt, eikä halua, että hänen pojalleen käy samoin.
– Äidit haluavat lastensa parasta. Tuntuu hirveältä sanoa pojalle, kun ei pysty hankkimaan tarvittavia koulutarvikkeita.
Niina meni viime kesänä kesätöihin saadakseen rahaa poikansa laborantin opiskeluihin tarvittaviin kirjoihin ja työtakkiin. Kengät piti jättää hankkimatta.
– Poika ei kyllä hirveästi vaadi. Sanoi vain, että hän kyllä pärjää hyvin tavallisilla lenkkareilla.
Partioon tarvittavat kengät pojalle hankittiin, mutta nekin ostettiin osamaksulla.
– Huomaan, että poika itsekin ajattelee rahaa. Ei lapsen kuuluisi ajatella tällaisia asioita, mutta hän on esimerkiksi kieltäytynyt parturiin menosta rahan takia.
Sydänkohtauksen jälkeen töihin
Niina etsi vuosia töitä ennen kuin sai nykyisen työpaikkansa pari vuotta sitten. Vain muutama päivä työsopimuksen kirjoittamisen jälkeen Niina sai sydänkohtauksen.
– Lääkärin mukaan olisi pitänyt jäädä sairauslomalle, mutta en mitenkään voinut. Etsin työpaikkaa viisi vuotta, joten en vain voinut ottaa riskiä ja jäädä sairauslomalle ennen työn alkua, Niina sanoo ja jatkaa:
– Tyhmäähän se oli, mutta en voinut muuta. Onneksi olin kuitenkin terve, eikä haitannut vaikka jatkoin töitä.
Niina on laskenut, että työhön liittyvien kulujen jälkeen tulot ovat samat mitä hän saisi tukea työttömänä.
– Haluan kuitenkin käydä töissä, koska se on se viimeinen asia, joka estää minua syrjäytymästä ihan kokonaan. Ja kun käyn töissä, koen olevani ihan erilaisessa asemassa yhteiskunnassa. Siinä säästyy myös kaikenlaiselta byrokratialta.
Lapsilisä pois suurituloisilta
Köyhyys – tai pienituloisuus – tarkoittaa paljon muutakin kuin rahan puutetta. Toimeentulon vaikeudet vaikuttavat mielenterveyteen, stressiin ja esimerkiksi lihomiseen. Liikuntaa ei harrasteta ja ihmissuhteet kärsivät.
Aivokapasiteetista suuri osa on käytössä rahan ajattelemiseen.
– Mietin rahaa melkein jatkuvasti, ehkä jopa puolet ajastani päivän aikana. Stressaan rahaa niin paljon, että olen purrut hampaat rikki, ja nyt mietin, miten paljon joudun käyttämään hampaiden korjaukseen rahaa.
– Jos saisin vaikka 300 euroa kuukaudessa enemmän rahaa, ei tarvitsisi aina miettiä sitä, miten tässä nyt pärjäisi. En tiedä, osaisinko edes olla enää miettimättä rahaa, jos sellainen tilanne joskus elämässä olisi, Niina miettii.
Niina sanoo, että kun kerran palkkaa ei voida nostaa, asumiskuluja pitäisi saada pienemmiksi.
– Ruoka- ja asumiskulut ovat nousseet suhteessa palkkoihin, paitsi tietenkin suurituloisilla. Tämä on mielestäni väärin. Myös lapsilisät pitäisi ottaa pois suurituloisilta, ja näin ollen pienituloisille voitaisiin maksaa lapsilisää 18 vuoden ikään asti.
VERA MIETTINEN
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Helsingin kaupunginhallitus myönsi 1,5 miljoonaa maahanmuuttajien työllisyyden parantamiseen: ”Kaupunki laittaa rahat menemään ja toivoo parasta”
Järjestöjohtajilla muhkeat tulot: SPR:n pääsihteeri tienaa liki 9 000 euroa kuukaudessa
Eduskunta hyväksyi sosiaalihuollon laittomasti maassa oleville – PS: Vaarallinen päätös taloudellisesti ja turvallisuuden kannalta
Hallitus leikkasi ruoka-avun tuen nolliin – yli sata ruoka-apupistettä jää kokonaan vaille tukea
Elomaa: Kohtuutta kansanedustajien sopeutumisrahoihin ja yritysjohtajien palkitsemiseen
Perussuomalaiset ja Rakennusliitto eivät hyväksy tarveharkinnan poistoa – “Poliitikoilta näyttää kadonneen ymmärrys ja myötätunto Suomessa asuvia työtä tekeviä kohtaan”
Helsingissä kaavaillaan rajuja muutoksia ruoka-apuun – kaupunginvaltuutettu Rantanen: “Milloin tämä kauhukomedia päättyy?”
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.