
Pakotteista huolimatta venäläisaseet pullistelevat länsimaista tekniikkaa
Sanktioista huolimatta Venäjän sotakone pyörii hämmästyttävän länsivetoisesti. Ukrainan taistelua hyökkääjää vastaan voidaan auttaa tehokkaasti laittamalla vienti Venäjälle nykyistä kovempaan syyniin. Tämä osoitetaan ajatuspajan raportissa.
– Venäjän tapa käydä sotaa perustuu paljolti kohteen seurantaan. Ensin etsitään maali ja sen jälkeen kohde eliminoidaan massiivisella tulenkäytöllä. Lähes jokainen lenkki tässä ketjussa perustuu länsimaisiin komponentteihin, toteaa Royal United Services Institute -ajatuspajan tutkija Jack Watling BBC:lle.
Raportin tekijät ovat viime kuukausien aikana analysoineet 27 ukrainalaisten käsiin joutunutta venäläistä asejärjestelmää, pitkän kantaman ohjuksista ilmatorjuntajärjestelmiin. Asejärjestelmistä löytyi ainakin 450 ulkomaista komponenttia.
Venäläisillä ei kotimaista vaihtoehtoa
Löydökset olivat muun muassa erilaisia mikropiirejä, sensoreita sekä kameroiden kennoja. Joukossa oli myös kaksikäyttötuotteita, joita tarvitaan myös autoteollisuudessa tai viihde-elektroniikassa. Pääosa ulkomaisista komponenteista oli valmistettu Yhdysvalloissa. Muita valmistusmaita olivat muun muassa Saksa, Hollanti ja Englanti.
Uutistoimisto Reutersin haltuunsa saamat Venäjän tullin dokumentit osoittavat, että komponenttitoimitukset Venäjälle jatkuvat pakotteista huolimatta edelleen. Käytännössä myynnin ja toimitukset hoitaa usein kolmas osapuoli, jonka avulla pakotteiden kiertäminen on mahdollista.
Raportin tekijöiden mukaan on ensiarvoisen tärkeätä lopettaa länsimaisen teknologian virta Venäjälle, jotta maan asevoimat saadaan pysäytetyksi. Venäjän aseteollisuus kun perustuu paljolti ulkomaisiin komponentteihin. Kotimaista vaihtoehtoa ei yksinkertaisesti ole olemassa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Venäjän aseteollisuus kameran kenno mikropiiri asejärjestelmien komponentit ilmatorjuntajärjestelmät ohjukset doktriini sodankäyntitapa vientikiellot Jack Watling Royal United Services Institute pitkän kantaman aseet siru sensori Ukrainan sota Venäjän hyökkäys Alankomaat asejärjestelmät ajatuspaja sanktiot Iso-Britannia Pakotteet Yhdysvallat Saksa
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Luukkanen: Venäjän ja Ukrainan välisessä sodassa on alkanut ratkaiseva käänne – ”Ukraina pystyy vastaamaan aggressioon tehokkaasti”

Venäläistä energiaa virtaa edelleen länteen – Kansanedustaja Jussi Wihonen: Miten estetään Venäjä-pakotteiden kiertäminen?

Rajan ylittäminen ei ole absoluuttinen oikeus – Wihonen vaatii hallitusta tarkastelemaan linjauksiaan venäläisille myönnettävien viisumien osalta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.
Uusimmat

Kasvuriihen tiedotustilaisuus – suora lähetys

Tutkimus: Veroprogression alentaminen kannattaa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää