Artikkeli kuva

Siirtolaisruuhka pahenee Italiassa, vaikka merimatkasta joutuu maksamaan ihmissalakuljettajille keskimäärin 6 000 euroa – Lampedusan saaren tilanne jo kestämätön

28.04.2023 |10:00

Välimeren yli Eurooppaan yrittää alati kasvava joukko parempaa elämää etsiviä ihmisiä. Useimmat suuntaavat merimatkansa kohti Italiaa ja tilanne alkaa siellä olla kestämätön. EU:n yhtenäisyys on taas kerran koetuksella ja se lienee jonkun tarkoituskin.

Lampedusan vastaanottokeskuksessa Välimeren keskellä sijaitsevalla pienellä Italian saarella on 400 asiakaspaikkaa. Jo tiistaina tiloissa oli 2 698 turvapaikanhakijaa ja lisää tulvi sisään kaiken aikaa.

– Yritämme saada järjestettyä ihmisille ruokaa ja vettä, kaikkein välttämättömimmän. Tällä saarella juomavedenkään järjestäminen ei ole kovin helppoa, sanoo vastaanottokeskuksen johtaja Francesca Tombino SVT:lle.

Parempaa elämää etsivät lähtevät Tunisiasta merikelvottomilla aluksilla, joilla yli sadan kilometrin matka Välimeren puoliväliin on täysin säästä ja onnesta kiinni. Matkalaiset poimii merestä usein Italian merivartiosto, joka kuljettaa pääosin miehistä koostuvan pelastettujen joukon saaren rantaan muiden viranomaisten huomaan.

Venäjä ajaa sekasortoa Eurooppaan

Aivan tyhjätaskut eivät Eurooppaan voi suunnata, sillä merimatkasta joutuu maksamaan ihmissalakuljettajille keskimäärin 6 000 euroa. Italian ulkomaantiedustelun arvioi, että Tunisiassa ja Libyassa pääsyä Eurooppaan odottaa 900 000 ihmistä.

Venäjän Wagner häärii tiettävästi kuvioissa mukana motiivinaan sekaannuksen aiheuttaminen Euroopassa.

Francesca Tombinon mukaan Saharan eteläpuolisesta Afrikasta lähtöisin olevien pakolaisten määrä onkin kasvussa. Tämä siis jo ennen Sudanin viimeisimmän sodan aiheuttamaa pakolaisuutta.

Italian ja Tanskan pääministerit samasanaisia

Italian hallitus julisti maahan hätätilan, kun laittomien maahantulijoiden virta kevään myötä kasvoi hallitsemattomaksi. Italia vaatiikin EU:lta yhteistä vastuunkantoa pakolaistaakan jakamiseksi. EU:n yhteiset toimet – jos sellaisia edes saadaan aikaan – ehtivät voimaan kuitenkin aikaisintaan ensi vuonna.

– Tämä on nyt kerta kaikkiaan puitava selväksi ja EU:n on aika toimia yhdessä, totesi Italian pääministeri Giorgia Meloni puhuessaan maansa medialle siirtolaiskriisistä.

– Ihmissalakuljettajat eivät voi tehdä päätöksiä siitä, ketkä pääsevät Eurooppaan, Meloni jatkoi. Aivan samoin sanoin kuin Tanskan pääministeri Mette Frederiksen omassa alkuviikon tiedotustilaisuudessaan Ruotsin pääministerin kanssa.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää