

LEHTIKUVA
Pakolais- ja turvapaikanhakijatulvan miljardimenot suivaannuttavat Saksassa – kustannukset leikkuriin ja palautuksiin vauhtia
Saksa ottaa vastaan eniten pakolaisia ja turvapaikanhakijoita koko Euroopassa. Tulijapaineen dramaattisesti kasvaessa alkaa maksajan osa hirvittää Saksassakin. Kuluja on leikattava ja mahdollisuuksia on toki useampia.
Saksassa on pitkälle yli miljoona tilapäistä suojelua tarvitsevaa Ukrainan pakolaista. Turvapaikkaa haki viime vuonna 218 000 henkilöä. Tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana maahan on saapunut 102 000 turvapaikanhakijaa Euroopan ulkopuolelta eli 78 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.
Saksan talousministeri Christian Lindner esitteli äskettäin Deutsche Welle-sivustolla laskelman, jonka mukaan valtio käytti viime vuonna turvapaikanhakijoiden sekä pakolaisten palveluihin 29,84 miljardia euroa. Kuluvan vuoden maahanmuuttomenoihin on korvamerkitty 26,65 miljardia euroa.
Turvapaikanhakijan kulut 2 000 €/kk
Saksan liittotasavalta on maksanut pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden kustannuksista niinkin vähän kuin 20 prosenttia. Loput ovat tulleet 16 osavaltion omista budjeteista. Nyt osavaltiot vaativat tähän muutosta eli kulujen tasaamista.
Osavaltiot vaativat, että kustannukset jyvitetään ja hyvitetään realistisesti henkilömäärän mukaan, per capita. Vuodeta 2015 vuoteen 2021 liittovaltio hyvitti osavaltiolle jokaisesta turvapaikanhakijasta 670 euroa kuussa. Nyt osavaltiot vaativat tuon summan nostamista 1 000 euroon kuukaudessa.
Kustannuksia leikattava
Kustannusten noustessa Saksassa esiintyy yhä jyrkempiä vaatimuksia toimista, joilla pakolais- ja maahanmuuttomenoja pystyttäisiin pudottamaan. Eräänä keinona on tullut esiin maahan otettavien pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden kokonaismäärän leikkaaminen.
Hallituksella on mielessään myös päätösprosessien tehostaminen, joka nopeuttaisi turvapaikanhakijoiden palauttamista lähtömaihinsa. Turvapaikanhakijat haluttaisiin pitää myös säilössä koko käsittelyprosessin ajan, joka sekin nopeuttaisi mahdollista palautusta.
Kehitysapu sidottava palautusten sujuvuuteen
Turvapaikanhakijoiden sijoittaminen Euroopan ulkopuolelle EU:n yhteishankkeena odottamaan asiansa käsittelyä saa sekin kannatusta.
Myös lähtömaiden turvallisuustilannetta pitäisi tarkastella kriittisesti, joka sekin laskisi turvapaikanhakijoiden määrää. Ehdotusten mukaan ainakin Georgia, Moldova ja jotkin pohjoisen Afrikan maat voitaisiin lisätä turvallisten maiden listalle.
Ilmoille on heitetty myös ehdotus kehitysavun leikkaamisesta sellaisilta valtioilta, jotka eivät suostu ottamaan vastaan Saksasta palautettavaksi määrättyjä omia kansalaisiaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Saksan liittotasavalta Saksan osavaltiot käsittelyprosessi säilö maahanmuuton muutot pakolaispalvelut pakolaispaine Ukrainan sota Venäjän hyökkäys Georgia Moldova turvattomat maat Pohjois-Afrikka palautukset Turvalliset maat Christian Lindner leikkaukset Turvapaikanhakijat pakolaiset Saksa kehitysapu maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallitusneuvottelujen neljäs viikko käynnistyi – Purra: Maahanmuutto- ja ilmastopolitiikan tulee edistyä tällä viikolla

Euroopan turvapaikkapolitiikka tappaa ihmishenkiä enemmän kuin pelastaa – yhteiskuntatieteilijä Ruud Koopmansin “Turvapaikkalotto” esittää vakavaa kritiikkiä nykyistä turvapaikkajärjestelmää kohtaan

Jimmie Åkessonin tyrmää yhteisen pakolaispolitiikan ja uhkaa hallituskriisillä: Euroopan unionista on tulossa Ruotsille pakkopaita

Siirtolaisruuhka pahenee Italiassa, vaikka merimatkasta joutuu maksamaan ihmissalakuljettajille keskimäärin 6 000 euroa – Lampedusan saaren tilanne jo kestämätön

Tanska ja Ruotsi tiivistävät yhteistyötään haittamaahanmuuton rajoittamiseksi – perussuomalaiset haluavat Suomen samaan seuraan

Enemmistö saksalaisista ei usko pakolaisten kotouttamisen onnistuvan – vuonna 2015 tulleista puolet yhä toimeentulotuen varassa

Purra: Perussuomalaisille on tärkeää, että hallitus, joka sopeuttaa paljon, leikkaa runsaasti maan ulkopuolelle menevistä miljardeista

EU:n yhteinen maahanmuutto- ja turvapaikkasopimus nytkähti eteenpäin – Italian kanta ratkaisi

EU:n turvapaikkasopu mietityttää Välimeren etelärannalla: Kuka maksaa EU:n ulkorajalta palautettavien ihmisten kulut?
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää