Taloustutkimuksen julkaiseman kyselyn mukaan selkeä enemmistö (64 prosenttia) suomalaisista haluaisi, että ruotsin kieli olisi vapaavalintainen kouluaine. Perussuomalaisia äänestävistä 76 prosenttia haluaisi ruotsista vapaavalintaisen. Kaikkien suurten puolueiden kannattajien enemmistö toivoisi samaa.
Perussuomalaisen lehden haastattelema Suomalaisuuden liiton toiminnanjohtaja Pekka M. Sinisalo tulkitsee tuloksia seuraavasti:
– Tulokset ovat yhteneviä Suomalaisuuden liiton teettämien aikaisempien tutkimusten kanssa. Kaksi kolmesta suomalaisista on toivonut pakkoruotsin poistamista jo 20 vuoden ajan. Olemme teettäneet omat tutkimuksemme niin ikään Taloustutkimuksella.
Ruotsin kielen pakollisuutta perustellaan ruotsinkielisten oikeudella saada palvelua omalla kielellään. Sinisalon mielestä tämä peruste on usein käytetty, mutta hän pitää sitä täysin kestämättömänä.
– Ei oppiaineita opetella sen vuoksi, että oppilaista tehtäisiin palvelijoita muille ihmisille. Aineiden tulisi olla hyödyllisiä oppijalle itselleen. Pakkoruotsivaatimus heijastelee vanhaa piika ja renki –asennetta.
Suomalaisuuden liitto on ollut mukana 50000 nimeä keränneessä pakkoruotsia vastustaneessa kansalaisaloitteessa. Sinisalon mukaan aloite ja nimet tarkastetaan ensin ministeriössä, aloite jätetään sitten eduskuntaan. Tarkkaa ajankohta ei ole vielä lyöty lukkoon.
Niinistö toivoo aloitteelle asiallista vastaanottoa
SDP:n kannattajien keskuudessa vastustetaan pakkoruotsia lähes yhtä voimakkaasti kuin perussuomalaisissa. Selkeä 73 prosentin enemmistö luopuisi pakkoruotsista, 22 prosenttia säilyttäisi sen. Kansanedustaja Jussi Niinistön (ps) ei kuitenkaan lähde arvuuttelemaan SDP:n puoluejohdon perusteluja pakkoruotsissa sinnittelylle, mutta toteaa, että ristiriita syventää johdon ja kannattajien välistä juopaa.
Hänen mukaansa Taloustutkimuksen teettämän kyselyn tulokset osoittavat, että kansalaisaloite pakkoruotsin poistamiseksi on tarpeellinen.
– Aloitteella on Suomen kansan tuki takanaan. Tulos ei yllättänyt, se on linjassa aiempien vastaavien mielipidemittausten kanssa.
Niinistö toivoo kansalaisaloitteelle yhtä asiallista vastaanottoa kuin taannoiselle turkistarhausaloitteelle.
– Toivon, että pakkoruotsialoite etenee lähetekeskustelun jälkeen asianomaiseen valiokuntaan, joka tekee siitä mietinnön. Ja sitä kautta eduskunta pääsee asiasta äänestämään.