Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Pakkorokotukset herättävät kritiikkiä – kumotaanko Nürnbergin säännöstö?

09.12.2021 |09:01

Yhä useammat EU-maat aikovat ottaa käyttöön rokotepakon. Pakkorokotukset saavat ymmärtämystä myös Euroopan komission puheenjohtajalta. Mutta monet vertaavat pakkorokotuksia natsien tekemiin lääketieteellisiin kokeisiin, jotka kiellettiin toisen maailmansodan jälkeen käyttöön otetussa Nürnbergin säännöstössä.

Itävalta ilmoitti ensimmäisenä EU-maana ottavansa käyttöön rokotepakon: kaikkien kansalaisten on otettava rokote helmikuun alkuun mennessä. Rokotteesta kieltäytymisestä rangaistaan sakolla tai jopa vankeusrangaistuksella, kertoo Yle.

Myös Saksan uusi liittokansleri Olaf Scholz on kertonut ajavansa Saksaan yleistä rokotepakkoa. Helsingin Sanomien Saksan kirjeenvaihtajan mukaan rokotepakolla on kansan enemmistön tuki. Molemmissa maissa rokotepakkoa koskevan lainsäädännön hyväksyminen on vielä kesken.

Euroopan komission puheenjohtajalta tukea rokotepakolle

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on sanonut pitävänsä pakollisista rokotuksista keskustelemista “ymmärrettävänä ja asianmukaisena”, koska noin kolmasosalla EU:n asukkaista ei vielä ole koronarokotetta.

– Meidän on keskusteltava siitä, miten voisimme edistää mahdollista rokotepakkoa Euroopan unionissa, Ursula von der Leyen sanoi.

Vastustajat vertaavat natsien lääketieteellisiin kokeisiin

Monet pakkorokotusten vastustajat puolestaan vertaavat rokotepakkkoa natsien tekemiin lääketieteellisiin kokeisiin, jotka kiellettiin toisen maailmansodan jälkeen käyttöön otetussa Nürnbergin säännöstössä.

– Tässähän aiotaan kumota Nürnbergin säännöstö, psykologian professori ja kirjailija Jordan Peterson kirjoittaa Twitterissä. Vaakalaudalla on kaikki se, mitä me opimme natsien hirmuteoista, varsinkin niistä lääketieteeseen liittyneistä.

Nürnbergin säännöstö korostaa vapaaehtoista suostumusta

Nürnbergin sotarikostuomioistuin tuomitsi muiden sotarikollisten ohessa 23 saksalaista lääkäriä ja tutkijaa rikoksista, joihin liittyi ihmiskokeita. Oikeudenkäynnin yhteydessä vahvistettiin kymmenen normia, joita lääkärien on noudatettava suorittaessaan ihmisiin kohdistuvia kokeita.

Nämä normit tunnetaan nimellä Nürnbergin säännöstö. Säännöstön mukaan lääketieteellisiä kokeita tehtäessä koehenkilön vapaaehtoinen suostumus on olennainen. Tämä periaate kieltää pakkorokotukset. Säännöstössä todetaan myös, että kokeesta aiheutuva riski ei koskaan saa olla suurempi kuin kokeella ratkaistavan ongelman humanitaarinen merkitys.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää