Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Pakistanilainen oppositiojohtaja joutui kotiarestiin, hänen puolueensa kampanjoi täyttä häkää ehdokkaan tekoälyversiolla

Taru on tänään todellisuutta ihmeellisempi ja erilaiset generatiivisella tekoälyllä (ai) muodostetut tavoitellun todellisuuden jäljitelmät ovat yhä kiinteämpi osa poliittista vaikuttamista. Asiat kun tuppaavat olemaan sitä, miltä ne näyttävät ja kuulostavat.

Pakistanissa on tarkoitus pitää parlamenttivaalit tammikuussa. Arestissa istuva oppositiojohtaja Imran Khan käy kuitenkin täyttää päätä vaalikampanjaa, vaikka hänen kaiken järjen mukaan pitäisi olla sivussa taistelun tuoksinasta.

Khanin puolue käyttää tekoälyä (ElevenLabs) jäljitelläkseen eli kloonatakseen hänen ääntään ja niinpä virtuaalinen vaalikampanja on meneillään sosiaalisessa mediassa, kertoo Rowan Cheung viestipalvelu X:ssä.

Captcha-testit uusiksi

Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa on Cheungin mukaan myös havaittu, että nykyään internetiä selaavat botit kykenevät läpäisemään CAPTCHA-testit paljon ihmisiä paremmin.

Kyseiset testit on aikoinaan kehitetty nimenomaan suojaamaan verkkosivuja boteilta, esimerkiksi Googlen palveluita on suojattu kyseisellä teknologialla.

Bottien suorituskyky suhteissa ihmisiin onkin johtanut siihen, että nykyään verkkosivuja joudutaan suojaamaan arvioimalla että onko CAPTCHA-testi ratkaistu “ihmismäisellä tavalla” pelkän suorituksen tarkkuuden sijasta.

Deepfake on arkea

Taannoisissa Slovakian vaaleissa deepfakea tungettiin somen täydeltä. Maassa maan tavalla ja niinpä Republika-puolue julkaisi Progesivne Slovensko puolueen johtaja Michal Šimečkasta somessa väärennöksen, jossa tämä ilmoitti nostavansa oluen hintaa mahdollisesti valituksi tullessaan.

Ukrainan tukemista kannattanut Šimečka hävisi vaalit, vaikka oli vielä ovensuukyselyissä johdossa. Väärennökset herättävätkin epäilyksiä Venäjän sotkeutumisesta Slovakian vaaleihin.

Turkissa puolestaan istuva sekä omavaltainen presidentti Recep Tayyip Erdoğan esitteli vaalikampanjan yhteydessä videota, jossa hänen kilpailijansa ja vaalien ennakkosuosikki Kemal Kilicdaroglu sotkettiin PKK-terroristijärjestöön.

Kenet valittiinkaan Turkin presidentiksi.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää