SU
Toimitus suosittelee
Päivän vieras Leena Meri – “Hallituksella sotessa jyräämis- ja väsytystaktiikka, toiminta kansanvallan irvikuvaa”
PS-ryhmänjohtaja Leena Meri kävi Riikka Purran tentattavana torstai-aamupäivällä. Meri moitti kovin sanakääntein hallituksen jyräämistä, jossa ei seurauksista välitetä. Katso keskustelu oheiselta videolta.
Riikka Purra: Eilen pääministeri Juha Sipilä kertoi eduskunnalle, että sote viivästyy. Miltä siellä näyttää?
Leena Meri: Hallituksen sote-touhu on tällä hetkellä sekavaa. Ajat sitten oli jo nähtävissä, että aikataulu on täysin mahdoton. Siitä huolimatta sotea on viety kuin käärmettä pyssyyn. Hallituspuolueille olisi järkyttävä pettymys, jos sote kaatuisi. Ne hehkuttavat, että ”kaikki on hyvin, kaikki on hyvin, nyt vaan päätöksiä”. Mutta eihän päätöksiä sen vuoksi tehdä, että saataisiin jotain tiettyä asiaa eteenpäin vaan sen takia, että saataisiin tehtyä hyvää lainsäädäntöä. Meillä on vielä perustuslakivaliokunnan käsittely tämän jälkeen. Olemme jo aika monta kertaa joutuneet kertomaan hallitukselle viestin: ”ei näin”.
Leena Meri Päivän vieraana Riikka Purran tentattavana. Youtube, 16 min.
Tavallinen kansalainen katsoo tätä touhua haukotellen. Mikään ei tunnu edistyvän. Miten kansalainen pystyy tästä kaikesta löytämään itselleen jotain?
Ymmärrän hyvin, että asian jauhamisen seuraaminen kyllästyttää. Tämä jankuttaminen johtuu siitä, että hallitus ei kuuntele kansaa eikä oppositiota. Asiahan olisi jo ainakin osittain maalissa, jos oltaisiin toimittu hallitusohjelman mukaan – eli luotu niitä laajempia hartioita ja lähdetty sitä kautta kehittämään systeemiä.
Mutta ehkäpä hallituksella on ajatuksenakin tietynlainen väsytystaktiikka. Yritetään viedä sotea eteenpäin kuuntelematta asiantuntijoita ja odotetaan, että oppositio lannistuu ja toteaa, ettei asialle voisi enää mitään. Mutta me emme aio antaa periksi. Mutta ymmärrän kyllä, että tavallisten ihmisten on vaikeaa tätä ymmärtää, ja että aihe kyllästyttää.
Sote-asiassa on kiristetty, uhkailtu ja painostettu. Voin nyt tässä sanoa, että perustuslakivaliokunnanhan pitäisi saada tehdä perustuslaillista arviotaan rauhassa. Minäkin sain osakseni painostusta silloin kun perustuslakivaliokunta kokoontui. Pidin tuolloin kiinni siitä, että minun täytyy PS-ryhmän puheenjohtajana kerran viikossa saada tavata ryhmää. Tämä ryhmäkokous pidetään torstaisin. Hallituspuolueiden kansanedustajilta tuli vinoilua. He naureskelivat, että ”eikö sinulla ole varapuheenjohtajaa. Onpas sinulla nyt tärkeätä tuo..”. Yllätti tämä painostus ja vähättely – istutaan vaan täällä kokouksessa kellon ympäri. Mutta eihän se mitään hyödytä, että ihmiset ovat kokouksessa puoliunessa, aivan loppuunpalaneina.
Eihän tällä tavalla saada aikaan hyvää lainsäädäntöä, vaan saadaan vain runnottua asioita läpi. Tästä asiasta ei ole paljoa keskusteltu julkisuudessa, mutta kyllä perustuslakivaliokunnan jäsenenä saisi olla tosi tiukkana, että nyt loppuu tuo painostus – kyllä nämä asiat on saatava tutkia rauhassa.
Eli panokset ovat kovat?
Kyllä. Tässä on kyseessä valtapeli – kansallinen sote-tila, jossa hallitus on epäonnistunut. Hallitus ei ole kuunnellut ajoissa ihmisiä, ei ole kuunnellut asiantuntijoita, ei oppositiota, ei perussuomalaisia silloin kun olimme vielä hallituksessa. Nyt hallitus yrittää kaataa asiat opposition niskaan.
Eilen oli Ylellä mielenkiintoinen juttu: Suomen terveydenhuollolla on maailman paras hinta-laatu-suhde, ilmenee tutkimuksesta. Muualla ei ole päästy näin edullisilla kustannuksilla. Näin Ylen uutisen eilen, ja toin asiaa esille ja kysyin asiasta eduskuntasalissa. Ministeri Saarikko ei kysymykseen vastannut. Asiasta on ollut yllättävän vähän puhetta. Toki Suomen järjestelmässä on ongelmia, erityisesti jonoissa ja perusterveydenhuollossa, mutta sen suurempaa ongelmaa meillä ei ole. Nyt hallitus haluaa laittaa kaiken tuusan nuuskaksi, rakentaa omia mallejaan maakuntiin ja yksityistää. Voidaanko ylipäätään päätyä lähtötilannetta parempaan lopputulokseen?
Kyse on nähdäkseni siitä, että kaikki hokevat vain sitä, kuinka kauan sote-uudistusta on tehty. ”Olemme kymmenen vuotta.. kolmetoista vuotta tehneet sotea, se on pakko saada maaliin.” Nyt on unohtunut se, että mitä me muuten olemme korjaamassa. Mutta ei hyviä asioita kannata korjata huonoksi. Muutos itsessään näyttää olevan hallitukselle tärkeämpi kuin se, mitä sillä saavutetaan.
Olemme jo nyt kustannustehokkaimpia, ja terveydenhuollon laatu on hyvä. Eikö pitäisi vain korjata olemassa olevan järjestelmän virheet? Nythän ollaan tuhoamassa hyvätkin järjestelmät – hyvät sairaanhoitopalvelut.
Uusi sote-systeemi johtaisi siihen, että oltaisiin kiinnostuneita vain ihmisten oireita. Ei yritetäkään ehkäistä niitä syitä, joiden vuoksi oireet ylipäätään tulevat.
Mennään laput silmillä eteenpäin, eikä nähdä, mitä ollaan tekemässä. ”Maaliin, maaliin, maaliin pitää päästä”, jotta hallituspuolueet voivat tulevissa vaaleissa kehua, kuinka hieno sote on saatu aikaiseksi. Mutta kun hallituspuolueiden edustajilta kysyy, että mitä uuden soten virheille tehdään, he vastaavat: ”korjataan ne”. Mutta niitä ei voida korjata.
Julkinen puoli rapautuu koko ajan – tai sitä rapautetaan. Sitähän ei voida enää uudelleen rakentaa, kun se on kerran poistettu.
Ei niin. Kun vanhat rakenteet on purettu, ei niihin voida enää palata. Ihmiset ovat menneet muualle töihin. Tämä ei tunnu hallitusta kiinnostavan. Eilen kysyin tästä ministeri Saarikolta. Hän kovasti nyökytteli ja kirjoitti ylös, mutta mitään vastausta ei tullut. Laura Huhtasaari otti asian myös salissa esille, mutta vastausta ei tullut siihenkään.
Eli sotessa on kyse enemmän poliittisesta arvovallasta kuin suomalaisten edun ajamisesta?
On. Sipilä on sanonut jo kauan sitten, että ”tulos tai ulos”. Hän on ollut useamman kerran soten kanssa kaatamassa hallitusta. Viime kesän tapahtumien yhteydessä valtionvarainministeri Petteri Orpo paljasti, että perussuomalaiset heitettiin ulos hallituksesta, koska meitä ei voinut sote-asioissa riittävästi paimentaa. No ei meitä voikaan paimentaa. Tämähän lipsahti Orpolta, ja meidän eduskuntaryhmämme oli ihan raivoissaan asiasta.
Alun perin oli tarkoitus ottaa sotessa pieniä yrityksiä mukaan. Meille perussuomalaisillekin sitä mainostettiin, että nyt pääsevät pienet kivijalkayrittäjätkin tähän mukaan. Katin kontit – eihän tähän pääse mitenkään mukaan. Uusi sote suosii valtavia kansainvälisiä organisaatioita. Verovaramme ovat sen jälkeen ties missä Cayman-saarilla. Ja se on sitten siinä.
Entä maakuntauudistus? Miltä nyt näyttää?
Sitä ei voi kukaan tietää. Toukokuukin voi olla maakuntavaaleille liian aikaista. En tiedä. Hallituksen toiminta on tällä hetkellä oikeaa kansanvallan irvikuvaa. Keskusta ja kokoomus johtavat hallitustyötä. Näiden lisäksi on [nimeltä mainitsematon] apupuolue, jolla ei ole kansan mandaattia. He ovat siellä loikkareina, ja tukevat ihan kaikkea mahdollista. Koko tämä asetelma on ihan absurdi ja sairas.
Gallupeja johtaa tällä hetkellä SDP. Mitä mieltä tästä?
SDP:hän lupaa vaikka kuun taivaalta. En tiedä, miten demarihömpötys menee läpi. Viime kaudella katsoin kauhuissani sitä touhua – veronkorotuksia joka ikiseen paikkaan. Tavalliselle ihmiselle jäisi aina vain vähemmän rahaa käyttöön.
Perussuomalaiset on realistinen puolue. Jos esitämme menolisäyksiä, kerromme mistä rahat ottaisimme. Olemme pitäneet meteliä siitä, että kun Venäjä-pakotteet tulivat, Suomen piti saada hyvityksiä kauppamme tyrehtymisestä. Emme ole saaneet kuin pullanmuruja. Tällaisesta ei puhuta. Kun Brexit tuli, hallitus lupasi, ettei Suomen EU-maksuosuus kasvaisi. Nyt vaikuttaa siltä, että ne kasvavat. Hallitus on luvannut senkin, että meillä on tietty pieni pakolaiskiintiö, jota ei missään tapauksessa koroteta ennen kuin on Euroopan laajuisesti saatu turvapaikkaturismi haltuun. No nythän Sipilä jo puhuu siitä, että määriä pitäisi lisätä. Mikään ei pidä! Takeista on jo vuoretkin käännetty.
Kiitos vastauksista. Miten päivä jatkuu?
Täysistunnolla ja ryhmäkokouksella. Sitten hetkeksi kesälomille. Olen ajatellut hetken aikaa viettää suomenhevoseni kanssa. Voisi olla vähän aikaa omille koirillenikin, jotka olen aikanaan Romanian kaduilta pelastanut. Samoin olen alkanut nyt helteillä ruokkimaan alueemme siilejä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Päivän vieras Maakuntauudistus Riikka Purra Leena Meri Petteri Orpo Juha Sipilä Laura Huhtasaari sote
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.