

SU
Toimitus suosittelee
Päivän vieras Leena Meri – “Hallituksella sotessa jyräämis- ja väsytystaktiikka, toiminta kansanvallan irvikuvaa”
PS-ryhmänjohtaja Leena Meri kävi Riikka Purran tentattavana torstai-aamupäivällä. Meri moitti kovin sanakääntein hallituksen jyräämistä, jossa ei seurauksista välitetä. Katso keskustelu oheiselta videolta.
Riikka Purra: Eilen pääministeri Juha Sipilä kertoi eduskunnalle, että sote viivästyy. Miltä siellä näyttää?
Leena Meri: Hallituksen sote-touhu on tällä hetkellä sekavaa. Ajat sitten oli jo nähtävissä, että aikataulu on täysin mahdoton. Siitä huolimatta sotea on viety kuin käärmettä pyssyyn. Hallituspuolueille olisi järkyttävä pettymys, jos sote kaatuisi. Ne hehkuttavat, että ”kaikki on hyvin, kaikki on hyvin, nyt vaan päätöksiä”. Mutta eihän päätöksiä sen vuoksi tehdä, että saataisiin jotain tiettyä asiaa eteenpäin vaan sen takia, että saataisiin tehtyä hyvää lainsäädäntöä. Meillä on vielä perustuslakivaliokunnan käsittely tämän jälkeen. Olemme jo aika monta kertaa joutuneet kertomaan hallitukselle viestin: ”ei näin”.
Leena Meri Päivän vieraana Riikka Purran tentattavana. Youtube, 16 min.
Tavallinen kansalainen katsoo tätä touhua haukotellen. Mikään ei tunnu edistyvän. Miten kansalainen pystyy tästä kaikesta löytämään itselleen jotain?
Ymmärrän hyvin, että asian jauhamisen seuraaminen kyllästyttää. Tämä jankuttaminen johtuu siitä, että hallitus ei kuuntele kansaa eikä oppositiota. Asiahan olisi jo ainakin osittain maalissa, jos oltaisiin toimittu hallitusohjelman mukaan – eli luotu niitä laajempia hartioita ja lähdetty sitä kautta kehittämään systeemiä.
Mutta ehkäpä hallituksella on ajatuksenakin tietynlainen väsytystaktiikka. Yritetään viedä sotea eteenpäin kuuntelematta asiantuntijoita ja odotetaan, että oppositio lannistuu ja toteaa, ettei asialle voisi enää mitään. Mutta me emme aio antaa periksi. Mutta ymmärrän kyllä, että tavallisten ihmisten on vaikeaa tätä ymmärtää, ja että aihe kyllästyttää.
Sote-asiassa on kiristetty, uhkailtu ja painostettu. Voin nyt tässä sanoa, että perustuslakivaliokunnanhan pitäisi saada tehdä perustuslaillista arviotaan rauhassa. Minäkin sain osakseni painostusta silloin kun perustuslakivaliokunta kokoontui. Pidin tuolloin kiinni siitä, että minun täytyy PS-ryhmän puheenjohtajana kerran viikossa saada tavata ryhmää. Tämä ryhmäkokous pidetään torstaisin. Hallituspuolueiden kansanedustajilta tuli vinoilua. He naureskelivat, että ”eikö sinulla ole varapuheenjohtajaa. Onpas sinulla nyt tärkeätä tuo..”. Yllätti tämä painostus ja vähättely – istutaan vaan täällä kokouksessa kellon ympäri. Mutta eihän se mitään hyödytä, että ihmiset ovat kokouksessa puoliunessa, aivan loppuunpalaneina.
Eihän tällä tavalla saada aikaan hyvää lainsäädäntöä, vaan saadaan vain runnottua asioita läpi. Tästä asiasta ei ole paljoa keskusteltu julkisuudessa, mutta kyllä perustuslakivaliokunnan jäsenenä saisi olla tosi tiukkana, että nyt loppuu tuo painostus – kyllä nämä asiat on saatava tutkia rauhassa.
Eli panokset ovat kovat?
Kyllä. Tässä on kyseessä valtapeli – kansallinen sote-tila, jossa hallitus on epäonnistunut. Hallitus ei ole kuunnellut ajoissa ihmisiä, ei ole kuunnellut asiantuntijoita, ei oppositiota, ei perussuomalaisia silloin kun olimme vielä hallituksessa. Nyt hallitus yrittää kaataa asiat opposition niskaan.
Eilen oli Ylellä mielenkiintoinen juttu: Suomen terveydenhuollolla on maailman paras hinta-laatu-suhde, ilmenee tutkimuksesta. Muualla ei ole päästy näin edullisilla kustannuksilla. Näin Ylen uutisen eilen, ja toin asiaa esille ja kysyin asiasta eduskuntasalissa. Ministeri Saarikko ei kysymykseen vastannut. Asiasta on ollut yllättävän vähän puhetta. Toki Suomen järjestelmässä on ongelmia, erityisesti jonoissa ja perusterveydenhuollossa, mutta sen suurempaa ongelmaa meillä ei ole. Nyt hallitus haluaa laittaa kaiken tuusan nuuskaksi, rakentaa omia mallejaan maakuntiin ja yksityistää. Voidaanko ylipäätään päätyä lähtötilannetta parempaan lopputulokseen?
Kyse on nähdäkseni siitä, että kaikki hokevat vain sitä, kuinka kauan sote-uudistusta on tehty. ”Olemme kymmenen vuotta.. kolmetoista vuotta tehneet sotea, se on pakko saada maaliin.” Nyt on unohtunut se, että mitä me muuten olemme korjaamassa. Mutta ei hyviä asioita kannata korjata huonoksi. Muutos itsessään näyttää olevan hallitukselle tärkeämpi kuin se, mitä sillä saavutetaan.
Olemme jo nyt kustannustehokkaimpia, ja terveydenhuollon laatu on hyvä. Eikö pitäisi vain korjata olemassa olevan järjestelmän virheet? Nythän ollaan tuhoamassa hyvätkin järjestelmät – hyvät sairaanhoitopalvelut.
Uusi sote-systeemi johtaisi siihen, että oltaisiin kiinnostuneita vain ihmisten oireita. Ei yritetäkään ehkäistä niitä syitä, joiden vuoksi oireet ylipäätään tulevat.
Mennään laput silmillä eteenpäin, eikä nähdä, mitä ollaan tekemässä. ”Maaliin, maaliin, maaliin pitää päästä”, jotta hallituspuolueet voivat tulevissa vaaleissa kehua, kuinka hieno sote on saatu aikaiseksi. Mutta kun hallituspuolueiden edustajilta kysyy, että mitä uuden soten virheille tehdään, he vastaavat: ”korjataan ne”. Mutta niitä ei voida korjata.
Julkinen puoli rapautuu koko ajan – tai sitä rapautetaan. Sitähän ei voida enää uudelleen rakentaa, kun se on kerran poistettu.
Ei niin. Kun vanhat rakenteet on purettu, ei niihin voida enää palata. Ihmiset ovat menneet muualle töihin. Tämä ei tunnu hallitusta kiinnostavan. Eilen kysyin tästä ministeri Saarikolta. Hän kovasti nyökytteli ja kirjoitti ylös, mutta mitään vastausta ei tullut. Laura Huhtasaari otti asian myös salissa esille, mutta vastausta ei tullut siihenkään.
Eli sotessa on kyse enemmän poliittisesta arvovallasta kuin suomalaisten edun ajamisesta?
On. Sipilä on sanonut jo kauan sitten, että ”tulos tai ulos”. Hän on ollut useamman kerran soten kanssa kaatamassa hallitusta. Viime kesän tapahtumien yhteydessä valtionvarainministeri Petteri Orpo paljasti, että perussuomalaiset heitettiin ulos hallituksesta, koska meitä ei voinut sote-asioissa riittävästi paimentaa. No ei meitä voikaan paimentaa. Tämähän lipsahti Orpolta, ja meidän eduskuntaryhmämme oli ihan raivoissaan asiasta.
Alun perin oli tarkoitus ottaa sotessa pieniä yrityksiä mukaan. Meille perussuomalaisillekin sitä mainostettiin, että nyt pääsevät pienet kivijalkayrittäjätkin tähän mukaan. Katin kontit – eihän tähän pääse mitenkään mukaan. Uusi sote suosii valtavia kansainvälisiä organisaatioita. Verovaramme ovat sen jälkeen ties missä Cayman-saarilla. Ja se on sitten siinä.
Entä maakuntauudistus? Miltä nyt näyttää?
Sitä ei voi kukaan tietää. Toukokuukin voi olla maakuntavaaleille liian aikaista. En tiedä. Hallituksen toiminta on tällä hetkellä oikeaa kansanvallan irvikuvaa. Keskusta ja kokoomus johtavat hallitustyötä. Näiden lisäksi on [nimeltä mainitsematon] apupuolue, jolla ei ole kansan mandaattia. He ovat siellä loikkareina, ja tukevat ihan kaikkea mahdollista. Koko tämä asetelma on ihan absurdi ja sairas.
Gallupeja johtaa tällä hetkellä SDP. Mitä mieltä tästä?
SDP:hän lupaa vaikka kuun taivaalta. En tiedä, miten demarihömpötys menee läpi. Viime kaudella katsoin kauhuissani sitä touhua – veronkorotuksia joka ikiseen paikkaan. Tavalliselle ihmiselle jäisi aina vain vähemmän rahaa käyttöön.
Perussuomalaiset on realistinen puolue. Jos esitämme menolisäyksiä, kerromme mistä rahat ottaisimme. Olemme pitäneet meteliä siitä, että kun Venäjä-pakotteet tulivat, Suomen piti saada hyvityksiä kauppamme tyrehtymisestä. Emme ole saaneet kuin pullanmuruja. Tällaisesta ei puhuta. Kun Brexit tuli, hallitus lupasi, ettei Suomen EU-maksuosuus kasvaisi. Nyt vaikuttaa siltä, että ne kasvavat. Hallitus on luvannut senkin, että meillä on tietty pieni pakolaiskiintiö, jota ei missään tapauksessa koroteta ennen kuin on Euroopan laajuisesti saatu turvapaikkaturismi haltuun. No nythän Sipilä jo puhuu siitä, että määriä pitäisi lisätä. Mikään ei pidä! Takeista on jo vuoretkin käännetty.
Kiitos vastauksista. Miten päivä jatkuu?
Täysistunnolla ja ryhmäkokouksella. Sitten hetkeksi kesälomille. Olen ajatellut hetken aikaa viettää suomenhevoseni kanssa. Voisi olla vähän aikaa omille koirillenikin, jotka olen aikanaan Romanian kaduilta pelastanut. Samoin olen alkanut nyt helteillä ruokkimaan alueemme siilejä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Päivän vieras Maakuntauudistus Riikka Purra Leena Meri Petteri Orpo Juha Sipilä Laura Huhtasaari sote
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää