Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen. Hän väistyy tehtävästään tulevana tiistaina. / LEHTIKUVA
Viikon 42/2024 luetuin
Päivän pointti: Ylen väistyvän päätoimittajan Jouko Jokisen haastattelussa on kummallinen piirre: siinä ei ole sisältöä
Huomenna maanantaina on Jouko Jokisen, Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen vastaavan päätoimittajan viimeinen työpäivä. Seitsemän vuotta takana, ja tänään Yle julkaisi hänen jäähyväishaastattelunsa.
Se on aika erikoinen haastattelu.
Se on erikoinen, koska siinä ei oikeastaan ole sisältöä.
Toki Jouko Jokinen kertoo haastattelussa, että viime vuodet ovat olleet hektisiä. Joskus hän on saattanut suuttua.
Lisäksi hän toivoo, että on osannut tehdä johdonmukaisia päätöksiä ja onnistunut luomaan alaisille turvallisen olon ja että on antanut vastuuta. Tämä on kuitenkin täysin geneeristä jargonia. Kenellä ei viime vuosina olisi ollut kiire? Kuka ei välillä suuttuisi?
Saavutusten lista ei ole erityisen pitkä. Jokinen mainitsee Ylen aloittaneen kokeilun somalian- ja arabiankielisistä uutisista. Hän myös mainitsee tehneensä Aamulehdessä, ennen Yleen tuloaan päätöksen pyrkiä eroon sukupuolittuneista ammattinimikkeistä.
Siinä se.
Jäähyväishaastattelussa kaiketi yleensä käydään läpi yhteiskunnan muutosta, laajoja asioiden kaaria, Ylen strategiaa tai tarkoitusta. Journalismin periaatteita ja peruspilareita. Mitään tällaista ei haastattelussa ole. Toisaalta siinä vähäisessä määrässä kannanottoja, joita Jokinen on kautensa aikana julkaissut, ei tällaisia myöskään ole.
Ehkä journalismin periaatteet eivät ole kiinnostaneet Jokista.
Mitä siinä jäähyväishaastattelussa sitten on?
Noh, siinä käydään sen sijaan laajalti läpi Jokisen söhellyksiä. Ne antavat kuvaa sangen taitamattomasta ihmisestä, jolle journalistisen työn perusperiaatteet tai rutiinit eivät ole hanskassa:
1) Kun suuri yleisö älähti Aamulehden toimittaja Matti Kuuselan sepitteellisistä jutuista, Jouko Jokinen puolusteli entistä alaistaan toteamalla: “Sepitekin voi toimia journalismissa”.
No ei tietenkään voi. Ylen toiminnan ylivoimainen ykkösprioriteetti on vuosikymmenten ajan ollut luotettavuus. Päätoimittajan ei pitäisi sahata oksaa, jolla koko yhtiö istuu.
2) Kun Iltalehti pyysi Jokiselta kommenttia tähän käsittämättömään Matti Kuuselaa koskevaan lausuntoon, hän kieltäytyi haastattelusta, mutta totesi tästä huolimatta toimittajalle, että “hänen luottamuksensa Iltalehden ja Hesarin journalismiin on tällä hetkellä sangen matalalla”. IL-toimittaja tietenkin koosti tästä jutun, mikä ei sekään ollut Jokiselle mieleen.
Jokinen ei jostain syystä hahmottanut, että uutishaastatteluissa sanotut asiat voivat todellakin päätyä uutisiin. Miten tällainen tieto voi tulla uutena asiana koko Yleisradion uutistoiminnan ylimmälle päättäjälle?
3) Kolmas jäähyväishaastatteluun poimittu sekoilu koski tilannetta, jossa Jokinen vastaa Sanna Ukkolaa koskevaan lukijapalautteeseen “varsin värikkäin sanankääntein”. Jokisen teksti päätyi Ukkolalle, joka julkaisi sen, ja sai Jokisen kiukuttelemaan viestintäsalaisuudesta.
Jokinen ei näytä ymmärtävän myöskään viestintäsalaisuuden käsitettä.
Tuota tuota.
Kuluneen seitsemän vuoden aikana läntisen maailman mediainstitutuutioita – Suomenkin – on kohdannut ennennäkemätön turbulenssi. XR/Elokapina, ympäristöhysteria, Woke, Black Lives Matter, DEI, #metoo, intersektionaalisuus, rotuetuoikeudet, seksuaalivähemmistöt, turvalliset tilat jne ovat ravistelleet toimitusten peruspilareita.
Jokaisessa kulttuurisodan kahakassa Yleisradio on Jouko Jokisen kaudella valinnut äärivasemmiston kaikkein räyhäkkäimmän linjan.
Hänen aikanaan elokuvaohjaaja Aku Louhimies marssitettiin #metoo-mestauslavalle, vaikkei hän ollut seksuaalisesti häirinnyt ketään. Mutta Suomen nyt vain piti saada oma korkean profiilin tapaus.
Yle on omaksunut sellaisenaan laitavasemmiston ajatuspajoissa konseptoidun all-male-panel-torjunnan, etuoikeuksien tunnistamisen käsitteen, turvallisemman tilan konseptin, DEI:n ja perinteisten sukupuoliroolien orwellilaisen häivyttämisen. Yle on false-balance-periaatteeseen nojaten poistanut opponentit pitkäksi aikaa erilaisista keskusteluohjelmista ja antanut aktivisteille määrättömästi ruutu- ja radioaaltoaikaa. Kovan linjan nuoret aktivistit on nostettu ruutuun. Analyyttiset pohdiskelijat on poistettu ruudusta. Jokinen on itse poseerannut Elokapinan tapahtumassa – antaen järjestäytyneelle lain rikkojalle kasvonsa ja yhtiönsä kasvot. Järjen tilalle on tullut kiihko ja paatos. Ylen muutos Jouko Jokisen aikana on kammottava.
On kuvaavaa, ettei hän viitsi läksiäishaastattelussaan edes mainita tätä muutosta, saati sitten analysoida sitä. Mutta eipä hän ole näitä asioita periaatteellisella tasolla koskaan aiemminkaan käynyt lävitse.
Kaikkien näiden vuosien aikana hän ei ole joko havainnut tai ymmärtänyt sitä muutosta, jonka hän on Ylessä antanut tapahtua. Hän on päästänyt höyrähtäneen keskijohdon puuhamaan omiaan, ilman minkäänlaista kontrollia.
Hän on antanut työntekijöidensä sekoilla ennenkuulumattomalla tavalla, ovat he sitten yleisövuorovaikutuksen päälliköitä tai uutispäätoimittajia.
Hän on antanut Ylen toimituksen politisoitua rajusti.
Itselleni ehkä kaikkein rajuin pettymys oli havaita, miten Yle viritti oman vaalikoneensa suosimaan omaa poliittista viiteryhmäänsä.
Edellinen päätoimittaja Atte Jääskeläinen sentään yritti.
Jokinen ei edes yritä. Yleä ei ole johdettu ammattimaisesti seitsemään vuoteen, ja sen takia mediayhtiö on niin läpikotaisesti sekaisin.
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää