Donald Trumpille jättipotti – myös senaatti ja edustajainhuone menossa republikaaneille
Donald Trump on Yhdysvaltain seuraava presidentti. Voitto varmistui, kun Trump sai tai on saamassa taakseen kaikki vaa’ankieliosavaltiot.
LEHTIKUVA
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Tuleva presidentti Donald Trump kertoo omassa somepalvelussaan Truth Socialissa, että hänen tuleva puolustusministerinsä on Pete Hegseth.
Eurooppalaisille kenties tuntemattomaksi jäänyt 44-vuotias Hegseth on ammattisotilas, joka on palvellut isänmaataan vaativissa sotilastehtävissä muun muassa Irakissa ja Afganistanissa. Hegseth on sotilasarvoltaan majuri. Hänet on palkittu saavutuksistaan useilla korkea-arvoisilla kunniamerkeillä, kuten Global War on Terrorism Service Medal -palkinnolla.
Hegseth on opiskellut kahdessa huippuyliopistossa. Hän suoritti vuonna 2003 politiikan kandidaatin tutkinnon Princetonin yliopistossa. Opiskeluaikanaan hän työskenteli sivutoimisesti toimittajana ja pelasi koripalloa. Hegseth on myös bestseller-kirjailija.
Hegseth on sittemmin myös valmistunut maisteriksi Harvardin yliopistosta, joka tunnetaan yhtenä maailman arvostetuimmista korkeakouluista. Yliopistojen välistä globaalia paremmuusjärjestystä kuvaavissa mittauksissa Harvard nousee säännöllisesti kärkisijoille.
Vasemmistovetoinen valtamedia Atlantin valtameren molemmilla puolilla on reagoinut Trumpin valintoihin odotetulla tavalla. Demokraatteja perinteisesti tukevan CNN-uutiskanavan mukaan Hegsethin valinta on sekä yllättänyt että järkyttänyt puolustusministeriössä.
Suomessa esimerkiksi Yle ja Helsingin Sanomat esittelevät otsikoissaan Hegsethin Fox Newsin tv-juontajana. Helsingin Sanomat myös nostaa epäilyksiä tulevan Yhdysvaltain puolustusministerin ansioluettelosta esittäen, että Hegsethin sotilastausta perustuisi vain Trumpin kertomiin tietoihin.
– Trumpin mukaan Hegseth on armeijan veteraani, joka on palvellut muun muassa Irakissa, Afganistanissa sekä Yhdysvaltain Guantanamo Bayn vankileirillä Kuubassa, Helsingin Sanomat kirjoittaa.
Ylen otsikon mukaan ”Yhdysvaltain tuleva puolustusministeri on Fox Newsin juontaja, ja jopa Trumpin liittolaiset ällistyivät”, joskin Yle mainitsee jutun ingressissä Hegsethin sotilastaustasta.
Hegseth on tehnyt tv-töitä Fox News -kanavalle viime vuosikymmenellä. Hän tuntee myös Trumpin ennalta haastateltuaan Trumpia Valkoisessa talossa.
Vasemmistoliiton meppi Jussi Saramo myös esittelee somekanavillaan Pete Hegsethin ”Fox Newsin juontajana”, jonka valintaa Saramo kuvaa pelottavaksi.
– Edellisellä Trumpin kaudella huoneessa oli aina myös aikuisia. Nyt EU on riippuvainen maasta, jonka surkeimmat hahmot miehittävät koko hallinnon. EU:n on katkottava riippuvuudet nopeasti, Saramo päästelee, todennäköisesti samalla hyvin tietäen, ettei hänen sumutuksensa ei mene läpi.
Sosiaalisen median käyttäjät tiedustelevatkin nyt Saramolta muun muassa, onko vasemmiston euroedustajan virallinen titteli salibandy- vai sählyvalmentaja.
Meille tuli kavereiden kanssa vähän epäselvyyttä niin voisitko jeesata; olitko salibandy- vai sählyvalmentaja? Olisi tärkeä saada oikea titteli @seiska lehden tulevaan artikkeliin
— Somemuija 💩 (@somemuija) November 13, 2024
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Donald Trump on Yhdysvaltain seuraava presidentti. Voitto varmistui, kun Trump sai tai on saamassa taakseen kaikki vaa’ankieliosavaltiot.
Trump voitti itselleen Pohjois-Carolinan vaa’ankieliosavaltion ja on menossa voittoon myös Georgiassa. Harrisin oljenkorsi on voittaa Pennsylvaniassa, Michiganissa Wisconsinissa, mutta Trump on niskan päällä niissäkin.
Yhdysvaltain presidentinvaalit saivat huiman käänteen, kun supersuosittu mediavaikuttaja Joe Rogan ilmoitti tukevansa Donald Trumpin uudelleenvalintaa. Roganin päätös on merkittävä, sillä aiemmin hänet on tunnettu vasemmistolaisen Bernie Sandersin tukijana.
Kolmen tunnin keskustelu Joe Roganin kanssa onnistui näyttämään inhimillisen puolen Donald Trumpista. Jutellessaan UFC-selostajana tunnetun Roganin kanssa vapaaottelusta Trump ei vaikuttanut poliitikolta vaan kamppailu-urheilufanilta. Keskustelussa käytiin läpi myös poliittisia aiheita, kuten maailmankauppa, energiatalous, sodat ja vaalivilppi.
Elon Musk on ihmiskunnan kiistämätön innovaattori sekä talousnero. Ihmeaikuisen uskomattomat ansiot saavat sadat miljoonat ihmiset kuuntelemaan tarkalla korvalla tämän maailman rikkaimman ihmisen ajatuksia. Ne voivat vielä ratkaista Yhdysvaltain seuraavan presidentin nimen.
Donald Trump on nimittänyt Elon Muskin valtionhallinnon tehostamisviraston johtoon. Uuden viraston nimi DOGE on tuttu netin koirameemeistä. Kyseessä ei ole kuitenkaan vitsi, vaan odotettavissa on kovia leikkauksia byrokratian syövereihin. Mutta koska puikoissa on Elon Musk, odotettavissa on myös kovan luokan viihdettä.
Donald Trump voitti vaalit, koska amerikkalaiset halusivat presidentin, joka puhuu kaikkien ihmisten arkea koskettavista asioista, kuten hintojen noususta ja laittomasta siirtolaisuudesta. Vastoinkäymisistä ja salamurhayrityksistä huolimatta Trump veti ikimuistoisen vaalikampanjan, joka oli paljon hauskempi, ihmisläheisempi ja koskettavampi kuin hänen kilpailijansa kampanja. Trumpin voitto merkitsee myös itsenäisen kansalaisjournalismin voittoa suurten mediayhtiöiden määräysvallasta. Trumpin valinta on jo heikentänyt Yhdysvaltain houkuttavuutta laittomien siirtolaisten silmissä.
Viikon suosituimmat
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Useamman vuosikymmenen ajan jatkunut tuhansien englantilaistyttöjen järjestelmällinen groomaus, ahdistelu ja sarjaraiskaukset ovat suurin rauhanajan rikos modernin Euroopan historiassa, kirjoittaa historioitsija ja kolumnisti Dominic Green amerikkalaisessa The Free Press -lehdessä. Nämä rikokset ovat enimmäkseen pakistanilaistaustaisten muslimimiesten tekemiä, ja valtaosa heistä ei ole joutunut vastuuseen. 2010-luvulla sekä oikeiston että vasemmiston johtamat hallitukset yrittivät hyssytellä vyyhtiä muutamien symbolisten oikeudenkäyntien jälkeen. Se näytti onnistuvan, kunnes Elon Musk perehtyi osaan oikeudenkäyntiasiakirjoista ja nosti asian esille omistamallaan X-alustalla. Nyt skandaali ravistelee Ison-Britannian yhteiskuntajärjestystä, eikä vyyhtiä voi enää hyssytellä.
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Suuri enemmistö kaikista Ruotsissa raiskaustuomion vuosina 2000-2020 saaneista oli maahanmuuttajataustaisia. Ero etnisesti ruotsalaisiin oli jopa 7-kertainen. Sosioekonomiset seikat ja syrjäytyminen eivät selitä rikoksia, selviää Lundin yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Syyt on etsittävä muualta.
DEI-ideologia jyllää vielä vahvasti Suomessa, varsinkin julkisella sektorilla, mutta synnyinmantereellaan DEI vetää viimeisiä henkäyksiään. Facebookin omistava Meta-konserni on liittynyt niiden suuryritysten joukkoon, jotka ovat ilmoittaneet lopettavansa DEI-hankkeensa. Käytännössä se näkyy muun muassa siten, että jatkossa Facebookin toimitilojen miestenvessoissa ei ole enää tarjolla ilmaisia tamponeja.
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.