LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Packalén kysyy al-Holin evakuoinneista: Miten lasten kansalaisuus on selvitetty?
Kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Tom Packalén on jättänyt kirjallisen kysymyksen, joka koskee muun muassa kansalaisuutta ja ulkoministerin erityisedustajan toimivaltaa Syyrian al–Hol-leiriltä evakuoitujen kahden orpolapsen asiassa.
Ulkoministeriö tiedotti joulukuussa 2019 noutaneensa al-Holin leiriltä kaksi alle 7-vuotiasta orpolasta. Lapset ovat tietojen mukaan syntyneet Syyrian sota-alueella ja asuneet elämänsä Syyriassa Isisin kalifaatissa. Lapsilla on eri isä. Heidän kantasuomalainen äitinsä on mediatietojen mukaan kuollut. Äidin kuoleman jälkeen lapsista ovat huolehtineet leirillä olevat suomalaisnaiset.
Julkisuudessa ei ole ollut tietoa, oliko kyseiset orpolapset ilmoitettu Suomen väestörekisteriin, mikä olisi edellytys kansalaisuuden saamiselle.
Olivatko lapset suomalaisia?
Tom Packalén pyytää selvitystä muun muassa siihen, miten lasten kansalaisuus on selvitetty ja millaisin oikeuksin ja vastuin ulkoministerin erityisedustaja teki evakuointipäätöksen.
Packalénin mukaan valtioneuvoston periaatepäätös linjaa, että leiriltä voitaisiin evakuoida vain suomalaisia lapsia. Hänen mukaansa on jäänyt epäselväksi, olivatko kaksi orpoa suomalaisia ja kuultiinko heidän perheenjäseniään tai läheisiään prosessissa.
Ristiriitaista tietoa
Packalén haluaa selvyyden myös siihen, voiko Suomen viranomainen, tässä tapauksessa ulkoministerin erityisedustaja tuoda Suomeen lapsen, joka on toisen maan kansalaisen tai jolla ei ole Suomen kansalaisuutta. Ja jos voi, mihin lakiin toiminta ja viranomaisen toimivalta tällöin perustuu.
– Valtioneuvosto ja ulkoministeriö ovat antaneet al-Holin tilanteesta valitettavan vähän, ja myös ristiriitaista tietoa verrattuna median kautta vuodettuihin tietoihin. Tilannetieto kotiutuksesta on sekavaa. On syntynyt myös lainsäädännöllisiä sekä ulkoministerin ja ulkoministerin erityisedustajan toimivaltaan liittyviä epäselvyyksiä. Toivon saavani kirjallisella kysymyksellä selvyyttä asioihin, Packalén sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ulkoministetiö evakuointi tiedottaminen al-Hol viranomaiset Suomen kansalaisuus lapset perussuomalaiset Tom Packalén hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Miten varmistetaan, että al-Holin leiriltä noudettavat ovat suomalaisia? Isis-lapsista ei välttämättä ole virallisia rekisteritietoja – äidit voivat estää dna-testauksen
Purra ulkoministerin al-Hol-hankkeesta: “Vihreiden oma operaatio, joka vietiin niin pitkälle, että muut eivät enää voineet muuta kuin peesata”
Immonen Isis-perheiden hakemisesta: Suomi ei ole mitään velkaa näille henkilöille – he eivät ole tervetulleita Suomeen
Halla-aho välikysymyskeskustelussa: “Suomi ei voi viestittää olevansa turvasatama, josta voi lähteä ulkomaille tekemään silmittömiä rikoksia ja jonne voi palata jäähdyttelemään”
Packalén: Piilotellaanko al-Hol-sumuverhon takana uusia lainopillisia ongelmia?
Al-Holin perheiden sukulaisuussuhteita on hyvin vaikea todentaa
Rantanen kysyy al-Holin leirin tilanteesta: ”Ei saa unohtua muun keskellä”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää