Artikkeli kuva

Packalén ilmoittautuu vapaaehtoiseksi neuvottelijaksi: “Rauha Syyriaan”

03.03.2020 |16:30

Kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan pitkäaikainen jäsen, perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén ei ole tyytyväinen keskusteluun, jota Syyrian tilanteesta käydään.

Tom Packalén piti eduskunnassa puheen jo syksyllä 2013, jossa hän avasi keskustelua siitä, ketkä Syyriassa taistelevat ja ovatko kaikki kapinalliset ihan niin hyvällä asialla kuin annetaan olettaa. Packalén puhui järjestöistä, joista harva oli kuullut mitään. Nämä paljastuivat ei maltillisiksi ryhmiksi, kuten Jabhat al-Nusraksi eli toiselta nimeltään Syyrian al-Qaidaksi sekä Irakin al-Qaidaksi, joka nyttemmin tunnetaan nimellä Isis. Sittemmin Isis valtasi ensin Syyriassa Raggan ja myöhemmin Irakissa Mosulin.

– Nyt Syyrian Idlibissä on tilanne, jossa Syyrian asevoimat yrittävät puhdistaa maakuntaa toimijoista, jotka ovat EU:n ja YK:n mukaan terroristijärjestöjä. Merkittävin ryhmä alueella on samainen Nusran rintama, josta varoitin 2013. Nykyiseltä nimeltään Nusra on Hayat Tahrir al-Sham, mutta käytännössä järjestö on edelleen al-Qaida. Toinen merkittävä terroristiorganisaatio alueella on Turkistan Islamic Party, joka on al-Qaidan tapaan kansainvälinen terroristiryhmä. Isiskin on yhä alueella, muttei enää edusta samanlaista merkittävää sotilaallista voimaa kuin aiemmin.

Länsimaita ei voi syyttää

Näiden ryhmien merkittävin tukija on Turkki, Packalén sanoo.

– Aiemmin myös Qatar ja Saudi-Arabia tukivat ryhmiä, mutta heidän osuudestaan nykytilanteessa ei ole selvää kuvaa. Länsimaitakaan ei voi väittää järjestöjen tukijoiksi, vaikka erityisesti USA on aiemmin välittänyt suurimman osan aseistuksesta terroristeille, joita se kutsui maltillisiksi kapinallisiksi. USA:n intressi ei tietenkään ole ollut tukea terroristeja, mutta tilanteen monimutkaisuuden, alueen puutteellisen ymmärryksen ja ehkä putkinäön takia he ovat halunneet tukea Assadin hallintoa vastustavia tahoja – välittämättä siitä, keitä he itseasiassa ovat.

Onko rauha alueella mahdollinen?

Packalén painottaa, että Syyrian sodan nykytilanne on paha kaikille.

– Kärsijöinä ovat etenkin siviilit, mutta myös Turkki, EU, Syyria ja koko maailma. Jos alueella olevia pakolaisia halutaan auttaa, on se mahdollista.

Packalén sanoo, että hänellä on ehdotus, jolla rauhaa saataisiin rakennettua alueelle. Ehdotuksessa voittaisivat kaikki muut paitsi terroristit.

– Ensimmäinen askel olisi, että kansainvälinen yhteisö painostaisi Turkkia lopettamaan tuen kansainvälisille terroristiryhmille. Tässä EU:n pitäisi ottaa nykyistä suurempi rooli. Suomella on hyvä maine rauhanvälityksessä. Suomi voisi viedä asiaa eteenpäin EU:ssa tai jos tukea ei löydy, Suomi voisi ottaa isomman roolin myös itsenäisesti.

Packalén ilmoittautuu vapaaehtoiseksi toimimaan alueella ulkoministerin erityisedustajana tässä tapauksessa.

SIUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää