

LEHTIKUVA
Paavo Lipposen yhtiö takoi voittoa 156 370 € – Päivi-vaimolla vuositulot lähes 70 000 €: Nostaa yhä kansanedustajan sopeutumiseläkettä!
Eduskunnasta vuoden 2015 vaaleissa pudonnut nuorehko eläkeläinen Päivi Lipponen on noussut miehensä Paavon konsulttiyhtiön toimitusjohtajaksi.
Viime tilikaudella Paavo Lipposen omistama Cosmopoliksen liikevaihto oli jopa 324 332 euroa. Voittoa Cosmopolis teki 156 370 euroa, joten yritys on erittäin kannattava. Tämä näkyy myös Lipposen henkilökohtaisissa tuloissa. Vuonna 2015 hän sai ansiotuloa 156 855 euroa ja pääomatuloa 16 633 euroa.
Pari vuotta sitten Cosmopoliksen toimitusjohtajaksi nimitettiin Lipposen vaimo Päivi Lipponen. Hän ansaitsi vuonna 2015 yhteensä 60 751 euroa ja sai pääomatuloa 5 627 euroa.
Erosi kaupunginvaltuustosta, siirtyi yritysmaailmaan
Päivi Lipposen taloudellinen tilanne on siis 50-vuotiaana suhteellisen hyvä. Tästä huolimatta hän saa edelleen eduskunnan sopeutumiseläkettä. Eläkkeen maksamiseen ei vaikuta asema Cosmopolis Oy:n toimitusjohtajana, kuten eivät myöskään esimerkiksi hänelle maksetut pääomatulot.
Cosmopolis Oy:n tase on kunnossa. Uusimman tilinpäätöksen mukaan yhtiöllä on voitonjakokelpoisia varoja 270 270 euroa. Yhtiön hallitus esittääkin osinkojen jakamista yhteensä 21 621 euron edestä.
Myös rouva Lipponen on nykyään enimmäkseen yritysmaailman palveluksessa. Eduskunnasta pudottuaan hän pyysi eroa Helsingin kaupunginvaltuustosta. Liike-elämässä saavutetusta menestyksestä ja suurista tuloista huolimatta Päivi Lipponen ei kuitenkaan ole luopunut sopeutumiseläkkeestä.
Seitsemän vuotta edustajana riitti eläkkeeseen
Sopeutumiseläkkeen tarkoitus on turvata kansanedustajan toimeentulo, jos eduskunnasta putoamisen jälkeen ei löydä uutta työtä. Kyseessä on silti aivan toisenlainen etuus kuin tavan kansalaiselle maksettava ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha tai peruspäiväraha. Kaikki tulot eivät automaattisesti vaikuta sopeutumiseläkkeen määrään. Esimerkiksi pääomatuloja ei huomioida eläkkeen maksamisessa.
Sopeutumiseläkkeen saamisen ehtona on, että henkilö on toiminut kansanedustajana vähintään seitsemän vuoden ajan. Päivi Lipposen kohdalla ehdot täyttyvät, sillä hän ehti toimia kansanedustajana kahdeksan vuotta.
Sopeutumiseläkkeen myöntää ja maksaa Keva, joka muutenkin hoitaa valtion henkilöstön eläkkeitä. Jokaisen kansanedustajan on sopeutumiseläkettä saadakseen haettava sitä itse. Eläke on veronalaista tuloa. Eläke on enimmillään noin kaksi kolmasosaa kansanedustajan palkkion määrästä. Myös ministerinä toimiminen nostaa eläkkeen tasoa.
Nuorilla eläkeläisillä ei huolta huomisesta
Päivi Lipponen ei toki ole ainoa parhaassa työiässä oleva ex-edustaja, joka nauttii sopeutumiseläkettä. Esimerkiksi ex-ministeri Suvi Linden (kok.), joka vaikutti eduskunnassa 1995-2011 kuuluu samaan ”eläkekerhoon”. Lindenin 16 vuotta eduskunnassa takaavat hänelle hyvät eläketulot. Viime vuosina Lindenin tulot ovat olleet noin 70 000 euroa vuodessa.
Eläkkeensaajia ovat myös vuonna 2011 eduskuntauransa päättäneet Kimmo Kiljunen (sd.) sekä Tanja Karpela (kesk.). Kiljunen tekee paluuta politiikkaan. Karpela taas on viime vuosina toiminut eläintenkouluttajayrittäjänä. Kävi miten kävi, kummallakaan ei ole huolta huomisesta.
Eläke muutettiin sopeutumisrahaksi
Anteliasta sopeutumiseläkettä saavat vain ennen vuoden 2011 vaaleja eduskuntaan valitut ex-kansanedustajat. Kansanedustajien eläkelakia muutettiin vuonna 2011 siten, että ennen varsinaista vanhuuseläkeikää entisille kansanedustajille ei enää makseta sopeutumiseläkettä. Sen sijaan voi saada sopeutumisrahaa, joka on tasoltaan vaatimattomampi.
Toisin kuin sopeutumiseläkkeessä, sopeutumisrahan maksamisessa huomioidaan sen saajan ansio- ja pääomatulot. Lisäksi sopeutumisrahaa maksetaan ainoastaan 1-3 vuotta. Sopeutumiseläkettä taas voi saada jopa kymmeniä vuosia ennen varsinaista eläkeikää.
PS-edustaja esitti sopeutumiseläkkeen lakkauttamista
Kansan keskuudessa sopeutumiseläke herättää närää vuodesta toiseen. Sopeutumiseläke turvaa pienelle ja etuoikeutetulle, hyvässä työiässä olevalle kansalaisten ryhmälle periaatteessa varmat tulot hamaan tulevaisuuteen.
Perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehto teki viime vuonna lakialoitteen kansanedustajien sopeutumiseläkkeen lakkauttamiseksi. Lehto kiinnitti huomiota muun muassa siihen, että järjestelmä vääristää kilpailua, kun ex-kansanedustajien yritystoimintaa tuetaan sopeuttamiseläkkeen muodossa.
– Kansalaiset joutuvat osallistumaan kansantaloutemme säästötalkoisiin monin eri tavoin, joten olisi kohtuullista ja oikeudenmukaista, että nämä erityisasemassa olevat erityiseduista nauttivat ex-kansanedustajatkin osallistuisivat omalta osaltaan myös näihin yhteisiin talkoisiin, Lehto perusteli lakialoitettaan.
ILKKA JANHUNEN
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Meri: Ex-kansanedustajilla uskomattomia hillotolppia – “Näihin on puututtava”

Perussuomalaiset vaativat indeksijäädytysten poistamista ja eläkkeiden verotuksen keventämistä palkansaajien tasolle

Perussuomalaiset haluavat hajottaa sopeutumiseläkejärjestelmän: “Ei kansanedustajuus sentään ketään invalidiksi tai muutoinkaan työkyvyttömäksi tee”

Kokoomuksen ja keskustan kansanedustajat puolustavat tulevia eläkkeitään – Leena Meri: ”Paljonko se teidän ”pieni” eläke on, jolla joudutte toimeen tulemaan?”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää