

LEHTIKUVA
Viikon 15/2023 luetuin
Paavo Lipponen kertoo nyt oman versionsa roolistaan venäläisvetoisen kaasuputkihankkeen lobbaajana
Suomen pääministerinä ja eduskunnan puhemiehenä 1990-2000-luvuilla toiminut entinen SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen vieraili tällä viikolla työmies Matti Putkosen elämäkertateoksen julkistamistilaisuudessa. Siellä Lipponen kertoi itse aiemmasta roolistaan Venäjä-vetoisen Nord Stream -kaasuputkiyhtiön lobbaajana ja konsulttina vuosina 2008–2022. Lipposen mukaan hän tuli itse verrattain myöhään mukaan suureen energiahankkeeseen.
Venäläis-saksalaisena yhteisteistyönä 2000-luvulla rakennettiin kaksi Itämeren pohjassa myös Suomen alueen läpi kulkevaa kaasuputkilinjastoa Venäjältä Saksaan Nord Stream -yhtiöiden kautta, joiden taustalla on Venäjän valtion omistama Gazprom-konserni.
Entinen pääministeri Paavo Lipponen oli vahvasti mukana taustavaikuttamassa putkistojen rakentamiseen, sillä hän toimi Nord Stream -yhtiön lobbarina ja konsulttina vuosina 2008–2022. Lipponen toimi Suomen pääministerinä vuosina 1995-2003 ja sittemmin eduskunnan puhemiehenä vuoteen 2007 saakka.
Nord Stream 1 -putkisto valmistui jo 2011 ja otettiin tuolloin käyttöön. Nord Stream 2:sta ei puolestaan koskaan ehditty ottaa käyttöön, sillä putkisto räjähti viime syksynä Itämerellä ja kaasua pääsi vuotamaan mereen valtavia määriä. Räjähdystä pidetään sabotaasina, eikä tekijää ole saatu vielä kiinni.
Jo aiemmin 1980-1990-lukujen taitteessa Suomessa oli Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeisenä aikana paljon ydinvoimavastaisuutta. Matti Putkosen elämäkertateoksessa kerrotaankin myös Nesteen pääjohtajan Jaakko Ihamuotilan energiaideasta, jonka mukaan Norjasta olisi rakennettu Suomeen kaasuputki, ja täällä Norjan kallis kaasu olisi sekoitettu Venäjältä tulevaan halvempaan kaasuun, joka sitten myytäisiin välihinnalla eteenpäin. Se hanke ei toteutunut.
Lipposen oma energiaidea ei koskaan toteutunut
Putkosen elämänkertateoksen julkistamistilaisuudessa aiemmin tällä viikolla vieraillut Lipponen kertoi tilaisuudessa itse, miten päätyi toimimaan Venäjä-vetoisen Nord Stream -kaasuputkiyhtiön lobbaajana ja konsulttina vuosina 2008–2022. Lipposen mukaan hän tuli itse verraten myöhään mukaan energiahankkeeseen.
Lipponen palaa 1990-luvulle ja taustoihin muistellessaan, miten kulkeutui kaasuputkihankkeeseen mukaan.
– Tämä kaasukysymyshän lähti siitä, että 1990-luvun jälkipuolella oli paljon keskustelua, ensin öljyputkista ja sitten kaasuputkista Itämerellä. Minulla ideana oli kaasuverkko, joka olisi kattanut Itämeren alueen, jolloin siinä olisi ollut Norjakin mukana. Se kiinnosti ensin ruotsalaisia, mutta sitten ruotsalaiset torppasivat sen.
– Sitten avautui näkymä, että Länsi-Euroopan ja EU:n oma kaasutuotanto oli ehtymässä ja venäläisetkin sen huomasivat. Siinä vaiheessa, kun tehtiin ensimmäinen putkisuunnitelma, niin se vaihe oli ohi, jossa minäkin olin mukana ideoimassa. Eihän kysymys ollut siitä, että öljyputki tai kaasuputki olisi tullut Suomen kautta, vaan tehtiin tutkimuksia, joita muuten Nord Stream osti isolla rahalla. Gerhard Schröder ja Vladimir Putin tekivät tämän suunnitelman. Ei minulla ollut mitään tekemistä sen kanssa, sehän oli heidän juttunsa.
Schröder pyysi mukaan
Lipposen mainitsema Saksan entinen pitkäaikainen liittokansleri Gerhard Schröder on henkilö, joka alkujaan pyysi Lipposta Gazpromin tytäryhtiön lobbariksi kesällä 2008.
Lipponen muistelee mennyttä:
– Sitten kun Nord Stream ykköstä oltiin perustamassa, niin Baltian maat olisivat halunneet, että putki olisi kulkenut Baltian kautta. Siitä tuli sitten EU:n prioriteetti. Mutta se (kaasuputki) oli siis Saksan ja Venäjän hanke. Joku professori on puhunut, että se oli Venäjän hanke, mutta tämä oli nimenomaan Saksan hanke, koska siellä teollisuus painoi päälle, piti saada kaasua.
– Saksassa tuli Energiewende, ja siellä tehtiin päätös ydinvoiman lakkauttamisesta. Se oli päätös, josta on ollut vahinkoa jo aikaisemmin Euroopalle, kun ajatellaan sitä, että se heijastuu kaikkiin. Siitä sitten mentiin tähän Nord Stream kakkoseen. Muistakaa se, että Angela Merkel ja Joe Biden tekivät vielä viime tingassa sopimuksen siitä, miten Nord Stream kakkonen hoidetaan niin, että Ukrainan kautta kulkevan putken kapasiteetti säilyy riittävän korkeana. Saksa sitoutui investoimaan reippaasti Ukrainan energiateollisuuteen. Sitten kävi niin kuin kävi. Suomessahan se oli niin, että minä tulin mukaan siinä vaiheessa, jolloin tiedettiin, että tarvittava lupa, jotta putki voi kulkea Suomen talousvyöhykkeen kautta, pitää myöntää. Ainoastaan piti tehdä ympäristöselvitykset.
Matti Vanhaseltakin lupa putkihankkeelle
Kaasuputki kulki Itämerellä Suomen talousvyöhykkeen kautta, joten hankkeen toteutumiselle tarvittiin luvat myös Suomesta. Kun ensimmäiselle kaasuputkelle annettiin lupa käyttää Suomen talousvyöhykettä rakentamiseen 2009, pääministerinä oli Matti Vanhanen (kesk.). Valtiovarainministerinä vuoteen 2010 saakka oli Jyrki Katainen (kok.). Sittemmin myös Katainen toimi pääministerinä.
Lipponen korostaa molempien ministerien osuutta.
– Ketkäs tässä maassa tekivätkään poliittiset päätökset putkista? Vanhasen hallitus ja oliko myös Kataisen hallitus, molemmat. Koko ajan minä lähdin siitä, että kun ympäristölupa tullaan myöntämään, niin kyse on vain siitä, että se menee sujuvasti. Tällaistahan se oli.
– Sitten täällä Helsingin Sanomat julkaisi jutun, että ikään kuin minä olisin päävastuussa siitä, mitä Schröder, Merkel, Putin ja Vanhanen tekivät. Onhan tämä aika paksua.
Ennen kaikkea Saksan hanke
Lipposen mukaan hän on ollut samoilla linjoilla työmies Matti Putkosen kanssa siitä, että Suomen piti päästä eroon sähkön tuonnista Venäjältä.
– Ydinvoimaa tarvittiin. Vihreät lähti (2014) hallituksesta, mehän ei tarvittu kaasua kuin vain rajallisesti. Kysymys ei ollut ollenkaan siitä, että Suomi olisi tullut riippuvaiseksi sillä tavalla kuin Saksa. Se oli Saksan hanke ennen kaikkea, Lipponen sanoo.
Lipposen roolia venäläis-saksalaisen kaasuputkihankkeen lobbarina on Suomessa myös paheksuttu, etenkin Venäjän Ukrainaan vuodesta 2014 käynnistämän invaasion jälkeen. Lipponen kuitenkin muistuttaa, että on toiminut energia-alan neuvonantajana aiemminkin.
– Minähän olin konsulttina myös Pohjolan Voimalle Olkiluotoon, neuvottelin ranskalaisten kanssa vuosikaudet, tein näitä yhtä aikaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Jaakko Ihamuotila Olkiluoto kaasuputkikonsultti energiahankkeet Ukrainan sota Venäjän hyökkäys venäläinen energia Nord Stream Gazprom Joe Biden Maakaasu Gerhard Schröder Vladimir Putin Helsingin Sanomat Matti Vanhanen Paavo Lipponen Ydinvoima Angela Merkel vihreät Jyrki Katainen Matti Putkonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Kremlin kaasulonkerot eurooppalaiseen päätöksentekoon mahdollistivat Putinin tyrannian nousun

Mäkelä: Perussuomalaiset ovat pitkään varoittaneet Venäjä-riippuvuudesta ja korostaneet omavaraisuuden tärkeyttä – etenkään demarit eivät uskoneet (video)

Ex-pääministeri Paavo Lipponen ja demarien puoluesihteeri konsultoivat Venäjän kaasuputkihankkeita – palkkioksi satoja tuhansia euroja

Perussuomalaiset kuittaili hallitukselle välikysymyskeskustelussa: ”Itämerellä pulppuavat Lipposen ja Heinäluoman rakkaan lapsen metaanisuihkulähteet”

Helsingin Sanomat ensin pilkkasi pääkirjoituksessaan konkurssin tehnyttä julkkisyrittäjää – nyt päätoimittaja selittelee kömmähdystä somessa

Yhden kuolema on toisen leipä: Venäjän eliitti lomailee Euroopassa miehitetyn Mariupolin jälleenrakennukseen tarkoitetuilla varoilla

Itämeren energiaturvallisuus on keskeinen osa Suomen turvallisuutta – ”Tiiviimpi yhteistyö alueen maiden kanssa parantaa kriisivalmiuttamme ja varautumistamme”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää