Artikkeli kuva

Sosiaalisessa mediassa, erityisesti Twitterissä on runsaasti kuvia ja videoita Britannian mellakoista.

Päätoimittajalta: Britanniassa mellakoidaan rajusti – tämän takia

PÄÄKIRJOITUS | Britanniassa mellakoidaan rajusti. Päätoimittaja Matias Turkkila pohtii, miksi näin tapahtuu.

Vasemmiston mukaan Britannian mellakoiden aiheuttajia ovat Venäjä, trollit, valheet, sosiaalinen media ja äärioikeisto. Oikeiston mukaan mellakoinnin aiheutti ruandalaistaustainen lapsipuukottaja.

Molempien selitysten ongelma on se, että ne ovat puutteellisia. Näin laajat ja rajut mellakat eivät koskaan puhkea vain yhden syyn takia.

Jos Venäjä kykenisi somepostauksilla ja valeuutisilla laukaisemaan länsimaissa laajoja mellakoita, se tekisi sitä joka päivä. Näin ei kuitenkaan tapahdu. Toisaalta puukottajan nimen, mahdollisen uskonnon ja etnisyyden julkaiseminen mediassa ei rauhoittanut tapahtumia. Mistä on siis kyse?

+++

Mellakkateoriaa:

Mellakoiden syntyä on analysoitu paljon. Intian väkirikkaimmassa, varsin takapajuisessa osavaltiossa Uttar Pradeshissa asuu noin 200 miljoonaa hindua ja 50 miljoonaa muslimia. Mellakoita syntyy tämän tästä, ja vähäpätöisetkin syyt laukaisevat niitä.

Intian viranomaisten julkaisema yhteisömellakka-analyysi tarjoaa erinomaisia havaintoja mellakoiden syntyyn ja ehkäisyyn:

Ensinnäkin on ymmärrettävä, että vaikka yksittäinen teko saattaa laukaista mellakan, syntyyn vaikuttaa kolme tasoa. Jos ne kaikki täyttyvät, mellakan todennäköisyys on suuri. Tasot ovat:

1. TASO: PITKÄÄN JATKUNUT KATKERUUS RYHMIEN VÄLILLÄ. Toistuvat pettymykset ja turhautumiset, keskinäinen halveksunta, yhteiskunnan sosiaalinen rakenne, historialliset syyt, ryhmien välinen epäluottamus, epälojaalisuus tms.

2. TASO: LÄHIAIKOJEN MERKITTÄVÄ TAPAHTUMA. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi lähestyviä vaaleja, oikeudenkäyntiä, suurta tapahtumaa kuten yhteisöjen pyhää seremoniakautta tms.

3. TASO: KONKREETTINEN LAUKAISEVA TEKIJÄ voi olla esimerkiksi se, että toisen yhteisön jäsen ahdistelee paikallista tyttöä, kiista vuokra-asunnosta, musiikin soittaminen moskeijan edessä rukousten aikana, hinduille pyhän lehmän tappaminen tai rituaalien häiritseminen, yhteisön jäsenen pahoinpitely tms.

+++

Sovelletaan Intian mellakkamallia Britanniaan:

1. TASO – PITKÄÄN JATKUNUT KATKERUUS: osa Britannian kantaväestöstä on joutunut kohtaamaan maahanmuuton negatiiviset vaikutukset samalla, kun väestön toiset ryhmät ovat korjanneet hyödyt. Maahanmuutto on kaikkialla länsimaissa erittäin repivä aihe, mutta tästä huolimatta media ja etenkin vasemmistopuolueet jättävät käsittelemättä ilmiön negatiiviset puolet. Tämä aiheuttaa voimakasta katkeruutta ihmisissä, jotka kokevat jääneensä omassa maassaan kakkosluokan kansalaisiksi. Vaalitapa käytännössä estää uusien puolueiden valtaannousun, joten poliittinen kanava on lähes tukossa.

2. TASO – LÄHIAIKOJEN MERKITTÄVÄ TAPAHTUMA: Britanniassa löytyy äsken käydyistä parlamenttivaaleista. Valtaan noussut vasemmisto tunnetusti kannattaa massamaahanmuuttoa. Lisäksi anti-islamisti Tommy Robinsonin johtama ryhmä oli vain muutamaa päivää ennen puukkoiskua pitänyt Lontoon Trafalgar Squarella suuren mielenosoituksen ja vaatinut loppua maahan kohdistuvalle maahanmuutolle. Myös Gazan tilanteen jännitteet säteilevät Britanniaan asti, samoin kuin lähestyvät Yhdysvaltain vaalit.

3. TASO – KONKREETTINEN LAUKAISEVA TEKIJÄ on ilmiselvästi päiväkoti-ikäisten lasten puukottaminen. Tapahtuma on äärimmäinen, ja pieniin lapsiin kohdistuva väkivallanteko saa minkä tahansa ihmisryhmän reagoimaan erittäin voimakkaasti.

Kokonaisuus rinnastuu tilanteeseen, jossa bensaa on pirskoteltu pitkän ajan kuluessa sinne tänne. Maahanmuuttoon nurjasti suhtautuvat saavat vaaleissa murskatappion, ja näkevät tilanteensa heikkenevän romahdusmaisesti. Tulitikkuna toimii puolustuskyvyttömiin lapsiin kohdistunut julma hyökkäys.

Kiehahtanut väkijoukko rynnii kaduille. Media ei julkaise puukottajan nimeä tai taustaa, joten tilanne on altis huhuille ja tarkoituksellisen väärän tiedon levittäjille. Väkijoukko tarttuu mihin tahansa tiedonpalaseen.

Käynnistyttyään mellakka suuntautuu katkeruuden kohteita kohtaan sekä esivallan edustajia kohtaan. Kiihtyneet ihmiset eivät enää välitä siitä, oliko puukkoiskun tekijä turvapaikanhakija vai ei. Ei ole kyse hyökkääjän täsmällisestä identiteetistä vaan yhteiskunnan kahtiajakautumisesta (1. taso), äkillisesti muuttuneesta poliittisesta tilanteesta (2. taso) ja lapsiin kohdistuneesta väkivallanteosta, jonka syypää on muukalainen (3. taso).

Asetelma on luonnollisesti altis hämmentäjille ja yllyttäjille. Niin tällaiset aina ovat.

+++

Aivan vastaavalla tavalla tapahtui Yhdysvalloissa BLM-mellakoissa 2020. Musta väestö oli tuskastunut uutisiin poliisin ampumista nuorista miehistä ja tunsi katkeruutta yhteiskuntaa kohtaan (1. taso). Presidentinvaalit olivat lähestymässä (2. taso). George Floyd kuolee poliisin käsissä. Liekki leimahtaa ja valtava lataus räjähtää (3. taso). Raivostunut väkijoukko rakentaa ensin taistelutahtoa netissä, käy poliisin ja poliisiasemien kimppuun ja sytyttää tuleen liittovaltion rakennuksia. Ne ovat voimaa käyttävän poliisin symboleja. Väkijoukko ei välitä siitä, pahoinpiteleekö se sivullisia vai ainoastaan niitä poliiseja, jotka tehneet väkivallantekoja mustia kohtaan.

Myös BML-mellakoiden asetelma oli luonnollisesti altis hämmentäjille ja yllyttäjille. Niin tällaiset aina ovat.

+++

Lopuksi:

Britannian mellakat jatkuvat aikansa. Ne voivat laantua tai pahentua. Britannian hallinto on ottanut käyttöön kovat otteet. Vihan kohteeksi joutuneet maahanmuuttajat tietenkin käyvät vastarintaan.

+++

Suuria konflikteja syntyy yleensä kahdesta eri syystä: joko a) ryhmän kimppuun käydään tai b) se itse hyökkää muiden kimppuun, jos se näkee oman tulevaisuutensa synkkänä.

Moni Britanniassa nyt mieltään osoittava kokee, että heidän kimppuunsa on hyökätty. Heidän oman heimonsa lapsia on tapettu. Tällaista äärimmäisen traumaattista kokemusta ei voi pyyhkiä pois sillä, että heidän oma hallintonsa kutsuu heitä Venäjän kätyreiksi tai natseiksi. Se päinvastoin lisää katkeruutta – joka ylläkuvatulla tavalla on mellakoiden ykköstason polttoainetta.

Mutta aivan samalla tavalla moskeijoita vastaan kohdistuvat mellakat ovat muslimien mielestä äärimmäisen provokatiivisia. Kolmostasoa. Ylilyöntien ja väkivallan pahenevan kierteen vaara on ilmeinen.

Britannian yhteiskunta on epävakaassa tilassa. Massiivisten väestösiirtymien takia siitä on kehkeytymässä uusi Uttar Pradesh.

MATIAS TURKKILA


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe

31.10.2024 |16:48
3.
Suomen uutiset logo

Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin

28.10.2024 |19:34
6.
Suomen uutiset logo

Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin

01.11.2024 |19:00
7.
Suomen uutiset logo

Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”

30.10.2024 |15:44
10.
Suomen uutiset logo

Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta

31.10.2024 |14:45

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää