KUVAKAAPPAUS/YLE
Pääministeri Marinin mukaan holtiton velkaantuminen on vain olosuhteiden syy – Purra: Leikattavaa kyllä löytyy toissijaisista tai jopa haitallisista menoista
Pääministeri Marinin hallitus on tehnyt toistuvasti alijäämäisiä budjetteja, eikä ensi vuosi ole poikkeus: vuoden 2023 budjettiesityksen alijäämä on huikeat 8,1 miljardia euroa. Alijäämä katetaan ottamalla uutta velkaa. Perussuomalaisten Riikka Purra huomautti Ylen A-Talkissa Sanna Marinille ja valtiovarainministeri Annika Saarikolle, että hallituspuolueet eivät raaski luopua yhdestäkään lempihankkeestaan edes silloin, kun ne eivät toimi kunnolla.
Ylellä budjettiesityksestä keskustelemassa eilen olivat suurimpien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Puheenaiheeksi nousi valtion velkakuorman paisuminen entisestään, johon pääministeri Sanna Marinilla ja valtiovarainministeri Annika Saarikolla (kesk) oli odotetut selitykset valmiina.
Saarikon mukaan viime vuosien kriisit, kuten korona ja Venäjän aloittama sota, ovat syy massiiviseen velkaantumiseen.
– Me pelastimme kuntia ja yrityksiä ja rakensimme siltaa korona-ajan yli. Sitten alkoi Venäjän hyökkäyssota ja koimme tarvetta vahvistaa omaa itsenäisyyttämme, puolustusta ja rajaa, Saarikko sanoi ja heitti, että myös oppositio on tukenut koronatoimia ja puolustushankintoja.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra vastasi, että kukaan ei syytäkään hallitusta esimerkiksi puolustusvoimien hävittäjähankinnoista, poliisin lisärahoituksesta, koronatoimista tai nyt sähkökriisiin vastaamisesta.
– Näistä ei ole kyse, vaan siitä, että hallituksessa jokainen puolue näyttää saavan budjettiin läpi kaikki omat toiveet ja tavoitteet. Lisäksi olette tehneet massiivisia hallinnon uudistuksia kuten soten, henkilöstömitoituksen ja laajennetun oppivelvollisuuden, mutta ne eivät selvästikään näytä toimivan kunnolla, Purra sanoi.
Onko todella täysin mahdotonta luopua mistään?
Hallituksen suurista hankkeista esimerkiksi hoitajamitoitus on ajamassa seinään, koska yksiköihin ei saada rekrytoitua tarvittavaa määrää lisää hoitajia.
Lisäksi ensi vuonna alkavaksi tarkoitetun soten aloitus on vaarassa kaatua rahan puutteeseen ja tietojärjestelmien ongelmiin.
Purra huomautti Saarikolle, että vaikka ei ole varmuutta kykenevätkö sotehyvinvointialueet edes aloittamaan suunnitellusti tammikuussa, hallitus ei silti kykene luopumaan mistään.
– Te ette ole priorisoineet julkisia menoja, vaikka nyt on meneillään jo hallituskauden kolmas kriisi. Samalla Suomen julkinen sektori ei kykene tuottamaan palveluja kovin hyvin, eivätkä suomalaiset saa kunnolla sairaanhoitoa tai muita palveluja. Uskoisin, että kaikilla hallinnonaloilla on leikattavaa.
Purra nosti esille perussuomalaisten keskeisen teeman eli julkisten menojen laittamisen tärkeysjärjestykseen.
– Silloin voidaan luopua toissijaisista tai jopa haitallisista menoista. Erityisesti näin on tehtävä vaikeassa tilanteessa kuten nyt.
Seuraavalla hallituskaudella on pystyttävä parempaan
Pääministeri Marinilta kysyttiin, miksi hallitus ei kykene leikkaamaan samassa suhteessa kuin alijäämä kasvaa. Marin pyrki esittämään, että olosuhteista johtuen leikkaaminen on mahdotonta.
– Ensin pandemia, sitten Eurooppaan tuli sota ja nyt elämme energiakriisin keskellä. Olosuhteet tällä hallituskaudella eivät siis ole olleet helpot. Sen vuoksi me velkaannumme ja olemme velkaantuneet, näin on käynyt muillekin Euroopan maille. Ja mikäli seuraavaksi edessä on taantuma, niin sekään ei riipu hallituksen päätöksistä vaan niissä olosuhteissa joudumme toimimaan.
Purra vastasi pääministerille, että uusia kriisejä tulee aina.
– Mitä paremmassa kunnossa talous on, sitä paremmin voimme vastata seuraavaan kriisiin. Seuraavalla hallituskaudella on pystyttävä parempaan: kestävyysvaje on kurottava umpeen, siihen voi mennä kaksikin kautta. Me voimme myös tehdä julkisesta sektorista paljon tehokkaamman kuin nyt, jolloin syntyy säästöjä ja verokiila pienenee.
Saarikko nosti taas Putin-kortin esille
Suomalaisissa kodeissa sähkön hinta on ensi talvena räjähtämässä käsiin.
Saarikon mielestä nousevien sähkön hintojen takana on Venäjän presidentti Vladimir Putin. Saarikon mukaan Putin käy sotaa myös energiamuodossa ja se sitten näkyy suomalaisissa kodeissa.
Saarikko on ennenkin pyrkinyt vierittämään syytä kohonneista elinkustannuksista ja energian hinnoista pelkästään Putinin niskoille, antaen ymmärtää, että Suomen valtiojohto ei muka voisi tehdä tilanteessa mitään.
Purra huomautti, että ongelmana ei suinkaan ole vain Venäjän aloittama sota.
– Energian hinta alkoi nousta jo vuonna 2020, erityisesti päästöoikeuksien hinta, se yli kolminkertaistui vuoden aikana vuoden 2021 loppuun. Vastaavasti kaasun ja kivihiilen hinta nousivat huomattavasti jo kesällä 2021, eli paljon ennen Venäjän hyökkäystä.
Miksei hallitus puutu sähkön hintaan?
Hallitus on päättänyt alentaa määräaikaisesti sähkön arvonlisäveroa, jota toimea myös perussuomalaiset on pitkään ajanut. Purra huomautti kuitenkin perussuomalaisten olevan pettyneitä siitä, että hallitus ei vieläkään puutu sähkön hintaan.
– Ongelma on nimenomaan hinnanmuodostuksessa. Suomen sähkö on yli 80-prosenttisesti päästötöntä, eivätkä meillä ole tuuli-, vesi- tai ydinvoiman tuotantokustannukset nousseet. Meillä siis pitäisi olla halpaa sähköä, mutta ei ole. Nyt Suomi maksaa muiden sähköä ja muiden ongelmia, ja tähän on puututtava.
– Olemme viimeksi maanantaina esittäneet uutta sähkökauppamallia, jossa päästökauppa ja sähkömarkkinat erotetaan toisistaan. Suomen on ajettava näitä asoita EU-komissiossa. Suomessa on myös kansallisia vaihtoehtoja. Sähkömarkkinalaki edellyttää kohtuuhintaisen sähkön saatavuutta, Purra muistutti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sähkön hinnannousu energiakriisi menoleikkaukset lempihankkeet toissijaiset menokohteet sota sähkömarkkinalaki elinkustannukset kotitaloudet valtion talous Annika Saarikko Päästökauppa Riikka Purra Vladimir Putin Alijäämä Sanna Marin Kestävyysvaje Julkinen sektori Venäjä Velkaantuminen perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaisille Suomen huoltovarmuus ja kansan hyvinvointi on ykkösasia: ”Ilmastotavoitteet on nyt laitettava jäihin”
Tavio: Valtion tuettava suoraan sähkölaskujen maksamista – jälkikäteen myönnettävä tuki ei auta heti
Purra ja Tavio: Hallitukselta veronmaksajien selkänahasta revittävä vaalibudjetti – itse sähkön hintaan ei vaikutusta eikä edes haitallisista valtion menoista tingitä
Purra: Hallituskauden saldoksi jää valtava alijäämä ja velka – ”Rahaa viskottu ympäriinsä, tärkeysjärjestystä ei ole”
Ruotsin vaaleissa muhii jättiyllätys: Ruotsidemokraattien nousu jatkuu – oikeistoblokki jo vihervasemmistoa suurempi
”Eat or heat” – miljoonat britit joutuvat energian hintahelvetissä valitsemaan lämmittämisen ja syömisen välillä
Keskustalta yllättävää tukea turvetuotannon säilyttämiselle – Tavio huomautti, että hallituksessa puolue on ollut hävittämässä turpeen käyttöä: ”Sen verran on pysyttävä totuudessa”
Riikka Purran kolumni: Kiinnostu siitä, mitä et näe
EU:n sähkömarkkina epäonnistui – ”Kansa joutuu maksajaksi”
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”
Useamman vuosikymmenen ajan jatkunut tuhansien englantilaistyttöjen järjestelmällinen groomaus, ahdistelu ja sarjaraiskaukset ovat suurin rauhanajan rikos modernin Euroopan historiassa, kirjoittaa historioitsija ja kolumnisti Dominic Green amerikkalaisessa The Free Press -lehdessä. Nämä rikokset ovat enimmäkseen pakistanilaistaustaisten muslimimiesten tekemiä, ja valtaosa heistä ei ole joutunut vastuuseen. 2010-luvulla sekä oikeiston että vasemmiston johtamat hallitukset yrittivät hyssytellä vyyhtiä muutamien symbolisten oikeudenkäyntien jälkeen. Se näytti onnistuvan, kunnes Elon Musk perehtyi osaan oikeudenkäyntiasiakirjoista ja nosti asian esille omistamallaan X-alustalla. Nyt skandaali ravistelee Ison-Britannian yhteiskuntajärjestystä, eikä vyyhtiä voi enää hyssytellä.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Yliopistotutkimuksen karu tulos: Ulkomaalaistaustaisten yliedustus raiskauksissa jopa 7-kertainen – syrjäytyminen ei ole syynä
Suuri enemmistö kaikista Ruotsissa raiskaustuomion vuosina 2000-2020 saaneista oli maahanmuuttajataustaisia. Ero etnisesti ruotsalaisiin oli jopa 7-kertainen. Sosioekonomiset seikat ja syrjäytyminen eivät selitä rikoksia, selviää Lundin yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Syyt on etsittävä muualta.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa
DEI-ideologia jyllää vielä vahvasti Suomessa, varsinkin julkisella sektorilla, mutta synnyinmantereellaan DEI vetää viimeisiä henkäyksiään. Facebookin omistava Meta-konserni on liittynyt niiden suuryritysten joukkoon, jotka ovat ilmoittaneet lopettavansa DEI-hankkeensa. Käytännössä se näkyy muun muassa siten, että jatkossa Facebookin toimitilojen miestenvessoissa ei ole enää tarjolla ilmaisia tamponeja.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.