

KUVAKAAPPAUS/YLE
Pääministeri Marinin mukaan holtiton velkaantuminen on vain olosuhteiden syy – Purra: Leikattavaa kyllä löytyy toissijaisista tai jopa haitallisista menoista
Pääministeri Marinin hallitus on tehnyt toistuvasti alijäämäisiä budjetteja, eikä ensi vuosi ole poikkeus: vuoden 2023 budjettiesityksen alijäämä on huikeat 8,1 miljardia euroa. Alijäämä katetaan ottamalla uutta velkaa. Perussuomalaisten Riikka Purra huomautti Ylen A-Talkissa Sanna Marinille ja valtiovarainministeri Annika Saarikolle, että hallituspuolueet eivät raaski luopua yhdestäkään lempihankkeestaan edes silloin, kun ne eivät toimi kunnolla.
Ylellä budjettiesityksestä keskustelemassa eilen olivat suurimpien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Puheenaiheeksi nousi valtion velkakuorman paisuminen entisestään, johon pääministeri Sanna Marinilla ja valtiovarainministeri Annika Saarikolla (kesk) oli odotetut selitykset valmiina.
Saarikon mukaan viime vuosien kriisit, kuten korona ja Venäjän aloittama sota, ovat syy massiiviseen velkaantumiseen.
– Me pelastimme kuntia ja yrityksiä ja rakensimme siltaa korona-ajan yli. Sitten alkoi Venäjän hyökkäyssota ja koimme tarvetta vahvistaa omaa itsenäisyyttämme, puolustusta ja rajaa, Saarikko sanoi ja heitti, että myös oppositio on tukenut koronatoimia ja puolustushankintoja.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra vastasi, että kukaan ei syytäkään hallitusta esimerkiksi puolustusvoimien hävittäjähankinnoista, poliisin lisärahoituksesta, koronatoimista tai nyt sähkökriisiin vastaamisesta.
– Näistä ei ole kyse, vaan siitä, että hallituksessa jokainen puolue näyttää saavan budjettiin läpi kaikki omat toiveet ja tavoitteet. Lisäksi olette tehneet massiivisia hallinnon uudistuksia kuten soten, henkilöstömitoituksen ja laajennetun oppivelvollisuuden, mutta ne eivät selvästikään näytä toimivan kunnolla, Purra sanoi.
Onko todella täysin mahdotonta luopua mistään?
Hallituksen suurista hankkeista esimerkiksi hoitajamitoitus on ajamassa seinään, koska yksiköihin ei saada rekrytoitua tarvittavaa määrää lisää hoitajia.
Lisäksi ensi vuonna alkavaksi tarkoitetun soten aloitus on vaarassa kaatua rahan puutteeseen ja tietojärjestelmien ongelmiin.
Purra huomautti Saarikolle, että vaikka ei ole varmuutta kykenevätkö sotehyvinvointialueet edes aloittamaan suunnitellusti tammikuussa, hallitus ei silti kykene luopumaan mistään.
– Te ette ole priorisoineet julkisia menoja, vaikka nyt on meneillään jo hallituskauden kolmas kriisi. Samalla Suomen julkinen sektori ei kykene tuottamaan palveluja kovin hyvin, eivätkä suomalaiset saa kunnolla sairaanhoitoa tai muita palveluja. Uskoisin, että kaikilla hallinnonaloilla on leikattavaa.
Purra nosti esille perussuomalaisten keskeisen teeman eli julkisten menojen laittamisen tärkeysjärjestykseen.
– Silloin voidaan luopua toissijaisista tai jopa haitallisista menoista. Erityisesti näin on tehtävä vaikeassa tilanteessa kuten nyt.
Seuraavalla hallituskaudella on pystyttävä parempaan
Pääministeri Marinilta kysyttiin, miksi hallitus ei kykene leikkaamaan samassa suhteessa kuin alijäämä kasvaa. Marin pyrki esittämään, että olosuhteista johtuen leikkaaminen on mahdotonta.
– Ensin pandemia, sitten Eurooppaan tuli sota ja nyt elämme energiakriisin keskellä. Olosuhteet tällä hallituskaudella eivät siis ole olleet helpot. Sen vuoksi me velkaannumme ja olemme velkaantuneet, näin on käynyt muillekin Euroopan maille. Ja mikäli seuraavaksi edessä on taantuma, niin sekään ei riipu hallituksen päätöksistä vaan niissä olosuhteissa joudumme toimimaan.
Purra vastasi pääministerille, että uusia kriisejä tulee aina.
– Mitä paremmassa kunnossa talous on, sitä paremmin voimme vastata seuraavaan kriisiin. Seuraavalla hallituskaudella on pystyttävä parempaan: kestävyysvaje on kurottava umpeen, siihen voi mennä kaksikin kautta. Me voimme myös tehdä julkisesta sektorista paljon tehokkaamman kuin nyt, jolloin syntyy säästöjä ja verokiila pienenee.
Saarikko nosti taas Putin-kortin esille
Suomalaisissa kodeissa sähkön hinta on ensi talvena räjähtämässä käsiin.
Saarikon mielestä nousevien sähkön hintojen takana on Venäjän presidentti Vladimir Putin. Saarikon mukaan Putin käy sotaa myös energiamuodossa ja se sitten näkyy suomalaisissa kodeissa.
Saarikko on ennenkin pyrkinyt vierittämään syytä kohonneista elinkustannuksista ja energian hinnoista pelkästään Putinin niskoille, antaen ymmärtää, että Suomen valtiojohto ei muka voisi tehdä tilanteessa mitään.
Purra huomautti, että ongelmana ei suinkaan ole vain Venäjän aloittama sota.
– Energian hinta alkoi nousta jo vuonna 2020, erityisesti päästöoikeuksien hinta, se yli kolminkertaistui vuoden aikana vuoden 2021 loppuun. Vastaavasti kaasun ja kivihiilen hinta nousivat huomattavasti jo kesällä 2021, eli paljon ennen Venäjän hyökkäystä.
Miksei hallitus puutu sähkön hintaan?
Hallitus on päättänyt alentaa määräaikaisesti sähkön arvonlisäveroa, jota toimea myös perussuomalaiset on pitkään ajanut. Purra huomautti kuitenkin perussuomalaisten olevan pettyneitä siitä, että hallitus ei vieläkään puutu sähkön hintaan.
– Ongelma on nimenomaan hinnanmuodostuksessa. Suomen sähkö on yli 80-prosenttisesti päästötöntä, eivätkä meillä ole tuuli-, vesi- tai ydinvoiman tuotantokustannukset nousseet. Meillä siis pitäisi olla halpaa sähköä, mutta ei ole. Nyt Suomi maksaa muiden sähköä ja muiden ongelmia, ja tähän on puututtava.
– Olemme viimeksi maanantaina esittäneet uutta sähkökauppamallia, jossa päästökauppa ja sähkömarkkinat erotetaan toisistaan. Suomen on ajettava näitä asoita EU-komissiossa. Suomessa on myös kansallisia vaihtoehtoja. Sähkömarkkinalaki edellyttää kohtuuhintaisen sähkön saatavuutta, Purra muistutti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sähkön hinnannousu energiakriisi menoleikkaukset lempihankkeet toissijaiset menokohteet sota sähkömarkkinalaki elinkustannukset kotitaloudet valtion talous Annika Saarikko Päästökauppa Riikka Purra Vladimir Putin Alijäämä Sanna Marin Kestävyysvaje Julkinen sektori Venäjä Velkaantuminen perussuomalaiset hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaisille Suomen huoltovarmuus ja kansan hyvinvointi on ykkösasia: ”Ilmastotavoitteet on nyt laitettava jäihin”

Tavio: Valtion tuettava suoraan sähkölaskujen maksamista – jälkikäteen myönnettävä tuki ei auta heti

Purra ja Tavio: Hallitukselta veronmaksajien selkänahasta revittävä vaalibudjetti – itse sähkön hintaan ei vaikutusta eikä edes haitallisista valtion menoista tingitä

Purra: Hallituskauden saldoksi jää valtava alijäämä ja velka – ”Rahaa viskottu ympäriinsä, tärkeysjärjestystä ei ole”

Ruotsin vaaleissa muhii jättiyllätys: Ruotsidemokraattien nousu jatkuu – oikeistoblokki jo vihervasemmistoa suurempi

”Eat or heat” – miljoonat britit joutuvat energian hintahelvetissä valitsemaan lämmittämisen ja syömisen välillä

Keskustalta yllättävää tukea turvetuotannon säilyttämiselle – Tavio huomautti, että hallituksessa puolue on ollut hävittämässä turpeen käyttöä: ”Sen verran on pysyttävä totuudessa”

Riikka Purran kolumni: Kiinnostu siitä, mitä et näe

EU:n sähkömarkkina epäonnistui – ”Kansa joutuu maksajaksi”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää