LEHTIKUVA
Pääministeri Marin iloitsi jouluna tv-viihdeohjelmassa korona-ajan päättymisestä ja kertoi elävänsä hetkessä – Yle pelasti heti: ”Ohjelma kuvattu lokakuussa”
Pääministeri Sanna Marin (sd) puhui tapaninpäivänä pitkästä aikaa kansalaisille televisio-ohjelmassa parhaaseen katseluaikaan. Kyseessä oli Yleisradion Elämäni Biisi -viihdeshow, jossa julkkikset saavat kertoa omista suosikkikappaleistaan sekä niiden merkityksestä. Pahenevan korona-aallon keskellä monen tv-katsojan korvaan särähtivät pääministerin puheet siitä, ettei huomista ole syytä ajatella.
Ohjelmassa nähtiin erikoisjakso, jossa Sanna Marinin ohella vieraina olivat myös entiset pääministerit Mari Kiviniemi (kesk), Esko Aho (kesk), Jyrki Katainen (kok) sekä Antti Rinne (sd). Kukin heistä pääsi vuorollaan kertomaan mielimusiikistaan, ja vieraiden tehtävänä oli arvuutella, mikä biisi on kenenkin valitsema.
Pääministeri Marin musiikkipoiminta oli Younghearted-yhtyeen kappale Tässä ja Nyt, jonka ohjelmassa esitti poptähti Irina.
“En katsele menneisyyteen”
Ohjelmassa Marin kertoi kappaleen merkityksestä varsin iloisesti ja huolettomasti tavalla, joka monen mielestä vaikutti epäsopivalta nykyisessä maailmanajassa ja tilanteessa.
Marinin mielestä jo hänen suosikkibiisinsä nimi soveltuu elämänohjeeksi muutenkin, koska Marin ei omien sanojensa mukaan halua ajatella liian pitkälle eteenpäin.
– Asioita tapahtuu, välillä ne ovat mukavia ja välillä vähemmän mukavia. En myöskään katsele menneisyyteen. Pyrin elämään tässä ja nyt ja nauttimaan elämästä.
Marinin mukaan biisiin liittyy tavallaan myös raskas korona-aika, joka Marinin mukaan olisi jo takana päin.
– Se on ollut vaikeaa myös siksi, että emme ole voineet olla toistemme seurassa ja toistemme lähellä. Biisi kuvastaa sitä, että kun yhteiskunta avautuu, voimme olla taas toistemme seurassa. Tämä on siis korona-ajan jälkeen merkityksellinen biisi, pääministeri sanoi.
Omikron leviää, terveydenhuollon kuormitus paisuu
Marinin puheet korona-ajan päättymisestä ja yhteiskunnan avautumisesta eivät juurikaan vastaa reaalimaailman tilannetta vuoden 2021 viimeisinä päivinä, jolloin omikron-variantti leviää vauhdilla ja terveydenhuollon paisuva kuormitus laajasti herättää huolta.
Pääministerin tv-esiintymisestä keskustellaan kriittiseen sävyyn Twitterissä:
Makaaberia oli kuunnella pääministerin elämänasenteesta, sehän selittääkin itsenäisyyspäivän biletyksen🥶🙄
— AnnaMåndagTisdagOnsdag🇺🇦 (@NenNenann) December 26, 2021
Juuri joulun alla hallitus tiedottikin monista uusista rajoituksista vaikeutuneen koronatilanteen hillitsemiseksi.
Pääministerin tartu hetkeen ja nauti elämästä -tyyliset puheet saattoivat kuulostaa tapaninpäivänä oudoilta myös Ukrainan rajalla kiristyneen tilanteen vuoksi.
Pelastajaksi kuitenkin saatiin jälleen Yleisradio, joka lisäsi viime hetkellä ohjelman kuvanauhan päälle maininnan siitä, että ohjelma on kuvattu lokakuussa.
Marinin ja muiden pääministerien tähdittämä viihdeohjelman erikoisjakso on saanut valtavasti huomiota niin perinteisessä mediassa kuin somessa. Ohjelma on nähtävissä myös Yle Areenassa, jossa niin ikään kerrotaan siitä, että ohjelma on nauhoitettu aiemmin. Mainita hyppää esille, sillä muiden Areenassa olevien ohjelmien yhteydessä ei kerrota, onko jaksojen ensiesitys ollut nauhoite vai suora lähetys.
Yle puffaa näyttävästi Elämäni Biisi -ohjelman pääministerijaksoa myös verkkosivuillaan, ja kaikissa jutuissa mainitaan jo ingressissä, että ohjelma on nauhoite.
Yle siivoaa pääministerin mainehaittoja
Yleisradio tekee nyt kaikkensa tuodakseen esille, että tapaninpäivänä esitetty viihdeohjelma oli nauhoite eikä suora lähetys. Ohjelman tuottaja Samu Reijonen tiedottaa erikseen asiasta myös Twitterissä:
Huom! Illan #elämänibiisi on nauhoitettu lokakuussa, jolloin koronatilanne oli parempi. Sen takia, jotkut kohdat ja sanomiset voivat tuntua erikoisilta. Silloin ei ollut tämä variantti vielä näköpiirissä.
— Samu Reijonen (@samureijonen) December 26, 2021
Reijoselle kuitenkin huomautetaan, että ratkaisu on kummallinen, koska tavallisesti Yle ei korosta eikä tuo mitenkään esille sitä, onko ohjelma suora lähetys vai nauhoite.
https://twitter.com/PaakkinenReeta/status/1475254669756796932
Myöskään Yle Areenassa katsottavissa olevien, aiempien Elämäni Biisi -jaksojen yhteydessä ei kerrota, onko ensiesitys ollut nauhoite vai suora lähetys.
Ylen toimitus on viime aikoina muutenkin kunnostautunut pääministeri Marinin julkisuuskuvan suoristamisessa ja mainehaittojen siivoamisessa. Suomen Uutiset kertoi asiasta viimeksi vain muutama viikko sitten.
Huonosti nykyhetkeen soveltuvia kommentteja
Suomen Uutiset tavoitti Yleisradion vastaavan tuottajan Samu Reijosen, jonka mukaan viime viikolla, joulun alla syntyi toimituksellinen päätös siitä, että katsojille kerrotaan Elämäni Biisi-ohjelman pääministerijakson olevan nauhoite.
Reijosen mukaan tekstimuotoinen tieto lisättiin ohjelman lähetykseen viime hetkillä lähetyskeskuksesta, eikä mainintaa ole nähtävillä, jos ohjelman jakson katsoo Yle Areenasta.
– Todettiin, että on olemassa niin räikeä ristiriita nykyisen tilanteen kanssa, että pyrimme selvittämään sitä myös katsojille. Taustalla on myös se, että asiakaspalvelussa on joulunpyhinä vajaa miehitys, joten pyrimme siihen, ettei heräisi hirveästi kysymyksiä.
Ristiriidalla Reijonen viittaa ohjelman nauhoituksen jälkeen tulleisiin koronarajoituksiin, jotka tällä hetkellä esimerkiksi estävät monien tilaisuuksien järjestämisen.
Reijonen myöntää, että myös ohjelman vierailta ja juontajalta kuultiin kommentteja, jotka soveltuvat huonosti nykyhetkeen.
– Koronarajoitukset ovat kiristyneet. Emme halunneet esittää ikään kuin virallisena linjauksena sitä, että ohjelmassa kehotetaan halaamaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Mari Kiviniemi viihdeohjelma Esko Aho palaute koronapandemia Yleisradio puolueellisuus Sanna Marin Antti Rinne Jyrki Katainen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Yle jatkaa pääministerin valkopesua somessa: Marinin puoluetoveri ja demarien eduskuntavaaliehdokas siivoaa nyt bilekohua puhtaaksi Ylen Instagramissa
Marinin noidankehä – bilettämään on päätävä, koska “pää ei kestä muuten”, mutta toistuvien sekoilujen jälkipyykki hyydyttää vielä enemmän
Yle kutsui studioon Sanna Marinin puoluetoverin selittelemään parhain päin pääministerin bilekohua – “Ylessä on turha itkeä, että luottamus rapautuu”
Tyytymättömyys Yleisradion tarjontaan kasvaa – perussuomalaisten mitta erityisen täysi
Ei ole todellista: Yle-toimittaja raivostuu silmittömästi Esko Valtaojalle N-sanan käytöstä – sama toimittaja tanssii Pasilan tornissa ja hoilaa itse N-sanoja
Perussuomalaiset: Yle kulukuurille ja kehitysavusta 520 miljoonaa euroa pois
Tanskalaisministerin eroon johtanut tuomio tuli alaikäisten turvapaikanhakijoiden erottamisesta – Yle jätti alaikäisyyden mainitsematta kahdesti pääuutislähetyksessään
Mitä eroa on Ison-Britannian ja Suomen pääministereiden bilettämisellä? – Vain toista vaaditaan eroamaan
Rekkakuskien ”vapauden kulkue” matkalla pääkaupunkiin – koronarajoitusten vastustamisesta kasvoi kansanliike Kanadassa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää