KUVAKAAPPAUS/YLE
Pääministeri Marin hoitajapulasta: ”Tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa” – Purra: ”Jätetään taloudellisesti haitallinen maahanmuutto pois”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra nosti eilen Ylen aluevaalitentissä esille, että Suomen sote-järjestelmän ongelmat liittyvät pitkälti siihen, että nykyisin sote on riittämättömästi resursoitu, joten mitoitukset ja takuut eivät vielä takaa mitään. – Tarvitaan resursseja ja erityisesti me tarvitsemme tekijöitä, Purra sanoi.
Pääministeri Sanna Marin (sd) luetteli eilen Ylen aluevaalitentissä hankkeita, joita hallitus on saanut aikaan.
– Hoitajamitoitus, sote-uudistus ja nyt me olemme antaneet esityksen hoitotakuusta ja olemme esitelleet vanhuspalveluiden toisen osan. Nämä asiat ovat edenneet.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran mielestä Suomen sote-järjestelmän ongelmat liittyvät pitkälti siihen, että nykyisin sote on riittämättömästi resursoitu.
– Kaikki osaavat luetella palveluita ja hyviä kohteita, joihin voidaan laittaa rahaa. Mitoituksia ja terapiatakuita voidaan laatia, mutta ne eivät vielä takaa itsessään mitään. Tarvitaan resursseja ja erityisesti, jos puhutaan vaikka mielenterveyspalveluista, me tarvitsemme tekijöitä, tekemään sitä työtä, pitovoimaa näille alueille, jotta hoitajat haluavat olla siellä.
– Esimerkiksi lääkärivaje on tällä hetkellä niin suuri, että hoitotakuu ei siltäkään kantilta tule toteutumaan, Purra sanoi.
Pulaa koulututetuista hoitajista
Erityisesti pulaa on koulutetuista hoiva-alan ammattilaisista, sillä kiireettömässä hoitoon pääsyssä tarvitaan lisää hoitavia käsipareja.
Useiden arvioiden mukaan Suomeen tarvitaan tällä vuosikymmenellä jopa 30 000 uutta hoitajaa, sillä lähivuosina alalta eläköityy runsaasti ammattilaisia ja samaan aikaan vanhusväestön määrä kasvaa.
Pääministeri Marin myönsi, että sote-alalle tarvitaan nyt pitovoimaa, jolla huolehditaan henkilöstön hyvinvoinnista, johon liittyen omaan työhön on mahdollista myös vaikuttaa.
Purra totesi olevansa tästä asiasta samaa mieltä.
– Pitovoimaa tarvitaan. Sitä saa sillä, että ammattilaisella on mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä ja on jonkinlainen näkymä omaan tulevaisuuteensa, työ on mielekästä ja että työhyvinvointi on kunnossa. Tähänkin tarvitaan lisää resursseja, jotta ihmisiä on tarpeeksi jakamaan työtä.
Yli 70 000 ammattilaista vaihtanut alaa
Hoitajista ei sinällään ole pulaa. Tällä hetkellä jopa 72 000 koulutettua sote-ammattilaista on kuitenkin vaihtanut muihin töihin sotealan huonon palkan https://www.tehylehti.fi/fi/blogit/mainio/hoitajapula-ratkaistaan-vain-rahalla ja kuormittavan työn vuoksi.
Hallituspuolueet keskusta, vihreät ja SDP olisivat valmiita tuomaan Suomeen töihin hoitajia ulkomailta, siinä missä perussuomalaisten tavoite on työllistää ensin Suomessa jo olevat koulutetut sotea-ammattilaiset.
Lisäksi perussuomalaiset edellyttää, että Suomessa hoitajilla ja potilailla on oltava yhteinen kieli, eli käytännössä hoitajien on osattava suomea.
Maahanmuutto maksaa veronmaksajille jopa useita miljardeja vuodessa, vaikka huomioitaisiin myös työperäiset tulijat. Tosiasiassa moni Suomeen töihin tuleva saapuu matalapalkka-alalle, jolloin työtuloilla ei tule toimeen, vaan palkkaa täydennetään veronmaksajien kustantamilla tulonsiirroilla.
Tekijöitä riittää, jos palkka ja työolot ovat kunnossa
Pääministeri Marin kuitenkin toisti Ylellä eilen väitteen, että Suomeen tarvittaisiin nyt lisää työperäistä maahanmuuttoa.
– Kun puhutaan rahasta, niin työperäinen maahanmuutto pitää nähdä tässä kokonaisuudessa. Tällä hetkellä talous kasvaa, mutta kasvun esteenä on työvoimapula, ja siksi me tulemme tarvitsemaan työperäistä maahanmuuttoa, sanoi Marin, joka ilmeisesti ei ole kuullutkaan siitä, että hoitajat yleensä tulevat töihin, jos työstä saatava korvaus vastaa työn vaatimuksia ja työolot on laitettu kuntoon.
– Teidän (perussuomalaisten) politiikka ei vastaa siihen, että Suomessa talous kasvaa tulevaisuudessa.
– Sovitaan, että me voimme ottaa sellaista työperäistä maahanmuuttoa, joka on Suomelle taloudellisesti hyödyllistä. Jätetään se taloudellisesti haitallinen maahanmuutto pois, Purra vastasi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- halpatyömaahanmuutto ulkomaalainen työvoima työolot hoitajapula resurssit kielitaito palkka sote-uudistus haittamaahanmuutto palvelut Riikka Purra Sanna Marin perussuomalaiset talous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Purra: Sote-sektorille ei ole laittaa enempää resursseja, jos niitä ei oteta ensin jostain muualta pois – ”Suomessa on rahaa, se vain menee tällä hetkellä vääriin kohteisiin”
Vihreät, kepu ja kokoomus himoitsevat Suomeen töihin ulkomaalaisia hoitajia, perussuomalaiset torppaa – Purra: ”Meidän pitää kyetä houkuttelemaan takaisin hoitoalalta lähteneitä henkilöitä”
Kokoomus hakisi hoitajat Filippiineiltä ja Ukrainasta – perussuomalaiset haluaa työllistää suomalaisia ammattilaisia: ”Potilaalla ja hoitajalla täytyy olla yhteinen kieli”
Jopa 72 000 koulutettua sote-ammattilaista vaihtanut alaa heikon palkan ja huonojen työolojen vuoksi – hallituksen vastaus: Haetaan osaajat ulkomailta
Miten sote-rahat saadaan riittämään? – Purra: ”Voidaan tehdä erilaisia tärkeysjärjestyksiä ja arvovalintoja”
Suomen Perustan Grönroos ulkomaisesta työvoimasta: “Suomesta ei löydy hoitajia” ja pari muuta ajankohtaista hokemaa
Suomalainen hyötyy koko ajan yhä vähemmän maksamistaan veroista
”Remontti-Reiska” Jorma Piisinen: Uusien sote-alueiden resurssit tulee keskittää käytännön työhön – hallinnosta voidaan tinkiä
Maahanmuuttajille ikuinen tulkkauspalvelu, vanhuksille kielitaidoton hoitaja – Purra: ”Irvokasta”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää