Etualalla: Kansanedustaja Ari Jalonen jättää kirjallisen eroilmoituksensa perussuomalaiselle eduskuntaryhmälle. Hänen takanaan ovat Reijo Hongisto ja Martti Mölsä. 13.6.2017 Helsingissä. / MATIAS TURKKILA
Toimitus suosittelee
Pääkirjoitus: Tämän syyn vuoksi eduskuntaryhmä hajosi
Suomen Uutisten päätoimittaja Matias Turkkila käy kirjoituksessaan läpi eduskuntaryhmän hajoamista edeltäneitä tapahtumia ja esittää arvionsa siitä, miten kansanedustajia patistettiin ja peloteltiin loikkaushankkeeseen. Turkkila katsoo loikkausoperaation perimmäiseksi syyksi sen, ettei Timo Soini halunnut tulla syrjäytetyksi mahtiasemastaan.
Kaksikymmentä kansanedustajaa marssii äänettömästi eduskunnan ryhmähuoneeseen, jättää eropaperin pöydälle, poistuu paikalta. Omat polvet notkahtavat. Silmäilet ympärilläsi oleviin ihmisiin – ovatko he edelleen porukassa mukana? Tekeekö joku muu vielä lähtöä?
Kun syke on laskenut alle sadan, ryhdymme toimiin. Asiat sujuivat hyvin nopeasti. Perumme välittömästi Perussuomainen-lehden perjantaille tarkoitetun painoksen saadaksemme selvää epäselvästä tilanteesta. Tuumaustunti. Juridinen valmistelu käyntiin. Puoluehallitus koolle. Tiedotus. Tilannekuva.
Noista tapahtumista on nyt kulunut joitain päiviä. En käy sen kummemmin moittimaan niitä kansanedustajia, jotka päättivät loikata. Yritän tässä kirjoituksessa tarjota joitain havaintoja siitä, miksi asiat ajautuivat tähän pisteeseen.
Puuttuva kukkapuska?
Kahdenkymmenen kansanedustajan loikka tuntui hyvin kummalliselta tempaukselta. Loikkariryhmä totesi heti kättelyssä, että tämä on todennäköisesti heidän poliittisen uransa loppu. Miten heidät saatiin mukaan itsetuhoisaan tempaukseen? Selityksiä on monia, joista osa on vakuuttavampia kuin toiset.
Kansanedustajille asia on ilmeisesti ”myyty” perinteisellä keinolla – pelottelemalla. ”Jos ette loikkaa, hallitus kaatuu, järjestetään uudet eduskuntavaalit eikä monikaan teistä pääse enää läpi.” Keskusta on käyttänyt samaa taktiikkaa koko hallituskauden ajan. Ministerit ovat todennäköisesti saaneet kuultavakseen synkistelyä siitä, että Hakkarainen, Huhtasaari ja Eerola korvaavat heidät oikopäätä. Tämä ei tietenkään olisi pitänyt paikkaansa. Halla-ahon ei ollut koskaan tarkoitus kierrättää ministereitä. Hän esitti ainoastaan toiveen siitä, että Soini luopuisi ulkoministerin tehtävästään.
Lisäksi lähtöä on helpotettu maalailemalla kauhukuvia ääriryhmistä. Julkisuudessa onkin pohdittu paljon sitä, ovatko sisulaiset tai muut ryhmittymät kaapanneet puolueessa vallan. Loikkareiden piiristä kuultu ääriliikeretoriikka oli niin voimakasta, että heillä lienee vähintäänkin mielikuvatasolla ollut vahva ajatus siitä, että liike on luisumassa väärään suuntaan. Ja kun jotain uskoo, alkaa helposti nähdä ympärillään todisteita sen puolesta, että näinhän asiat ovat. Puoluekokouspaikalla levitettiin valokuvia, joiden piti esittää natsitervehdyksiä. Epäilyt osoittautuivat myöhemmin vääriksi, mutta paniikin siemenet oli jo saatu kylvettyä.
On varmasti totta, että puoluekokouksessa oli Suomen Sisun jäseniä. Mutta kuinka monesta ihmisestä oli loppujen lopuksi kyse? Helsingin Sanomien politiikan toimituksen esimies Piia Elonen arvioi Ylellä heitä olleen paikalla noin 150. Arvio perustui siihen, että näin moni äänesti sunnuntaina puoluevaltuuston B-listaa. Tämä ns Sisu-lista odotetusti hävisi piirien puheenjohtajien A-listalle selvin numeroin.
Onko sataviisikymmentä sisulaista perussuomalaisille liikaa kestettäväksi? Miten sen nyt ottaa. Timo Soini rekrytti minut aikoinaan tätä lehteä päätoimittamaan, vaikka olin tuolloin Sisu-putiikin varapuheenjohtaja.
Sisulaisuus itsessään ei ole koskaan ollut ongelma. Eivätkä suljetut tai avoimet forumit. Sampo Terho osallistui muina miehinä Hommaforumin puheenjohtajatenttiin, ja miksipä olisi jättänyt osallistumatta? Some-kampanjointi on tätä päivää.
Eikä kyse myöskään ollut varapuheenjohtajavalinnoista. Puolueiden varapuheenjohtajilla ei missään puolueessa ole dramaattista vaikutusta politiikan linjaan.
Toisin kuin Jukka Jusula julkisesti väitti, missään tapauksessa kyse ei ollut siitä, että vanhaa puheenjohtajaa olisi kohdeltu kokouksessa ikävästi. Soini itse päätti työvaliokunnan jäsenenä järjestelyjen yksityiskohdista. Hän itse teki nimenomaisen päätöksen siitä, ettei hän halua onnittelupuheita tai kukituksia lauantaipäivän aikana. Monta kertaa kysyttiin. Vastaus oli aina ”ei”.
Perustajan syndrooma
Perussuomalainen kansanliike on erikoinen kapistus. Sillä on yhtä aikaa ruohonjuuritasolle hajautettu, itsenäinen paikallisosasto- ja piirimalli, mutta rinnakkaisena rakenteena sillä on ollut pistemäinen, puheenjohtajakeskeinen organisaatiomalli. Soini istui puheenjohtaja-aikanaan lähes kaikkien pöytien päässä.
Olen nostanut loikkauksen yhteydessä esiin käsitteen perustajan syndrooma. Tämä ei ole lääketieteellinen termi vaan organisaatioon juurtunut vino ajattelutapa, jonka vuoksi toiminta ei yllä optimaaliselle tasolle. Joitain syndrooman tunnusmerkkejä:
– Yhteisöllä on yksi tai useampi perustajajäsen, jolla on huomattavan paljon karismaa ja luomisvoimaa.
– Yhteisö samaistuu voimakkaasti perustajajäseneen, ja tälle keskittyy epäsuhtaisen paljon valtaa.
– Perustaja tekee yksin kaikki yhteisöä koskevat päätökset, niin suuret kuin pienetkin. Päätöksentekoprosesseja ei tarvita, koska perustaja päättää kaikesta. Niinpä päätöksentekojärjestelmä ei kehity.
– Organisaation keskeiseksi tehtäväksi muodostuu perustajajäsenen tukeminen, ei niinkään toiminnan tavoitteiden edistäminen.
– Organisaation kasvaessa tehtäviä on jatkuvasti enemmän. Perustaja kuormittuu, ja alkutaipaleella vaikuttanut vahva luomisvoima muuntuu ajan saatossa pidäkkeeksi.
Ongelmaan voidaan puuttua, mutta helppoa se ei ole. Muutosyritys saattaa vahingoittaa yhteisöä.
Luopumisen mahdottomuus
On tunnettua, että oikeus- ja työministeri Jari Lindström kuormittui tuplasalkkujensa painosta erittäin pahasti. Oli välttämätöntä keventää työtaakkaa.
Väittäisin, että Soinin taakka oli vielä tätäkin rajumpi, eikä se hellittänyt milloinkaan. Kun jo muutenkin erittäin kuormittuneen Soinin hartioille kasattiin vielä ulkoministerin salkku, oli umpisolmu valmis. Oli yksinkertaisesti mahdotonta selvitä kunnialla puheenjohtajan tehtävistä. Päätöksenteko hidastui ja osittain pysähtyi.
Valtavasta kuormasta huolimatta Timo Soini ei ollut valmis luopumaan perussuomalaisen liikkeen tosiasiallisen johtajan tehtävästä. Miksi olisikaan halunnut, puoluehan oli hänen luomuksensa. Hän koki perussuomalaisen liikkeen niin vahvasti omakseen, ettei sitä voinut laskea kenen tahansa käsiin. Tai oikeammin: kenenkään muun käsiin.
Toki Soini yritti kasvattaa Sampo Terhosta seuraajaansa, mutta oppiminen on vaikeaa, kun todellista päätösvaltaa ei koskaan herunut. Niinpä Terho ei koskaan kyennyt nousemaan suuren isän varjosta todelliseksi johtajahahmoksi. Edellytyksiä olisi kyllä ollut.
Loikkaamisessa on käsittääkseni viime kädessä kyse vallan tasapainosta. Soini on ilmiömäisen hyvä laskemaan erilaisia kannatuslukuja. Hän ymmärsi puoluekokouksen henkilövalintojen tuloksista, että hänen aikansa perussuomalaisten johdossa on toistaiseksi ohi. Eikä se käynyt päinsä. Perustajaa ei syrjäytetä. Piste.
Niinpä Soini rakensi mallin, joka sallii hänen jatkaa hallitustaipaleen loppuun sekä jatkaa perustajajäsenenä ja kiistattomasti taitavimpana taustavaikuttajana uudessa puolueessa. Luonnollisesti ministeritehtävien säilyttäminen ja jäähdyttelytehtävä esimerkiksi suurlähettiläänä painoivat vaa’assa. Lopulta oli enää kyse siitä, miten muut saatiin puhuttua kuvioon mukaan.
Kokoomuksen ja keskustan puheenjohtajat ovat viestittäneet, ettei heillä ollut loikkauskuviosta tietoa etukäteen. Kummallista olisikin, jos puolueet myöntäisivät vehkeilleensä loikkaiden kanssa etukäteen. Olen käsitellyt asian tätä laitaa Uuden Suomen blogissani.
Lopuksi
Politiikassa on pitkälti kyse ihmisten innostamisesta. Inspiraatiosta. Mutta ketä tämä liike jatkossa inspiroi? Mihin perussuomalainen kansanliike on menossa? Onko se muuttanut suuntaa? Kuka pitää perussuomalaista liikettä ”hallussaan”?
Vastavalittu Jussi Halla-aho tulee toimimaan perussuomalaisen liikkeen puheenjohtajana ainakin seuraavat kaksi vuotta. Mutta puheenjohtajuudesta huolimatta hän ei ole liikkeen ylin vallankäyttäjä.
Perussuomalaisen liikkeen ylin vallankäyttäjä ei ole koskaan ollut myöskään Timo Soini. Liikkeen viimekätisin vallanpitäjä olemme me kaikki yhdessä. Puoluekokoukseen kokoontunut puolueväki on se, jota kaikkien muiden vallanpitäjien on tarkoitus totella.
Kuten perussuomalaisten Arvomaailmamme-kirjauksessa niin laittamattomasti sanotaan, ”populismin perusajatus on, että kansalaisen tulee voida joko palkita tai rangaista päättäjiä suosiolla tai epäsuosiolla.”
Tämä ajatus on kansanvaltaisen yhteiskunnan kaikkein keskeisimpiä periaatteita. Ja sama periaate toimii pienoiskoossa omassa puolueessamme. Päättäjät on voitava vaihtaa, vaikka nämä olisivat kuinka vakuuttuneita tahansa oman toimintansa erinomaisuudesta.
Kansa ei äänestä väärin. Koskaan. Eivätkä niin tee perussuomalaisetkaan.
Kukaan ei kiistä Timo Soinin huikeita poliittisia saavutuksia, mutta perussuomalaisten toimintaa ei voida halvaannuttaa sen vuoksi, ettei hän malta päästää puheenjohtajan nuijasta irti.
Eikä hän voi myöskään nollata äänestystulosta sillä perusteella, ettei satu pitämään tuloksesta.
Loikanneiden kansanedustajien tilanne on harvinaisen nihkeä. Heidät on houkuteltu rakentamaan uutta puoluetta, joka lähtökohtaisesti vähät välittää jäsendemokratiasta. Millä ilveellä sellaiseen viritykseen on tarkoitus saada jäseniä?
En pitäisi mahdottomana, etteikö joku lähtijä vielä palaisi. Ja vaikkei näin kävisikään, toivoisin hienotunteisuutta loikkausta kommentoitaessa. Samasta taikinanjuuresta me kuitenkin kaikki olemme peräisin.
Perussuomalaiset on vielä nuori poliittinen voima. Sen tallista on noussut jo useita erittäin vanhoja ja voimakastahtoisia ja taitavia poliitikkoja, eikä ole mitään syytä epäillä, etteikö se jatkaisi samaan malliin. Meidän on kehitettävä toimintaamme, viestinnän lisäksi myös johtamisjärjestelmäämme.
Ne syyt, joiden vuoksi liike on noussut ja kasvanut, eivät ole kadonneet mihinkään. Jos perussuomalainen liike onnistuu tarjoamaan ratkaisuja ihmisten arkea riivaaviin huoliin, sillä tulee aina olemaan vakaa paikkansa tässä maailmassa.
Tämä kirjoitus on julkaistu soveltuvin osin Perussuomalainen 6-7/2017 -lehdessä.
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Huhtasaari loikkareille: Mukavaa hallitustaivalta peukalon alla – “Muistakaa totella kiltisti, niin kiiltävä musta auto odottaa huomennakin”
Mäkelä: Ei luottamusta nukkehallitukselle – “Missä Soini, siellä ongelma”
PS: Meillä on historian ensimmäinen loikkarihallitus
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän johtaja Leena Meri: “Tässä on puututtu laillisen puolueen demokraattiseen puoluekokoukseen”
Viikon suosituimmat
Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa
DEI-ideologia jyllää vielä vahvasti Suomessa, varsinkin julkisella sektorilla, mutta synnyinmantereellaan DEI vetää viimeisiä henkäyksiään. Facebookin omistava Meta-konserni on liittynyt niiden suuryritysten joukkoon, jotka ovat ilmoittaneet lopettavansa DEI-hankkeensa. Käytännössä se näkyy muun muassa siten, että jatkossa Facebookin toimitilojen miestenvessoissa ei ole enää tarjolla ilmaisia tamponeja.
Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”
Useamman vuosikymmenen ajan jatkunut tuhansien englantilaistyttöjen järjestelmällinen groomaus, ahdistelu ja sarjaraiskaukset ovat suurin rauhanajan rikos modernin Euroopan historiassa, kirjoittaa historioitsija ja kolumnisti Dominic Green amerikkalaisessa The Free Press -lehdessä. Nämä rikokset ovat enimmäkseen pakistanilaistaustaisten muslimimiesten tekemiä, ja valtaosa heistä ei ole joutunut vastuuseen. 2010-luvulla sekä oikeiston että vasemmiston johtamat hallitukset yrittivät hyssytellä vyyhtiä muutamien symbolisten oikeudenkäyntien jälkeen. Se näytti onnistuvan, kunnes Elon Musk perehtyi osaan oikeudenkäyntiasiakirjoista ja nosti asian esille omistamallaan X-alustalla. Nyt skandaali ravistelee Ison-Britannian yhteiskuntajärjestystä, eikä vyyhtiä voi enää hyssytellä.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Yliopistotutkimuksen karu tulos: Ulkomaalaistaustaisten yliedustus raiskauksissa jopa 7-kertainen – syrjäytyminen ei ole syynä
Suuri enemmistö kaikista Ruotsissa raiskaustuomion vuosina 2000-2020 saaneista oli maahanmuuttajataustaisia. Ero etnisesti ruotsalaisiin oli jopa 7-kertainen. Sosioekonomiset seikat ja syrjäytyminen eivät selitä rikoksia, selviää Lundin yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Syyt on etsittävä muualta.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Sadistinen ja täysin mielenvikainen väkivalta yleistyy Ruotsissa – asialla saatananpalvojilta vaikutteita saaneet lapset
Tammikuun alussa koiraansa ulkoiluttanut 55-vuotias nainen yritettiin murhata veitseniskuilla Boråsissa. Kyseessä oli lyhyessä ajassa jo toinen törkeä väkivallanteko, joka on yhdistetty verkon pimeimmässä nurkassa majaansa pitämään natsihenkiseen saatananpalvojayhteisöön. Jäljet johtavat myös sylttytehtaisiin Venäjällä.
Espoon Miilukorven vastaanottokeskus lopettaa toimintansa perussuomalaisten esityksestä
Espoon ympäristö- ja rakennuslautakunta päätti kokouksessaan perussuomalaisten esityksestä määrätä Espoon Miilukorvessa toimivan vastaanottokeskuksen toiminnan lopetettavaksi uhkasakon uhalla äänin 8-5.
Europarlamentaarikko Tynkkynen lupaa edistää digitaalista sananvapautta EU:ssa – vihreiden Niinistö sen sijaan rajoittaisi lailla somekeskusteluja
Miljardööri Mark Zuckerberg on äskettäin luvannut vähentää sensuuria ja edistää sananvapautta omistamissaan sosiaalisen median sovelluksissa. A-studiossa keskiviikkona vieraana olleet europarlamentaarikot Sebastian Tynkkyen ja Ville Niinistö olivat täysin eri linjoilla sananvapauden käytöstä sähköisillä alustoilla. Tynkkynen huomauttikin Niinistölle, että vihervasemmistolaiset ovat kiivaasti puolustaneet sosiaalisen median faktantarkistajia, koska toimet eivät ole kajonneet vihervasemmiston sisältöihin.
Brittihallinto leimaa termin “aasialaiset raiskausringit” rasistiseksi – tilaston mukaan pakistanilaiset syyllistyvät neljä kertaa todennäköisemmin lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön
Paikallishallintojen alueet, joilla brittiläis-pakistanilaiset miehet raiskasivat nuoria vaaleaihoisia tyttöjä, ovat hyväksyneet Iso-Britannian työväenpuolue Labour Partyn virallisesti hyväksymän islamofobian määritelmän, joka pitää ilmausta "aasialaiset raiskausringit” rasistisena.