Pixabay
Pääkirjoitus: Arvoja, pakolla
Päätoimittaja Matias Turkkila kirjoittaa tuoreimmassa Perussuomalainen-lehdessä arvoristiriidoista.
Lakewoodista Yhdysvalloista löytyy pikkuruinen kauppa nimeltä Masterpiece Cakeshop eli Kakkukauppa Mestariteos. Sitä isännöi Jack Philips -niminen mies, harras kristitty ja erittäin taitava kakuntekijä. Hän on joutunut keskelle eriskummallista episodia, jota pohtiessa mieli vääntyy helposti solmuun.
2012 kakkukauppaan saapuivat Charlie ja David, jotka olivat menossa keskenään naimisiin. He pyysivät Jackia tekemään itselleen hääkakun, mutta tämä kieltäytyi uskonnolliseen vakaumukseensa vedoten. Charlie ja David vetoavat syrjintälainsäädäntöön.
Jos kyse olisi ollut tavanomaisen tavaran myymisestä, tapaus olisi ollut pässinlihaa. Yrittäjä ei Yhdysvalloissa kuten Suomessakaan voi kieltäytyä myymästä tuotteitaan sillä perusteella, että ostaja kuuluu seksuaalivähemmistöön. Mutta tässä tapauksessa on kyse siitä, olisiko Jackin pitänyt käyttää ilmeistä luomisvoimaansa ja luoda homoparin häihin kakku. Eikä mikä tahansa kakku, vaan toki sellainen, jota voisi yhtiön lupauksen mukaisesti kutsua mestariteokseksi.
Jack vetoaa siihen, ettei hän halunnut käyttää kokintaitojaan luodakseen hääkakun tilaisuuden juhlistamiseen, jota hän itse pitää moraalittomana. Hän on rakentanut puolustuksensa vedoten perustuslain suomaan sananvapauden turvaan – ei käy päinsä, että hänet pakotetaan luomaan teos, jota hän ei halua tehdä.
Kimurantti tilanne on nyt Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päänsärkynä.
++
Korkein oikeus saa raapia päätään toisenkin samantyyppisen tapauksen kanssa. Kaliforniassa on useita vapaaehtoistoiminnan voimin toimivia pro-life-keskuksia, joissa annetaan neuvontaa ja yritetään löytää keinoja, etteivät raskaana olevat naiset päätyisi tekemään abortteja. Näissä keskuksissa toimivat neuvojat ovat usein voimakkaan uskonnollisia.
Kalifornian osavaltio ei ole tyytyväinen neuvontaan. Se vaatii, että abortteja vastustavien keskusten tulee julkaista tiedotteita, joissa kerrotaan lähistöltä löytyvistä aborttipalveluista. Keskukset eivät tällaisia tietenkään seinilleen halua.
++
National Review -lehden senioritoimittajan David Frenchin arvion mukaan molemmissa tapauksissa on kyse pakottamisesta – eli siitä, voiko valtio tai osavaltio pakottaa muita käyttämään ilmaisuvapauttaan tietyllä tavalla.
Frenchin mukaan pakottaminen on sensuurin pahin mahdollinen muoto. Tavanomainen sensuuri on itseilmaisun estämistä, mutta myrkyllisiä sävyjä sensuuri saa, jos kansalaiset pakotetaan aktiivisesti ilmaisemaan eetokselleen vastakkaisia asioita.
French huomauttaa myös, että ilmassa häilyy polarisaation vaara. Tämä on ilmeistä. Sananvapaus on pitkään ollut Yhdysvalloissa vahva – se on perinteisesti luettu oikeuskäytännössä yhdeksi kaikkein vahvimmista arvoista. Mikäli sananvapauden ohitse jyrää jokin toinen arvo, on tällä vääjäämättä merkittäviä seurauksia. French enteileekin kansankunnan yhtenäisyyden heikkenemistä.
++
Pidän itse sananvapautta superarvona. Mutta hyväksyn tietenkin sen, että joku toinen pitää jotain muuta arvoa vieläkin tärkeämpänä. Minä valitsen omani, toisilla on vapaus valita omansa.
Niin paljon kuin ihmisiä huvittaisikin mestaroida toistensa menemisiä, tekemisiä ja sanomisia, olisi usein parempi vain antaa muiden olla rauhassa. Antaa muiden pitää kiinni omista ajatuksistaan ja omista arvoistaan. On tietenkin niin, että ihmisiksi on meidän kaikkien täällä elettävä, mutta ketään ei pitäisi pakottaa väkisin vastaanottamaan arvoja, joita hän ei koe omikseen. Tällaisen yrittäminen johtaa eriskummallisiin, vääristyneisiin lopputuloksiin.
Vanhan Bond-leffan nimi on “Elä ja anna toisten kuolla”. Se on huono nimi. Parempi olisi: Elä, ja anna toistenkin elää. Live and let live.
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää