Pixabay
Pääkirjoitus: Arvoja, pakolla
Päätoimittaja Matias Turkkila kirjoittaa tuoreimmassa Perussuomalainen-lehdessä arvoristiriidoista.
Lakewoodista Yhdysvalloista löytyy pikkuruinen kauppa nimeltä Masterpiece Cakeshop eli Kakkukauppa Mestariteos. Sitä isännöi Jack Philips -niminen mies, harras kristitty ja erittäin taitava kakuntekijä. Hän on joutunut keskelle eriskummallista episodia, jota pohtiessa mieli vääntyy helposti solmuun.
2012 kakkukauppaan saapuivat Charlie ja David, jotka olivat menossa keskenään naimisiin. He pyysivät Jackia tekemään itselleen hääkakun, mutta tämä kieltäytyi uskonnolliseen vakaumukseensa vedoten. Charlie ja David vetoavat syrjintälainsäädäntöön.
Jos kyse olisi ollut tavanomaisen tavaran myymisestä, tapaus olisi ollut pässinlihaa. Yrittäjä ei Yhdysvalloissa kuten Suomessakaan voi kieltäytyä myymästä tuotteitaan sillä perusteella, että ostaja kuuluu seksuaalivähemmistöön. Mutta tässä tapauksessa on kyse siitä, olisiko Jackin pitänyt käyttää ilmeistä luomisvoimaansa ja luoda homoparin häihin kakku. Eikä mikä tahansa kakku, vaan toki sellainen, jota voisi yhtiön lupauksen mukaisesti kutsua mestariteokseksi.
Jack vetoaa siihen, ettei hän halunnut käyttää kokintaitojaan luodakseen hääkakun tilaisuuden juhlistamiseen, jota hän itse pitää moraalittomana. Hän on rakentanut puolustuksensa vedoten perustuslain suomaan sananvapauden turvaan – ei käy päinsä, että hänet pakotetaan luomaan teos, jota hän ei halua tehdä.
Kimurantti tilanne on nyt Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päänsärkynä.
++
Korkein oikeus saa raapia päätään toisenkin samantyyppisen tapauksen kanssa. Kaliforniassa on useita vapaaehtoistoiminnan voimin toimivia pro-life-keskuksia, joissa annetaan neuvontaa ja yritetään löytää keinoja, etteivät raskaana olevat naiset päätyisi tekemään abortteja. Näissä keskuksissa toimivat neuvojat ovat usein voimakkaan uskonnollisia.
Kalifornian osavaltio ei ole tyytyväinen neuvontaan. Se vaatii, että abortteja vastustavien keskusten tulee julkaista tiedotteita, joissa kerrotaan lähistöltä löytyvistä aborttipalveluista. Keskukset eivät tällaisia tietenkään seinilleen halua.
++
National Review -lehden senioritoimittajan David Frenchin arvion mukaan molemmissa tapauksissa on kyse pakottamisesta – eli siitä, voiko valtio tai osavaltio pakottaa muita käyttämään ilmaisuvapauttaan tietyllä tavalla.
Frenchin mukaan pakottaminen on sensuurin pahin mahdollinen muoto. Tavanomainen sensuuri on itseilmaisun estämistä, mutta myrkyllisiä sävyjä sensuuri saa, jos kansalaiset pakotetaan aktiivisesti ilmaisemaan eetokselleen vastakkaisia asioita.
French huomauttaa myös, että ilmassa häilyy polarisaation vaara. Tämä on ilmeistä. Sananvapaus on pitkään ollut Yhdysvalloissa vahva – se on perinteisesti luettu oikeuskäytännössä yhdeksi kaikkein vahvimmista arvoista. Mikäli sananvapauden ohitse jyrää jokin toinen arvo, on tällä vääjäämättä merkittäviä seurauksia. French enteileekin kansankunnan yhtenäisyyden heikkenemistä.
++
Pidän itse sananvapautta superarvona. Mutta hyväksyn tietenkin sen, että joku toinen pitää jotain muuta arvoa vieläkin tärkeämpänä. Minä valitsen omani, toisilla on vapaus valita omansa.
Niin paljon kuin ihmisiä huvittaisikin mestaroida toistensa menemisiä, tekemisiä ja sanomisia, olisi usein parempi vain antaa muiden olla rauhassa. Antaa muiden pitää kiinni omista ajatuksistaan ja omista arvoistaan. On tietenkin niin, että ihmisiksi on meidän kaikkien täällä elettävä, mutta ketään ei pitäisi pakottaa väkisin vastaanottamaan arvoja, joita hän ei koe omikseen. Tällaisen yrittäminen johtaa eriskummallisiin, vääristyneisiin lopputuloksiin.
Vanhan Bond-leffan nimi on “Elä ja anna toisten kuolla”. Se on huono nimi. Parempi olisi: Elä, ja anna toistenkin elää. Live and let live.
MATIAS TURKKILA
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää