Ovatko kunnalliset golf- ja lentokenttätuet nykyaikaa?
Hyvä Veli – verkostot olivat jälleen tapetilla, kun Ylen A-Studio käsitteli 10.6.2013 Pyhäsalmen Lentokenttä Oy:n asioita. Lentokentän ylläpito läpi vuoden ei Suomessa ole halpa harrastus, joten siksi johtavat poliitikot päättivät ottaa kuntalaiset mukaan, mutta vain maksumiehiksi. Kentällä on muutama käyttäjä, sillä lentoharrastus vaatii paksun lompakon. Ohjelmasta sai kuvan, että kukaan ei oikein halunnut tietää, miten Pyhäsalmen Lentokenttä Oy:n asioita hoidetaan, onko pidetty osakeyhtiölain vaatimat yhtiökokoukset ja hallituksen kokoukset ja onko yhtiöllä vastuullista toimitusjohtajaa.
Vaikutti siltä, että moni osakeyhtiölle kuuluva asia oli jäänyt tekemättä. Lentokenttäyhtiön taustalla on joukko merkittäviä keskustalaisia kuntapäättäjiä. Kunta maksoi vuotuiset avustukset yhtiölle, mutta jostakin syystä se ei vaatinut jälkeenpäin selvityksiä rahankäytöstä. Näinhän yleensä tehdään, jos kunta maksaa avustuksia yhdistyksille, säätiöille ja vastaaville tahoille. Näppärä ja kekseliäs järjestely Hyviltä Veljiltä aina siihen saakka kunnes kuvioihin tulivat mukaan naispäättäjät, jotka tuomitsivat selkeästi menettelyt.
Varmaan Suomen kunnista löytyy lukuisia vastaavanlaisia esimerkkejä. Omassa kotikaupungissani Porvoossa kaupunki on tukenut merkittävillä summilla esimerkiksi golfin peluuta. Porvoo omistaa vanhan ja arvokkaan Virvikin kartanomiljöön, joka sijaitsee meren rannalla. noin 30 vuotta sitten Porvoo osti kartanon kaikkien kaupunkilaisten virkistyskäyttöön. Miltei heti kuvioihin tuli mukaan Virvik Golf ry, joka vuosien varrella on ottanut kartanon rakennukset ja pellot pala palalta haltuunsa. Virvik Golf ry:n puuhamiehinä on ollut joukko nimekkäitä paikallispoliitikkoja ja virkamiehiä.
Taannoin lehdessä oli pieni uutinen, jossa kerrottiin, kuinka liikuntapalveluiden päällikkö oli päättänyt vuokrata kartanon 24 vuodeksi Virvik golfin käyttöön. Hintakaan ei ollut päätähuimaava. Yhdistys maksaa 51 hehtaarin alueesta vuokraa 4 138 euroa vuodessa. Vuokrasopimuksen pidennystä perustellaan viranhaltijapäätöksessä seuraavasti: ” Kiinteistön vuokraoikeuskiinnitystä tarvitaan lainojen vakuudeksi. Seurassa tarvitaan myös varmuus vuokrasopimuksen jatkosta golfkentän kehittämiseksi suunnitelluista investoinneista päättämistä varten…” Ilmeisesti viranhaltijapäätös on merkittävästä kiinnitysoikeudesta huolimatta hyväksytty läpihuutojuttuna asianomaisessa toimielimessä.
Suomessa kunnallinen golf-tuki ei sinänsä ole ainutlaatuista. Golf on hyvä liikuntamuoto muiden joukossa, mutta kohdistuuko kunnallinen golf-tuki juuri niihin ihmisryhmiin, joilla on suurin tuen ja avun tarve liikuntapalvelujen puolella? Tällä hetkellä monet nuorten parissa toimivat urheiluseurat kamppailevat kohonneiden hallimaksujen kanssa. Niille ei ole turvattu 24 vuodeksi edullisia salihintoja. Ovatko kunnalliset golf- ja lentokenttätuet nykyaikaa vai historiallisia jäänteitä aikakaudelta, joka perustui tasaiseen talouskasvuun? Tätä on syytä pohtia kaikissa kunnissa.
PIRKKO RUOHONEN-LERNER
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää