Otteet kovenevat Balkanilla – dominoefekti vyöryy kohti Kreikkaa
Pakolaiskriisi on tiivistynyt Balkanilla. Slovenian parlamentti hyväksyi maanantaina selvin 69-5 äänin lain, joka mahdollistaa sotilaiden käyttämisen maan rajoilla poliisin apuna. Makedonia on puolestaan tiukentanut rajakontrollia Kreikan vastaisella rajalla. Paperittomat ja afgaanit eivät päässeet ylittämään rajaa.
Unkari on puolestaan pidättänyt puoli tuhatta siirtolaista, jotka ovat maan lakien vastaisesti ylittäneet rajan Serbian puolelta yli tai läpi raja-aidan. Unkarin pääministeri Viktor Orbán sanoi, että Unkari päästää maahan vain ne ihmiset, jotka voivat saada maasta turvapaikan.
Itävalta loi dominoefektin
Itävalta päätti aiemmin, että maa vastaanottaa vain 80 turvapaikkahakemusta vuorokaudessa. Lisäksi maan kautta saa kulkea 3 200 turvapaikanhakijaa vuorokaudessa. Itävallan toimilla arveltiin olevan dominoefektivaikutus niin, että Itävallan ja Kreikan väliset maat joutuvat kiristämään myös rajakontrollejaan.
Itävallan sisäministeri Johanna Miki-Leitner ilmoitti uutistoimisto Reutersin mukaan, että Itävalta voi kiristää yhä rajakontrolliaan. Itävalta on kutsunut lukuisat Balkanin maiden johtajat koolle. Tapaamisessa pyritään koordinoimaan yhteistyötä rajavalvonnan osalta.
Kreikka vaatii Makedoniaa avaamaan rajansa
Tuhannet ihmiset jäivät jumiin Kreikan puolelle Makedonian ilmoitettua, että ainoastaan passia kantavat irakilaiset ja syyrialaiset pääsevät ylittämään maiden välisen rajan. Makedonia myönsi, että tiukentunut rajavalvonta on seurausta pohjoisempien maiden toimista.
Kreikka muistuttaa, että viime EU-maiden huippukokouksessa rajoja ei tukittaisi ennen maaliskuun alun kokousta. Kreikka haluaa, että Makedonia avaa rajansa. Kreikka pelkää, että maiden väliselle rajalle muodostuu tuhansien ihmisten joukko alueella, jossa ihmisten auttaminen on vaikeaa.
Kreikan poliisi on aloittanut turvapaikanhakijoiden siirtämisen pois maiden väliseltä rajalta.
Euroopan komissio pelkää humanitaarista kriisiä
Euroopan komissio arvelee, että rajavalvonnan tiukentuminen voi johtaa humanitaariseen kriisiin Balkanilla. Suomen kesäiset kelit ovat vain noin kuukauden päässä Egeanmerellä. Tuolloin ihmisvirran pelätään yltyvän viime vuoden huippulukemiin asti.
Komissio on lähettänyt virkamiehiä Kreikkaan tarkkailemaan tilannetta. Komissio pyrkii selvittämään, millaista apua Kreikan pohjoisrajoilla tarvitaan.
Italia haluaa lisää yhteisvastuuta
Italia haluaa pakolaiskriisiin ja EU-maiden ulkorajojen valvontaan rahoitusta EU-maiden yhteisillä velkakirjoilla.
Lisäksi Italia haluaa euromaille yhteisen valtiovarainministeriön, yhteisen työttömyysvakuutusrahaston ja Euroopan vakausmekanismi EVM:n varojen käyttöä myös muuhun tarkoitukseen kuin talousvaikeuksissa olevien euromaiden rahoittamiseen.
EVM:n tulisi Italian mielestä olla eräänlainen eurooppalainen valuuttarahasto.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää