MATTI MATIKAINEN
Osmo Soininvaaran kritiikki Suomen Perustan tutkimukseen ampuu pahasti ohi – Eurovaaliehdokas Grönroos: “Vihreidenkin olisi syytä tutustua tutkimustietoon ajatuksella”
Vihreiden Osmo Soininvaara kirjoitti 21.4.2019 julkaistun blogikirjoituksensa kommenttiosioon hyvin kriittisiä kommentteja liittyen Suomen Perustan julkaisemaan tutkimukseen Irakissa ja Somaliassa syntyneiden julkisen talouden elinkaarivaikutuksista. Pitkän linjan vihreä vaikuttaja syyttää tutkimusta jopa ”valehtelusta”, mutta kaikilta osin virheellinen kommentointi osoittaa lähinnä sen, ettei Soininvaara ole edes viitsinyt perehtyä tutkimukseen.
Suomen Perustan toiminnanjohtaja, eurovaaliehdokas Simo Grönroos pitää varsin erikoisena sitä, että noinkin kokenut poliitikko on lähtenyt laukomaan niin kovia mielipiteitä ilmeisesti tutustumatta edes aineistoon sen tarkemmin.
Vihreiden Osmo Soininvaara muun muassa väittää heti kommenttiensa ensimmäisessä virkkeessä, ettei tutkimuksesta käy lainkaan ilmi, miten se on laskettu, vaikka elinkaarivaikutusten mallinnus on tutkimuksessa esitetty yksityiskohtaisesti.
– Elinkaarivaikutukset on laskettu tutkimalla Somaliasta ja Irakista tulleiden maahanmuuttajien saamia tulonsiirtoja, heidän käyttämiään julkisia palveluja ja maksamiaan veroja ja sitä, miten niiden määrät ovat vaihdelleet maassaoloajan ja iän mukaan, Grönroos kertoo.
Suomessa on asunut irakilaisia pitkään
Soininvaara väittää myös, ettei irakilaisten työllistymisasteesta ole kokemuksia sen jälkeen, kun he ovat asuneet maassa kymmenen, kaksikymmentä tai kolmekymmentä vuotta.
Tämäkään väite ei pidä paikkaansa, sillä todellisuudessa Suomessa on runsaasti yli kaksikymmentä vuotta asuneita Irakissa syntyneitä maahanmuuttajia, joiden työllisyydestä, työtuloista ja tulonsiirroista on saatavilla hyvin kattavat rekisterit.
– Tiedetään, että pitkällä aikavälillä heidän työllisyysnäkymänsä jonkin verran paranevat, mutta irakilaistaustaisten työllistyminen on todella heikkoa vielä vuosikausia maassaolon jälkeenkin. Tilastot osoittavat, että parinkymmenen vuoden maassaolonkaan jälkeen irakilaisten työllisyys ei nouse kuin keskimäärin 40 prosentin tasolle, kun se koko väestöllä on 70 prosentin kieppeillä, sanoo Grönroos.
Ennusteita tehdään arvioimalla tapahtunutta kehitystä
Edelleen Soininvaara väittää Suomen Perustan tutkimuksen olevan ”silkkaa roskaa” sillä perusteella, ettei mitään havaintoja tulevasta työllisyysasteesta voi edes olla.
Kommentti on siinä mielessä erikoinen, että jos tulevaisuuteen sijoittuvien ennusteiden laatimisen kriteerinä olisi varma tieto tulevasta kehityksestä, ei mitään ennusteita voisi käytännössä tehdäkään.
– Varmin tieto tulevaisuudesta saadaan tutkimalla tähän mennessä tapahtunutta kehitystä ja tekemällä sen pohjalta arvioita tulevaisuuden kehityssuunnasta. Parhaan arvion tulevaisuudesta saa tarkastelemalla olemassa olevaa tietoa ja tutkimuksessamme on otettu myös huomioon mahdolliset epävarmuudet, Grönroos toteaa.
Välilliset verot ovat tutkimuksessa mukana
Lopuksi Soininvaara väittää, ettei tutkimuksesta käy ilmi, mitä veroja siinä on otettu huomioon ja spekuloi ”sanamuodon viittaavan siihen”, että välilliset verot olisi jätetty tutkimuksen ulkopuolelle.
Jälleen kerran kokenut valtakunnanpoliitikko osuu spekuloinnissaan harhaan.
– Jos Soininvaara olisi käynyt tutkimusta tarkemmin läpi, siitä kyllä käy hyvin selvästi ilmi, että välilliset verot ovat tutkimuksessa mukana. Tämä osoittaa vain sen, ettei hän ole perehtynyt siihen kunnolla. Suomen Perustan tutkimus on kattavin tästä aiheesta Suomessa tehty tutkimus. Toivon, että Soininvaara tutustuu siihen ajatuksella, sillä siellä on hyvää tutkimustietoa, johon vihreidenkin olisi syytä tutustua, sanoo Grönroos ja lisää:
– Tutkimus osoittaa, että humanitaarinen maahanmuutto tulee erittäin kalliiksi Suomen julkiselle taloudelle eikä sitä voikaan perustella ainakaan taloudellisin syin. Toivon, että ylipäätään poliittisessa päätöksenteossa tukeuduttaisiin enemmän tutkittuun tietoon, jota on maahanmuuton yhteiskunnallisistakin vaikutuksista saatavana runsaasti.
Suomen Perustan maahanmuuttotutkija Samuli Salminen on laatinut Soininvaaran kritiikkiin perusteellisen vastineen, joka on luettavissa ajatuspajan verkkosivuilla.
MIKA MÄNNISTÖ
Artikkeliin liittyvät aiheet
- somalialaiset irakilaiset Osmo Soininvaara Maahanmuuton kustannukset Samuli Salminen Tutkimus Suomen Perusta vihreät Simo Grönroos työttömyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
SDP:n Tuppurainen esitti pakolaiskiintiön kymmenkertaistamista – pelkästään yhden vuoden tulijoista kertyisi 10 miljardin euron lasku!
Suomen Perustan Salminen: Kuka maksaa eläkepommia purkamaan tuotavien maahanmuuttajien kansaneläkkeet ja takuueläkkeet?
Tutkimus: Suomeen muuttava somali tai irakilainen käy kalliiksi veronmaksajalle – jopa miljoona euroa per maahanmuuttaja
Viikon suosituimmat
Keskustan riveistä perussuomalaisiin siirtynyt Pekka Aittakumpu: ”Perussuomalaiset on Suomen rohkein puolue”
Keskustan eduskuntaryhmästä perussuomalaisiin siirtynyt kansanedustaja Pekka Aittakumpu haluaa elää Suomessa, jossa nuorilla riittää uskoa tulevaisuuteen ja rohkeutta perustaa perheitä ja synnyttää lapsia. Aittakummun mielestä perussuomalaiset toimii ainoana uskottavana vastavoimana perhearvoja murentaville vasemmalta tuleville ideologioille, mitä muut puolueet eivät halua tai pysty tekemään.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Visegradin uutisdokumentti järjestäytyneestä poliittisesta islamista: Poliittinen islam ei kuulu uskonnonvapauden piiriin
Uutisdokumentissa haastatellaan eri maiden europarlamentaarikoita tavoista, joilla poliittisen islamin aiheuttamiin uhkiin voidaan puuttua. Dokumentissa tuodaan esiin myös qatarilainen raha, jolla rahoitetaan suurmoskeijoita ja poliittista islamia edistäviä hankkeita. Rahaa koordinoidaan Qatar Charity -järjestön välityksellä. Suunvuoron saa myös perussuomalaisten europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen. Hän nostaa esiin radikalisoivat saarnat moskeijoissa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Donald Trumpin vierailu Joe Roganin ohjelmassa keräsi ennätysyleisön
Kolmen tunnin keskustelu Joe Roganin kanssa onnistui näyttämään inhimillisen puolen Donald Trumpista. Jutellessaan UFC-selostajana tunnetun Roganin kanssa vapaaottelusta Trump ei vaikuttanut poliitikolta vaan kamppailu-urheilufanilta. Keskustelussa käytiin läpi myös poliittisia aiheita, kuten maailmankauppa, energiatalous, sodat ja vaalivilppi.
Ruotsissa vietettiin hiljainen hetki Hamasin terroristi Yahya Sinwarin muistolle – tuhannet huusivat suosionosoituksia Malmössä
Ruotsissa järjestettiin viikko sitten mielenosoituksia, joissa kunnioitettiin Hamasin terroristi Yahya Sinwarin muistoa.
Eurooppaan vyöryi 10 vuodessa 4,5 miljoonaa Syyrian pakolaista – nyt kielteisen turvapaikkapäätökseen saaneet halutaan palauttaa turvalliseen kotimaahansa
Pelkästään Syyriasta on tullut 4,5 miljoonaa ihmistä Eurooppaan hakemaan turvaa ja parempaa elämää vuoden 2015 jälkeen. Suhtautuminen turvapaikanhakijoihin ja luvattomaan siirtolaisuuteen on kuitenkin muuttunut radikaalisti EU:n alueella vajaassa vuosikymmenssä. Nyt ainakin vaille turvapaikkaa jääneet halutaan palauttaa takaisin kotimaihinsa.
Trumpin suosio kasvaa ja demokraattien epätoivo syvenee – on aika kaivaa taas esiin Hitler-kortti
Trumpin suosio on kasvussa ja demokraateilta alkavat asia-argumentit loppua, joten on tullut jälleen aika kaivaa esiin Hitler-kortti. Kamala Harris haukkuu vastaehdokastaan fasistiksi, joka on pakko pysäyttää, ja Suomen media liittyy kuoroon. Donald Trumpia fasistiksi ja Hitleriksi leimaavat ihmiset eivät ehkä tajua, että jatkuva vihapuhe saattaa yllyttää epätasapainoisia henkilöitä yrittämään jälleen kerran Trumpin salamurhaamista.